Totul despre tei – generalități

Cunoscut drept copacul adevărului, teiul este renumit pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sănătății. Mireasma sa era nu doar o sursă de inspirație pentru scriitori, ci își regăsea însemnătatea și în mitologia străveche. În timpurile îndepărtate se considera că parfumul florilor de tei îi determină pe oameni să spună adevărul, fapt pentru care multe dintre nunți se oficiau sub acest copac.

Nu doar legendele fac acest copac cunoscut, ci și beneficiile și numeroasele sale întrebuințări. Din lemnul său se fac instrumente muzicale, iar florile și frunzele sale au rol terapeutic, fiind utilizate în tratarea a multiple afecțiuni.

Florile se culeg împreună cu frunzele de tei imediat după perioada de înflorire și se lasă la uscat în locuri răcoroase timp de aproximativ 5-7 zile.

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei se obține prin infuzarea florilor în apă fierbinte și se folosește atât în tratarea simptomelor de răceală, cât și a altor afecțiuni precum migrenele sau indigestia, având, de asemenea, efect antiinflamator. Băut constant și în cantități moderate, ceaiul de tei previne diabetul.

Ceai de tei beneficii – pentru ce este bun ceaiul de tei?

Ceai de tei – Tratarea răcelilor

Datorită efectului său antiinflamator, ceaiul de tei poate fi folosit cu scopul reducerii inflamației din gât și din gură. Acesta favorizează transpirația, lucru de dorit atunci când apar simptome de răceală sau gripă, dar poate acționa și asupra sinusurilor înfundate sau a durerilor de cap. Ceaiul de tei poate fi folosit atât de către femei, cât și de către bărbați și are proprietatea de a calma durerile musculare sau ale ligamentelor.

Ceai de tei – Tratarea indigestiei

Ceaiul de tei reduce durerile abdominale și calmează crampele datorită efectului antispasmodic. Pe lângă eficiența asociată cu problemele gastrice, acesta mai poate acționa și în probleme renale sau cardiovasculare, ajutând la fluidizarea sângelui și scăzând riscul formării cheagurilor și a apariției trombozei.

Ceaiul de tei pentru somn

Efectul calmant al ceaiului de tei poate fi utilizat în ameliorarea insomniilor și a stărilor anxioase, având rolul de a reduce stresul și oboseala cronică. Băut seara, înainte de culcare, acesta induce starea de somnolență, împiedicând somnul agitat sau coșmarurile.

 Ceai de tei – întrebuințări în domeniul cosmetic

Despre efectul cu rol de calmare al ceaiului de tei am discutat și mai sus. Compresele aplicate local stimulează cicatrizarea rănilor și pot reduce semnele postacneice sau cearcănele. De asemenea, masarea scalpului cu ceai de tei favorizează creșterea părului.

Ceaiul de tei în alăptare

Consumul ceaiului de tei în perioada sarcinii și a alăptării este permis, însă cantitatea trebuie să fie una moderată. Datorită efectului său calmant, poate fi utilizat pentru a induce un somn liniștit. Ca orice alt ceai, de altfel, utilizarea sa în sarcină și pe perioada alăptării nu trebuie să se producă pe o perioadă prea mare de timp sau în cantități care să depășească doza recomandată.

Sfatul este acela de a varia ceaiurile consumate și de a le asocia cu tratarea anumitor disconforturi. Ceaiul de tei sau ceaiul de mușețel, spre exemplu, induc starea de liniște și relaxare, senzația de vomă poate fi combătută cu ceai de ghimbir și așa mai departe.

Ceaiul de tei la bebeluși

Administrarea oricărui tip de ceai unui copil mai mic de șase luni nu este necesară și nici indicată. Singura excepție poate fi necesitatea de a trata o afecțiune, iar în acest caz se poate produce numai la recomandarea medicilor.

Ceaiul de tei este printre puținele ceaiuri care poate fi consumat de către bebeluși cu scopul tratării răcelilor sau a colicilor (ceaiul de tei este indicat pentru tuse, spre exemplu). După cum afirmam, administrarea ceaiurilor nu trebuie să devină un obicei, iar doza zilnică recomandată nu trebuie să fie mai mare de 100-150 ml.

Ceaiul de tei la copii

Ceaiul de tei poate fi administrat copiilor în scopul tratării unor afecțiuni de tipul tusei, inflamației căilor respiratorii, indigestiei sau insomniilor. Acesta trebuie, însă, utilizat cu moderație și nu pentru o perioadă lungă de timp.

Ceaiul de tei –  Proprietăți

Conform specialiștilor, ceaiul de tei are, pe scurt, proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antistres, dar și sedative, sudorifice și emoliente.

Farnesolul, ulei esențial conținut de florile de tei, alături de acidul galic și de zahărul natural, conferă acestora proprietățile neurosedative, având ca efect atât tratarea răcelilor, cât și inducerea stării de relaxare.

Ceaiul de tei – Contraindicații

  • Consumul de ceai de tei în ultimul trimestru de sarcină nu este recomandat din cauza capacității acestuia de a subția sângele și de a provocat, astfel, hemoragie postnatală.
  • Ceaiul de tei trebuie evitat de către persoanele care urmează să conducă, de asemenea, din cauza faptului că induce o stare de somnolență asupra organismului.
  • Ceaiul de tei atacă inima?

Ceaiul de tei accelerează ritmul cardiac, astfel că utilizarea lui este indicat a fi evitată de către acele persoane                care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

  • Persoanele care suferă de anemie trebuie să evite consumul de ceai de tei, căci acesta împiedică absorbția de fier în organism.
  • Infuzarea pentru o perioadă mai lungă de timp decât cea indicată sau consumul în cantități prea mari transformă ceaiul de tei într-un factor cu rol tonic pentru sistemul nervos, existând chiar riscul de a provoca insomnii.

Ceaiul de tei – Preparare

Extrem de important de menționat este că florile de tei nu se fierb niciodată, ceaiul preparându-se prin infuzarea unei lingurițe de flori de tei într-o cană cu apă clocotită. Timpul recomandabil pentru infuzare este de patru minute.

Mierea de tei

Totul despre tei 4 beneficii și moduri de folosire - NaturaFesh - Mierea de tei

Mierea de tei este un sortiment de miere de albine de culoare gălbui-portocalie sau roșcată, cu un gust și o dulceață aparte, care se cristalizează atunci când temperaturile scad. Precum ceaiul preparat din flori de tei, pe lângă aroma plăcută, mierea are și ea proprietăți terapeutice.

Mierea de tei – Beneficii

  • Mierea de tei este un antibacterian natural, ajutând la tratarea răcelilor și la întărirea sistemului imunitar. Datorită consistenței și proprietăților sale, este un bun remediu pentru iritațiile gâtului, împierdicând răspândirea bacteriilor, ajutând la vindecarea iritației și, totodată, a tusei.
  • Tot în cazul simptomelor provocate de răceală, mierea de tei are un rol expectorant și contribuie la fluidizarea mucusului din gât și nas.
  • Pe lângă faptul că este extrem de bogată în vitamine, mierea are rolul de a conferi organismului energie și poftă de mâncare.
  • Mierea de tei acționează asupra calmării durerilor stomacale și are efectul unui pansament gastric. Pentru astfel de probleme, se recomandă o linguriță de miere dimineața, pe stomacul gol, pentru a stimula digestia sau pentru a reducere durerile, senzațiile de arsură sau oricare alt discomfort stomacal.
  • Poate fi folosită ca tratament cosmetic, fiind cunoscută pentru capacitatea de a uniformiza tenul, de a reduce iritațiile sau roșeața și de a desfunda porii, prevenind apariția coșurilor. Comune sunt, în acest sens, măștile de față preparate cu miere de tei.

Cu privire la mierea de tei, putem veni în ajutorul doritorilor cu o recomandare de miere ecologică, produsă în România, care poate fi găsită aici.

Remarcăm că teiul are numeroase efecte benefice asupra organismului nostru, iar utilizarea sa poate preveni sau trata anumite boli, de la ușoare simtome de răceală până la probleme digestive sau insomni. Ca orice alt remediu naturist, acesta trebuie consumat cu moderație, evitând excesele și respectând indicațiile și dozele recomandate.

Dacă acest articol ți s-a părut util, te invităm să citești în continuare Totul despre mentă – 8 beneficii și moduri de folosire sau Totul despre lavandă – 5 beneficii și moduri de folosire.