Despre turmeric sigur ați auzit ca fiind un condiment des folosit în bucătăria asiatică, dar după mai multe cercetări s-a ajuns la concluzia că datorită cantității mari de vitamine, minerali și datorită mulțimilor de beneficii pe care le aduce organismului, acesta a fost inclus în lista superalimentelor și este folosit în prezent pentru prevenirea și tratarea unui număr mare de afecțiuni.

Totul despre turmeric

În primul rând turmericul este folosit ca condiment și doar după anii 70, după ce cercetările au confirmat că are efecte puternice antiinflamatoare, antivirale, analgezice, antimicrobiene și anti-cancer. Turmericul a ajuns astăzi să fie una dintre cele mai studiate plante medicinale antioxidante din lume.

Ce este turmeric?

În lume există peste 100 de tipuri de curcuma, turmericul este una dintre aceste specii,iar cea mai comună asemănare dintre aceste tipuri este culoare galben-portocalie și substanța activă curcumina care se extrage din procesarea rizomului de turmeric. Această substanță activă, care se găsește în turmeric în proporție de 2,5 pana la 4% răspunde de vindecarea organismului la nivel celular. 

Turmericul este cunoscut în România și sub numele de Curcuma longa sau șofran indian, cel mai adesea este folosit ca condiment pentru prepararea bucatelor, dar a început să fie folosit și ca plantă medicinală.Important de știut, pentru ca acest superaliment să vă aducă beneficii, turmericul trebuie consumat constant, dar nu în cantități mari.

Turmeric Wikipedia

În Asia, turmericul este prezent de mii de ani, inițial a fost folosit ca colorant, apoi a început să fie folosit și în medicina tradițională după ce au observat posibilele sale proprietăți. Turmericul a ajuns în vest, unde a fost remarcată ca o plantă de vopsea de către asirieni în secolul VI î.Hr. Iar în Europa Medievală, turmericul a fost numit „șofran indian. Mai multe informații descoperiți aici.

Beneficii turmeric. Proprietăți turmeric. La ce folosește?

Turmericul este considerat un antibiotic și antiseptic natural, iar acest superaliment nu este mai puțin eficient decât medicamentele sintetice. Turmericul accelerează metabolismul și este un aliat valoros în lupta cu kilogramele în plus, îmbunătățește digestia și restabilește microflora intestinală, elimină toxinele și îți oferă energie nu mai rău decât cafeaua. Mai mult, cercetările medicale au demonstrat că turmericul este eficient în prevenirea și tratarea artrozei, afecțiunilor cardiovasculare, boli fungice, obezitate și diabet. În continuare, vom enumera beneficiile pe care le aduce consumul de turmeric.

Încetinește îmbătrânirea prematură

Excesul de radicali liberi din organism accelerează procesul de îmbătrânire și plus la asta, afectează celulele din toate organele și țesuturile, astfel, riscul de afecțiuni cardiovasculare,diverse disfuncții ale creierului și dezvoltarea cancerului este mult mai ridicat. 

Combate depresia

Una dintre substanțele active pe care le are turmericul este curcumina care este un antidepresiv excelent, deoarece, datorită consumului constant, acesta crește nivelul de serotonină și dopamină, hormoni esențiale pentru o stare de spirit bună, energie și motivație pentru întreaga zi.

Protejează ficatul

Cercetările în domeniu au demonstrat că consumul de curcumină protejează ficatul de leziunile cronice contribuind la reducerea daunelor provocate de toxine și stresul oxidativ. 

Proprietăți antiinflamatoare

După cum am menționat la începutul articolului, turmericul are un puternic efect antiinflamator, astfel este eficient în tratarea inflamațiilor și reducerea simptomelor cauzat de articulații, febră musculară, a gutei și durerilor menstruale.

Eficient în procesul de slăbire

Cercetări științifice recente în vitro arată că curcumina interacționează cu țesutul adipos alb, încetinind acumularea de leptină în celule și formarea nodulilor grași. Mai mult, turmericul accelerează metabolismul și scade nivelul de colesterol din sânge, astfel reduce depozitarea grăsimilor din organism.

Îmbunătățește memoria

Studiile făcute pe populațiile din Asia au afirmat că persoanele care consumă turmeric au obtinut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitivă față de persoanele care nu au consumat acest superaliment. Acest lucru s-a explicat prin faptul că datorită proprietăților antiinflamatoare creierul este protejat de bolile degenerative și poate preveni apariția bolii Alzheimer. 

Calorii și valori nutriționale

Turmericul a fost inclus în lista superalimentelor datorită cantității mari de vitamine și minerale. Astfel, turmericul are următoarele valori nutriționale:

  • Energie: 1481 kj / 354 kCal
  • Grăsimi: 10 g
  • Carbohidrați: 65 g
  • Proteine: 8 g
  • Fibre: 21.1 g

Contraindicații

Fiind 100% natural, se consideră că turmericul este un superaliment sigur, iar studiile efectuate nu au reușit să identifice vreun efect advers. Totuși, medicii recomandă ca următoarele persoane să fie atente la consumul de turmeric:

  • Femeile însărcinate – puteți consuma, dar nu sub formă de pastile, deoarece acestea au o cantitate prea mare;
  • Persoanele cu probleme ale vezicii biliare – dacă aveți pietre la rinichi sau blocaj în conductele biliare, consumul de turmeric ar putea doar înrăutăți starea;
  • Cei care se pregătesc de operații – substanța activă din turmeric, curcumina, reduce coagularea sângelui, astfel există riscul sângerării;
  • Cei care planifică o sarcină sau iau un tratament pentru tratarea infertilității – consumul de turmeric va scădea nivelul de testosteron și va scădea activitatea spermatozoizilor;

Unde găsesc turmeric?

Ingredientul despre care am vorbit mai sus se obține din rădăcina de turmeric, astfel pe magazinul online NaturaFresh veți găsi acest superaliment sub diferite forme și în diverse produse:

Descoperă mai multe articole despre superalimente, îngrijire personală, uleiuri esențiale, cosmetice naturale, remedii naturiste, diete și slăbit, precum și despre plante medicinale, dar și o selecție de rețete sănătoase, delicioase și rapid de gătit pe blogul NaturaFresh.