Xylitol – este o alternativă sănătoasă la dulcele de toate zilele. Când vine vorba despre un stil de viață sănătos, mulți alegem să folosim acest îndulcitor în mâncărurile noastre, ca o alternativă sănătoasă a zahărului.

Xylitol – ce este?

Xylitol este un îndulcitor natural cunoscut, care are multe beneficii pentru sănătate. Are e o structură cristalină, cu o putere de îndulcire comparabilă cu a zahărului. În mod natural, el se găsește în multe fructe și legume, dar provine, în special, din porumb sau din copacii de mesteacăn. Mai este cunoscut și sub denumirea de „zahăr de mesteacăn”. Cuvântul Xylitol provine de la rădăcinile grecești „xylo-” care înseamnă „lemn” si „-itol” care înseamnă „alcooli de zahar”.

Xylitol Wikipedia

Conform site-ului oficial Wikipedia, Xylitol este este un îndulcitor folosit în mod natural ca un înlocuitor al zahărului. Este la fel de dulce precum zaharoza având însă doar două treimi din calorii. Este un compus organic, cu un aspect similar zahărului. Mai multe detalii despre utilizarea acestuia poți găsi aici.

Xylitol – Proprietăți

Câteva dintre principalele proprietăți ale acestui îndulcitor sunt:

1. Rol antibacterian și de prevenire a unor probleme medicale;

2. Are un conținut scăzut de calorii;

3. Nu este fermentabil și favorizează transportul calciului în salivă;

4. Are un index glicemic scăzut;

5. Este un laxativ natural.

Xylitol – Beneficii

Pe lângă asta, beneficiile aduse de Xylitol, în viața celor care aleg să-l consume, sunt:

1. Proprietățile sale îmbunătățesc imunitatea organismului;

Astfel, vei fi mai sănătos și ferit de răceli. El aduce beneficii și în afecțiunile O.R.L., și previne riscul de otită. Este utilizat și în produsele naturale de decongestie nazală, care ajută la tratarea alergiilor, a rinitelor, a sinuzitelor, etc.

Dacă vrei să citești mai multe despre alimente care te ajută să previi gripa și răceala, citește acest articol.

2. Ajută să-ți menții greutatea ideală;

Xylitol, așa cum spuneam și mai sus, este un produs cu foarte puține calorii. Mai exact, conține cu până la 40% mai puține calorii decât zahărul obișnuit. Se poate poți folosi atât în ceaiuri cât și în cafea sau deserturi. Cristalele mici se dizolvă în lichide și formează un lichid neutru. Gustul său nu va modifica gustul băuturilor, iar acestea își vor păstra gustul intens și aromele binecunoscute, pentru care sunt apreciate.

3. Este eficient în sănătatea bucală;

„Dulcele îți strică dinții”-nu și dacă folosești zahăr de mesteacăn! Spre deosebire de zahăr, care este un stimulator în producerea cariilor dentare, xylitol nu este un „hrănitor” pentru bacterii. Mai mult, unele studii arată că acest îndulcitor natural are rol de remineralizare a dinților cu probleme dentare. El este eficient pentru repararea fisurilor cauzate de carii, curăță dinții de placă și îmbunătățește protecția pentru smalț. Oamenii de știință spun că este suficient să consumi zilnic 6 grame de zahăr de mesteacăn pentru a preveni cariile dinților.

4. Poate fi folosit și de către diabetici;

Absorbția îndulcitorului dulce este mult mai lentă decât absorbția zahărului comestibil. Astfel că, o creștere accentuată a glicemiei după ce ai utilizat Xylitol este aproape imposibilă. Mai mult, dacă comparăm cei doi indici glicemici, ai zahărului și ai îndulcitorului, obținem o proporție de 100 la 7. Acest beneficiu face din Xylitol un înlocuitor de dulce sănătos pentru persoanele cu tulburări metabolice și pentru diabetici.

5. Este un laxativ natural;

Pentru a obține un efect laxativ, este necesar să se bea maximul permis din substanță (50 g) pe stomacul gol, de preferință cu ceai cald.

Xylitol – Calorii și valori nutriționale

Valori nutriționale medii per 100g:
Energie 990 kJ/ 238 kcal
Grăsimi 0 g  din care acizi grași saturați 0 g
Carbohidrați 99 g
  din care zaharuri
  din care alcooli polihidrici 0 g / 99 g
Fibre 0 g
Proteine 0 g
Sare <0,01 g

Xylitol – Păreri pro și contra. Recomandări de utilizare.

Incluzând acest îndulcitor 100% natural în dieta ta într-un mod rezonabil, nu vei avea posibile contraindicații sau consecințe grave. Oamenii de știință susțin că o doză de 40-50 g pe zi este considerată o doză sigură.

Marele beneficiu al îndulcitorului este faptul că, pe lângă originea sa naturală, acesta este un produs secundar al metabolismului. Drept urmare, acesta este luat și absorbit de corp cât mai rapid și natural posibil.

Xylitol are cu aproximativ 40% mai puține calorii decât zahărul rafinat și nu provoacă o creștere atât mare a nivelului de zahar din sânge după consum. Experții recomandă folosirea lui într-un plan alimentar sănătos, pentru a-ți ține kilogramele sub control. Cu toate astea, el nu este lipsit complet de calorii și conferă aproximativ 240 de calorii la 100 de grame.

Pentru a obține beneficii în sănătatea dentară, profesioniștii sugerează ca pe parcursul zilei să ai cel puțin cinci expuneri la xylitol. Aceasta poate să includă periajul dinților atât seara cât și dimineața și după fiecare masă ori gustare. Tot aici intră și guma de mestecat pe bază de Xylitol care are un efect pozitiv asupra dinților.

Cu toate astea, trebuie să fii atent, deoarece consumul unor cantități mari din acest îndulcitor (20-30 de grame) poate duce la flatulență sau la diaree severă.

Contraindicații

Chiar dacă beneficiile aduse în viața noastră de către Xylitol sunt semnificative, există, totuși, câteva cazuri în care folosirea lui nu este recomandată. Aceste contraindicații includ:

  1. sarcina – pe toată durata ei;
  2. dacă ai probleme cu stomacul, intestinele și ficatul;
  3. disfuncție pancreatică;
  4. probleme metabolice și boli genetice conexe.

Înainte de a începe utilizarea îndulcitorului 100% natural în mod continuu, este recomandat să te consulți cu un medic specialist.

Atenție! Xylitol este periculos pentru câini.

Produsele pe baza înlocuitorului de zahăr sunt periculoase pentru animalele de companie, în special pentru câini. Nu lăsa în apropierea lor alimente care conțin Xylitol sau alte derivate din acest ingredient. Sunt suficiente doar câteva miligrame din această substanță pentru ca animalul să dezvolte insuficientă hepatică, convulsii și colaps.

Unde se găsește Xylitol? – Produse și preț Xylitol

Există o gamă largă de produse bazate pe acest îndulcitor. Ele se găsesc în special în magazinele naturiste și la raioanele dedicate produselor bio. Pe site-ul nostru poți cumpăra, la un preț accesibil, acest zahăr din mesteacăn. Acest îndulcitor 100% natural și sănătos îl găsești aici la 300 de grame și aici la 250 de grame.

 

Ca orice supliment alimentar, trebuie să fie folosit cu înțelepciune, pentru a evita problemele de sănătate. Dacă te decizi să înlocuiești zahărul cu acest îndulcitor 100% natural, ar trebui să-l studiezi pentru o anumită perioadă. Este important să afli cu ce frecvență poate fi folosit și cum îți afectează organismul.