Uleiul de cocos este considerat un „super-aliment” al secolului XXI datorită proprietăților sale. Popularitatea de care se bucură se datorează tuturor beneficiilor pe care le oferă organismului, fiind utilizat atât în bucătărie, cât și ca produs pentru prepararea dermatocosmeticelor sau pentru îngrijirea părului. 

Uleiul de cocos este un ulei vegetal care se extrage din miezul de nucă de cocos uscat și este un aliment nutritiv care se poate găsi sub mai multe feluri: ulei de cocos presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic sau extravirgin. 

Uleiul de cocos este un ulei stabil care nu se descompune ușor la temperaturi ridicate la fel cum fac celelalte tipuri de uleiuri. Are proprietăți nutriționale uimitoare și este perfect pentru gătirea ouălelor, cartofilor prăjiți, produselor de patiserie și a oricărui alt aliment doriți.

Acest ulei de cocos este ca un „super-aliment” care are puteri impresionante în gătit, în rețetele de frumusețe și în remedii naturale de orice fel.

Totul despre uleiul de cocos 

  • Cocos DEX

Dicționarul explicativ al limbii române ne oferă pentru termenul de cocos următoarele explicații: cocos= fruct al cocotierului, al cărui suc lăptos se întrebuințează ca hrană și a cărui coajă este folosită în industrie. 2. Lapte de ~ Suc lăptos al nucii de cocos. 3.Ulei de ~ Substanță grasă obținută prin presarea miezului uscat al nucii de cocos. 4. Unt de ~ Ulei de cocos supus rafinării și dezodorizării, folosit în alimentație.

  • Cocos Wikipedia

Termenul de nucă de cocos se referă la fructul cocotierului (Cocos nucifera), plantă care face parte din familia palmierilor. Este singura specie de genul cocos și este un palmier mare, cu înălțimi de până la 30 de metri, cu frunze penate, cu lungime de 4-6 metri, iar frunzele bătrâne se desprind, lăsând trunchiul neted. Cocotierul este cultivat în regiunile tropicale, ca plantă decorativă, dar și pentru diferite utilizări culinare sau neculinare, aproape toate părțile unui cocotier putând fi folosite. Mai multe aspecte despre cocos sau nuca de cocos se pot găsi pe paginile de Wikipedia dedicate subiectului, adică aici sau aici

Ulei de cocos- beneficii și proprietăți

Utilizat atât ca ingredient într-o paletă largă de preparate culinare, dar și ca o componentă importantă în tratamentele cosmetice, acest ulei este renumit pentru conținutul ridicat de acizi grași ce se dizolvă ușor. De asemenea, acesta este văzut ca un veritabil suport al organismului în fața bacteriilor și este recomandat în cure de detoxifiere și în regimuri alimentare echilibrate. Dar care sunt adevăratele calități ale sale?

  1. Uleiul de cocos este singurul ulei vegetal care are cea mai mare concentrație de acizi grași, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce am putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Asta datorită conținutului de acid lauric, caprilic si capric care sunt asimilați rapid în organism și sunt transformați în energie. De aceea, uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor să slăbească și celor care fac sport în mod regulat.
  2. Studiile au dovedit faptul că aceste grăsimi au efecte terapeutice asupra organismului, ridică nivelul colesterolului „bun” (HDL) și protejează împotriva bolilor cardiovasculare. 
  3. Uleiul de cocos conține cu 10% mai puține calorii față de alte grăsimi vegetale.
  4. O altă calitate a uleiului de cocos este stimularea sistemului imunitar datorită antioxidanților naturali. Aceste mai conține și vitaminele A, C, D, fier și calciu, care ajută la reglarea digestiei și a metabolismului. 

Dintre beneficiile pe care uleiul de cocos le aduce sănătății organismului se găsesc următoarele:

  1. Uleiul de cocos protejează inima: datorită nivelului ridicat de acid lauric, uleiul de cocos stimulează producția de colesterol HDL ,care este un colesterol bun a cărui valoare trebuie să fie mare, iar uleiul de cocos, cel mai bun produs bio în acest sens, face totul în locul nostru. Tot ce trebuie sa facem este sa il consumam.
  2. Adjuvant în tratamentul bolii Alzheimer: cu ajutorul acizilor grași din uleiul de cocos sunt produse ketonele, acestea fiind o sursă de energie foarte bună pentru creier. Ketonele oferă creierului energie fără să fie nevoie de insulină pentru transformarea glucozei în energie. Consumul trigliceridelor cu lanț mediu cum sunt cele obținute din ulei de cocos duc la o îmbunătățire rapidă a funcțiilor cognitive în cazul pacienților care au o formă ușoară de Alzheimer.
  3. Îmbunătățește digestia: uleiul de cocos ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv și previne apariția problemelor la nivelul stomacului sau al aparatului digestiv, precum sindromul colonului iritabil. Acizii saturați au proprietăți antimicrobiene care ajută la tratarea infecțiilor cu diverse bacterii, fungi sau paraziți care pot provoca indigestie.
  4. Efect anti-îmbătrânire: datorită conținutului bogat de antioxidanți, vitamina A și E, uleiul de cocos are proprietăți anti-îmbătrânire, reducând efectele nocive ale radicalilor liberi care îmbătrânesc pielea. În plus, acidul ferulic ajută la estomparea ridurilor fine, oferă luminozitate și prospețime tenului și contribuie la menținerea sănătății pielii pentru mai mult timp. Pe durata verii, uleiul de cocos poate fi aplicat pe piele după expunerea la soare pentru a reduce arsurile și pentru a calma pielea iritată.
  5. Susținerea sănătății gingiilor și a cavității bucale: acțiunea antiinflamatoare a acidului lauric face din gargara cu uleiul de cocos un obicei de dimineață foarte sănătos. Acidul lauric ajunge în spațiile înguste dintre dinți, din care bacteriile nu sunt îndepărtate la fel de eficient de către periuța de dinți.
  6. Menține sănătatea glandei tiroide: afecțiunile glandei tiroide pot provoca căderea părului, deshidratarea pielii, stări de oboseală, sensibilitate crescută la frig, creșterea în greutate sau depresie. Datorită acizilor grași, uleiul de cocos ajută la buna funcționare a glandei tiroide și susține funcția tiroidiană care are rolul de a procesa vitaminele și mineralele, producția de hormoni și o bună dezvoltare la copii.

Calorii și valori nutriționale

100 g de ulei de cocos aduce un aport de 862 kcal organismului și conține:

  • 86,5 g acizi grași saturați;
  • 5,8 g acizi grași mononesaturați;
  • 1,8 g acizi grași polinesaturați;
  • 0,5 µg vitamina K;
  • 0,09 mg vitamina E;
  • 0,04 mg fier.

Contraindicații

Uleiul de cocos poate produce reacții alergice, atât prin consumul alimentar, cât și prin aplicarea locală. Nu este recomandat persoanelor care suferă de diabet zaharat, boli cardiovasculare sau obezitate, iar pentru femeile însărcinate sau care alăptează se recomandă un consum moderat.

Cum se consumă uleiul de cocos?

Uleiul de cocos poate fi folosit în bucătărie fără probleme:

  • poate înlocui untul și uleiul folosit în mod normal la gătit
  • se poate adăuga în salate, ceai, lapte sau cafea pentru aromă
  • poate fi adăugat în smoothie-uri sau shake-uri
  • consumat simplu, pe o felie de pâine, unsă cu puțină miere

Unde se găsește uleiul de cocos?

Uleiul de cocos se găsește la orice supermarket, plafar sau farmacie. Acesta are un preț mic raportat la toate beneficiile pe care le aduce. În funcție de calitatea acestui produs, prețul poate varia. NaturaFresh vă oferă o gamă diversificată de ulei de cocos de cea mai bună calitate: ulei de cocos extravirgin eco, ulei de cocos virgin eco, sau chiar unt de cocos

Untul de cocos este mai puțin folosit la gătit, însă poate fi consumat ca atare, în locul untului clasic. Untul de cocos este obținut din întregul conținut al nucii de cocos, incluzând pulpa și apa de cocos, care este mărunțit și apoi transformat într-o pastă cu consistența unui piure. Spre deosebire de uleiul de cocos, care contine doar acizi grași și vitamine, untul de cocos are în compoziție toate grăsimile, fibrele și nutrienții nucii de cocos. Deși am putea crede că uleiul de cocos și untul de cocos se aseamănă, acestea sunt de fapt două produse diferite, care sunt folosite în mod diferit.

Important este să alegi produsul potrivit, adică un ulei de cocos virgin sau extravirgin, nerafinat și presat la rece. Acesta păstrează toate proprietățile sale naturale, benefice pentru sanatate.