Vitaminele sunt micronutrienți organici ce susțin buna funcționare a funcțiilor organismului, de aceea, este obligatoriu ca acestea să facă parte din alimentația noastră zilnică. În prezent, se cunosc 13 vitamine: vitamina A, vitaminele din grupul B, vitamina C, grupul de vitamine D, vitamina E și vitamina K.
Vitaminele pot fi obținute din carne, lapte, ouă, pâine, ciuperci, viscere, pește, uleiuri vegetale, legume, fructe și nuci.Vitaminele au rolul de a crește rezistența la ifecții, susține procesul de creștere al copiilor, previn bolile cardiovasculare, îmbunătățesc sistemul imun, întăresc sistemul nervos, reduce acțiunea radicalilor liberi, susține sănătatea pielei, părului, unghiilor și mușschilor, fortifică sistemul osos, menține sănătatea membranei mucoase, combat simptomele depresiei, reglează nivelul hormonilor din organism și multe alte proprietăți ce ajută organismul uman să funcționeze în condiții optime.
Una dintre cele mai cunoscute vitamine este vitamina C, aceasta este asociată cel mai adesea cu perioada în care suntem răciți sau dorim să prevenim o răceală, dar, de fapt, ea are o mulțime de proprietăți și nu doar pentru fortificarea sistemului imun. Aceasta este foarte des folosită în industria frumuseții, serurile cu respectiva vitamină au devenit din ce în ce mai căutate. Mai multe informații despre această vitamină vei descoperi în articolul ce urmează.
Despre cât de grave sunt consecințele cauzate de deficiența vitaminei C se știe de câteva secole. De exemplu, prin anii 1700, marinarii știau că consumând protocale și lămâii evită apariția unor anume boli. De aceea, marinarii, inclusiv și pirații sau tâlharii, nu plecau pe mare fără aceste fructe, deoarece au observat că le cădeau dinții, oasele erau slăbite, apăreau infecții, iar pielea lor începea să putrezească. Jacques Cartier, un explorator, le-a recomand acestora să consume coajă de copaci și ace de tuia, astfel, acesta a reușit să-i salveze.
Jacques Cartier a răspândit această informație, dar a fost luat în derâdere de mulți oameni de știință și medici, totuși, proprietățile acestei vitamine au fost descoperite mult mai târziu, prima dată în 1928 de către savantul Albert Szent-Gyorgyi care în anul 1937 a primit premiul Nobel pentru această descoperire. Astfel, astăzi această vitamină e una dintre cele mai populare și una dintre cele mai consumate.
Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este solubilă în apă și ajută la consolidarea sistemului imunitar, contribuie la producerea de colagen și la vindecarea rănilor, acționând și ca un antioxidant pentru a ne proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi.
Spre deosebire de alte specii, oamenii nu pot sintetiza vitamina C singuri, motiv pentru care va trebui să obținem suficient de multă din alimente sau suplimente, în ideea menținerii unei stari bune de sănătate. În acest articol vom vorbi despre doza recomandată de vitamina C pentru o sănătate optimă.
Table of Contents
Care este aportul recomandat de vitamina C?
Institutul de Medicina a dezvoltat o serie de valori de referință în ceea ce privește nivelurile specifice ale aportului de nutrienți, inclusiv pentru vitamina C. Un set de principii orientative, cunoscut sub numele de doza zilnică recomandată, consideră aportul zilnic de nutrienți atât din alimente, cât și din suplimentele alimentare.
Aceste recomandări pentru anumite sexe și grupe de vârstă ar trebui să răspundă nevoilor de nutrienți a circa 97-98% dintre persoanele sănătoase. Doza zilnică recomandată de vitamina C a fost stabilită astfel:
- Copii de la 1 la 3 ani – 15 mg
- Copii de la 4 la 8 ani – 25 mg
- Adolescenți de la 9 la 13 ani – 45 mg
- Adolescenți de a 14 la 18 ani – 65-75 mg
- Femei adulte – 75 mg
- Bărbați adulți – 90 mg
- Femei însărcinate – 85 mg
- Femei care alăptează – 120 mg
Beneficiile consumului de vitamina C
Vitamina C este esențială pentru sănătate și pentru starea generală, după cum putem observa:
- Imunitate
Vitamina este utilă pentru imunitate, deoarece susține funcția celulară a sistemului imunitar. De fapt, aceasta ajută la prevenirea infecției, în timp ce o deficiență de această vitamină te poate face mai dispus la infecții.
- Reduce simptomele de gripă și răceală
- Are efect antioxidant
- Scade hipertensiunea arterială
- Reduce nivelul de stres
- Ajută la pierderea în greutate
- Menține nivelul de energie
- Protejează organismul împotriva bolilor
- Îmbunătățește textura pielii
- Protejează pielea împotriva razelor UV
- Ajută la creșterea parului
- Crește absorbția fierului
Astfel, persoanele cu deficit de fier pot beneficia de creșterea aportului de vitamina C.
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
În general, cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele și legumele. Este important de reținut faptul că această vitamină este ușor deteriorată de căldură, însă, din moment ce multe surse ale acestui nutrient sunt fructele și legumele, consumul acestor alimente crude reprezintă un mod mai ușor de a atinge aportul recomandat.
Iată care sunt cele mai bune surse de nutrienți, cu un conținut bogat în vitamina C, care contribuie la doza zilnica recomandată:
- Ardeiul roșu
- Sucul de portocale
- Kiwi
- Ardeiul verde
- Broccoli
- Căpșunile
- Varza de Bruxelles
- Grepfrut (eng. – grapefruit)
- Guava
- Kale
Mazărea, roșia, pepenele, papaya, fructele de pădure sau ananasul sunt și ele surse bogate în vitamina C, iar o dietă care are la bază consumul acestor fructe și legume pot asigura aportul optim de vitamine, printre care și vitamina C.
Cele mai bune suplimente de vitamina C
Alegerea unui supliment cu acid ascorbic este, în general, o bună opțiune, deoarece are un nivel ridicat de biodisponibilitate, iar corpul tău îl va absorbi cu ușurință. În acest sens, NaturaFresh iți pune la dispoziție Vitamina C Acid Ascorbic pudra, Vitamina C 1000 mg, 90 tablete, Vitamina C – Sodium Ascorbate ( alcalina) pudră, Apiphen api vitamina C naturală, Vitamina C pulbere, ce te va ajuta la menținerea funcționării optime a organismului.
Pentru a te asigura că primești cantitatea adecvată de respectiva vitamină din suplimentul pe care îl alegi, caută un supliment care ofera între 45-120 mg din aceastăa vitamină, în funcție de vîrstă și sex.
Vitamina C este o vitamină importantă și un antioxidant esențial, ce joacă multe roluri în organismul tău. Atât timp cât respecți aportul zilnic recomandat, consumul unei varietăți de fructe și legume bogate în această vitamină îți poate susține sănătatea optimă și starea de bine.
Descoperă mai multe informații despre vitamine, superalimente, nutriție, plante medicinale, diete vegane și vegetariene, dspre slăbire și alimentel Bio pe blogul nostru NaturaFresh. Mai mult, pe respectivul blog veți găsi și o mulțime de rețete ușoare, rapide și hrănitoare ce conțin cele mai sănătoase ingrediente ce îți vor ajuta organismul să funcționeze conform standardelor normale.
Comenteaza