Orzul verde- este o cereală considerată ca fiind planta cu cele mai mari beneficii pentru organism. Este o cereală cu valoare nutrițională mare, cultivată încă din cele mai vechi timpuri. Ea își are originile în Munții Himalaya și datează din anul 7000 î. Hr. În antichitate, orzul verde era denumit„pâinea celor săraci”, datorită proprietăților sale energizante și nutritive și a faptului că orice o putea cultiva.

Datorită gradului înalt de adaptabilitate, orzul verde se poate întâlni în diferite zone, de la cele secetoase până la cele subtropicale. România face parte din cele 100 de țări în care se cultivă orzul verde.

Ce este orzul verde?

Orzul verde este considerat un superaliment, plin de minerale, vitamine, enzime și antioxidanți. Are o înaltă biodisponibilitate iar substanțele sale sunt asimilate ușor de organism. Frunzele de orz verde pot fi consumate sub formă de pulbere, de capsule sau suc.

Orz verde Wikipedia

Conform Wikipedia, orzul se dezvoltă bine în special pe terenuri joase umede, dar se adaptează și la condiții mai vitrege (soluri sărate) de cultivare. Având rezistența la frigurile din timpul iernii mai redusă decât cea a grâului sau secarei, semănatul orzului se face numai primăvara timpuriu, dar coacerea spicelor se produce într-un timp scurt (uneori record, de numai 100 de zile) la orzul de vară. Mai multe detalii despre orz verde poți citi aici.

Orz verde beneficii. Orz verde proprietăți.

Orzul verde este considerat o plantă miraculoasă, deoarece are un continut foarte în vitamine și alți nutrienți necesari organismului. Este plin de minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, mangan, cupru, fosfor, iod, zinc), vitamine (A, B1, B2. B6, B12, C, E, K), toţi aminoacizii esenţiali, clorofilă, plus o sumedenie de enzime active. 23% din orzul verde reprezintă proteină digerabilă ceea ce îl face perfect pentru organismul uman.

Indiferent de forma în care alegi să îl cumperi şi să îl consumi, trebuie să ştii că orzul verde are numeroase beneficii pentru organismului tău:

 1. Combate anemiile şi întăreşte sistemul imunitar- Este bogat în vietnamine și minerale ușor de asimilat de către organism, astfel că ajută la creșterea reistenței organismului în fața bolilor.
 2. Tratează bolile de ficat- orzul verde are capacitatea de a regenera celulele ficatului și e a stimula drenarea toxinelor, contribuind la vindecarea afecțiunilor ficatului.
 3. Reglează circulaţia sângelui – prin capacitatea acestuia de a scădea nivelul de colestereaol și ajută la redobândirea elasticității și tonusului vaselor de sânge.
 4. Ajută în tratarea ulcerului şi altor afecţiuni gastrice- Este bogat în clorofilă și ajută sistemul digestiv să își reface mucoasa și pereții gastrici. Astfel, ajută la vindecarea gastritei, ulcerului, pancreatitei. Orzul verde conține substanțe alcaline ce contribuie la scăderea acidității din stomac.
 5. Tratează afecțiunile oaselor – datorită conținutului mare de calciu, contribuie la ameliorarea unor afecțiuni ca reumatismul sau artrita.
 6. Ajută în afecţiunile respiratorii – datorită capacității sale de a întări sistemul imunitar.
 7. Detoxifiază organismul- datorită enzimelor antioxidante puternice, clorofilei, vitaminei F și beta-carotenului, orzul verde contribuie la eliminarea metalelor grele.
 8. Ameliorează diabetul – orzul verede este bogat în biotină și are capacitatea de a uşura metabolizarea glucozei, ameliorând simptomele diabetului şi reducând riscurile instalării obezităţii.
 9. Oxigenează creierul datorită clorofilei și a vitaminelor pe care le conține, combate stările de oboseală.

Calorii și valori nutriționale

Valori nutriționale pentru 100g de pulbere de orz verde:

Energie 725kcal

Proteine 24g

Carbohidrați 14,3g

Grăsimi 2g

Fibre 47,7g

Sare 0,26g.

În funcţie de forma pe care preferi să o cumperi sau să o prepari (pulbere, extract, tablete sau suc) orzul verde se administrează diferit.

Pulberea de orz verde

Pulberea de orz verde se obţine prin evaporarea sucului proaspăt de orez verde până rămâne un praf fin şi verde, bogat în clorofilă şi săruri minerale, dar mai sărac în enzime decât sucul stors prin presare. Dacă vrei să beneficiezi de proprietățile orzului verde chiar dacă nu ai posibilitatea de a-l cultiva acasă, atunci pulberea este o soluție accesibilă pentru tine.

Pulberea de orz verde slăbește și are și alte numeroase beneficii pentru organism: te poate ajuta să capeţi vitalitate, să îţi menţii tonusul şi starea de sănătate optimă, să crești capacitatea de concentrare dar şi să tratezi afecţiuni ale stomacului, ficatului, sistemului nervos, circulator, endocrin.

 • are conținut mare de fibre – deoarece orzul conține un aport ridicat de fibre (scăzut în calorii), te ajuta ca senzația de satietate să dureze mai mult timp, așadar nu îți va mai fi foame la fel de repede;

 • ajută la digestie – datorită efectului antioxidant și antiinflamator, contribuie la reglarea tranzitului intestinal, la prevenirea constipației și la curățarea colonului;

Pulberea de orez verde se poate consuma în smoothie-uri, super, shake-uri. O linguriţă de pulbere de orz verde (2 g) se amestecă cu 75ml de apă sau suc de fructe, la temperatura camerei.

Extractul de orz verde

Extractul de orz verde este o metodă prin care te poţi asigura că îţi iei doza necesară de nutrienţi, și îl găsești fie sub formă de pudră, fie în capsule, fie lichid. Ca dezavantaj, este o formă procesată şi trebuie să fii foarte atent de unde cumperi extract de orz verde, să fie bio şi certificat organic.

Extractul de orz verde lichid: se consumă câte o lingură de 2 – 3 ori pe zi, diluat în 100 ml apă, în cure de 3 – 4 săptămâni.

Contraindicații

Este important să achiziționezi produse de calitate, orez verde bio sau orz verde eco. Consumul de orz verde nu are reacții adverse. Cu toate astea, sucul proaspăt poate crea reacții alergice în cazul persoanelor sensibile la gluten.  

Unde găsesc orz verde? 

Orzul verde se poate cumpăra din magazinele cu specific BIO, din farmacii sau de pe acest site. Așa cum scriam și mai sus, el se găsește sub diferite forme, pulbere, orz verde capsule sau baton.

 

In concluzie:

Dacă te afli în căutarea unei modalități avantajoase de a-ți îmbunătăți starea de sanatate pentru a avea un stil de viață sănătos, orzul verde este un superaliment pe care merită să îl ai acasă. El este bogat în nutrienți și o sursa de vitamine variate și minerale esențiale pentru organismul tău. Consumă orzul verde dimineața, pentru a te bucura de un aport de energie dis de dimineață.

Mai multe informații despre multe alte alimente benefice sănătății tale, poți citi aici.