Oregano, nelipsitul condiment din bucătărie, este o plantă vestită pentru beneficiile pe care le aduce organismului, bogată în vitaminele A, C, E și K, precum și în fibre, fier, magneziu, vitamina B6, calciu și potasiu. Această plantă deosebit de aromată este vestită mai ales datorită calităților sale antioxidante.

Deși este asociat în mare măsură cu bucătăria italiană, cuvântul oregano este de fapt derivat din greaca antică, ceea ce face mai probabil faptul să fi fost descoperit acolo și nu dincolo de Marea Ionică. Legenda spune că planta a fost creată de Afrodita, zeița greacă a iubirii, și a devenit atât de venerată încât cuplurile proaspăt căsătorite erau încoronate cu coronițe de oregano pentru a fi binecuvântate cu fericire.

Oregano – ce este?

Pagina Wikipedia dedicată subiectului ne spune că această plantă mai este cunoscut și sub denumirile populare de șovârv, măghiran sălbatic, busuioc de pădure sau arigan și că este o plantă medicinală, specie nativă Europei, în regiunea mediteraneană și sudului și centrului Asiei.

Planta crește prin fânețele din regiunile de deal și de munte și înflorește începând din iulie până în august.

Oregano este o plantă culinară, folosită îndeosebi pentru aroma frunzelor sale care poate fi mai aromată atunci când este uscată decât proaspătă.

Uleiul de oregano a fost folosit în medicina populară de secole în urmă, iar uleiul esențial se obține din frunzele plantei.

Oregano-proprietăți

  1. Tratează răceala. Deoarece conține importante proprietăți antiseptice, respectiva plantă este un tratament excelent pentru răceli și gripe. La primele semne de răceală este bine să se adauge 2-3 picături de ulei esențial de oregano într-un pahar de suc de portocale. Tot pentru răceală poate fi consumat și ceai de oregano, de 2-3 ori pe zi.
  2. Îmbunătățește sănătatea inimii. Planta este o excelentă sursă de potasiu, un component important al celulelor și fluidelor corporale care ajută la controlarea ratei cardiace și a tensiunii arteriale, cauzate de un consum ridicat de sodiu. Antioxidanții prezenți în această plantă ajută la prevenirea stresului oxidativ și a afecțiunilor cardiace. În plus, este o sursă de acizi grași omega-3. O cană de ceai de oregano pe zi poate ajuta la îmbunătățirea sănătății cardiace.
  3. Ameliorează atacurile de astm. Planta este bogat în uleiuri volatile și antioxidanți care ajută la curățarea plămânilor. Astfel, acesta ajută la eliberarea tractului respirator, ameliorând atacurile de astm. Persoanele care suferă de această problemă pot consuma ceai de oregano sau se poate administra extractul respectivei plante.
  4. Menține greutatea corporală. Planta nu conține colesterol și este o sursă importantă de fibre dietetice. Consumul adecvat de fibre ajută la menținerea greutății, ceea ce reduce riscul de numeroase boli. Ceaiul de oregano pentru slăbit poate stimula eliberarea de acizi biliari, care facilitează digestia și tratează flatulența, indigestia și balonarea și accelerează metabolismul, astfel încât te ajută să arzi calorii.
  5. Ameliorează crampele menstruale. Planta este cunoscută și ca agent analgezic, fiind foarte eficient în reducerea crampelor și durerilor menstruale. Pentru a trata această problemă se poate consuma ceai de oregano, de 3-4 ori pe zi, pe perioada menstruației. Respectiva plantă ajută și la reglarea ciclului menstrual, la reducerea efectelor negative ale menopauzei și la prevenirea menopauzei premature.

Oregano-beneficii.

  1. Menține sănătatea căilor respiratorii.
  2. Îmbunătățește aspectul pielii.
  3. Are proprietăți anti-cancer.
  4. Întărește sistemul imunitar.
  5. Reduce riscul de boli gastro-intestinale.
De asemenea, această plantă mediteraneană ajută la o bună detoxifiere a corpului, reglează nivelul hormonal și este una dintre cele mai puternice plante cu efect antioxidant.

Oregano-valori nutriționale.

Compoziția nutritivă pentru 100g:

Calorii: 306 cal

Indice glicemic: 0

Principii nutritive:

Proteine: 11.00 g

Glucide: 64.40 g

  • fibre alimentare: 42.80 g
  • amidon: 0.00 g
  • zaharuri: 4.10 g

Lipide: 10.30 g

  • grăsimi saturate: 2,70 g
  • grăsimi polinesaturate: 5.20 g
  • grăsimi mononesaturate: 0.70 g
  • grăsimi trans: 0.00 g
  • colesterol: 0.00 mg
  • Acizi grași Omega-3: 4180.00 mg
  • Acizi grași Omega-6: 1050.00 mg

Vitamine

  • vitamina A- Retinol: 6903.00 UI
  • vitamina C- Acid Ascorbic: 50. mg
  • vitamina D- Calciferol: 0.00 UI
  • vitamina E- Tocoferol: 18.90 mg
  • vitamina K: 622.00 mcg
  • vitamina B1- Tiamina: 0.30 mg
  • vitamina B2- Riboflavina: 0.20 mg
  • vitamina B3- vitamina PP.-Niacina: 6.20 mg
  • vitamina B5- Acid Pantotenic: 0.00 mg
  • vitamina B6- Piridoxina: 1.30 mg
  • vitamina B8- Colină: 32.30 mg
  • vitamina B9- Acid folic: 274.00 mcg
  • vitamina B12- Ciancobalamina: 0.00 mcg
  • Betaină: 9.80 mcg

Minerale:

  • Calciu: 1576.00 mg
  • Fier: 44.00 mg
  • Magneziu: 270.00 mg
  • Fosfor: 200.00 mg
  • Potasiu: 1669.00 mg
  • Sodiu-Natriu: 15.00 mg
  • Zinc: 4.40 mg
  • Iod: 0.00 mg
  • Fluor: 0.00 mcg
  • Seleniu: 5.90 mcg
  • Cupru: 0.90 mg
  • Mangan: 4.70 mg

Oregano-Contraindicații

Remediile pe baza acestui condiment aromat nu sunt recomandate persoanelor sensibile, deoarece pot provoca reacții alergice persoanelor care suferă de alergii la plantele din familia Laminiaceae (isop, iarba-mâței, talpa-gâștei, mentă, busuioc, cimbru etc.) De asemenea, uleiul și ceaiul nu este recomandat femeilor gravide și mamelor care alăptează. De asemenea, consumul de ceai din această plantă este contraindicat bolnavilor de anemie.

Unde găsesc oregano? Produse și preț oregano

O plantă care se găsește în bucătăriile din întreaga lume, deoarece conferă o aromă deosebită preparatelor culinare și un gust ușor dulce. Acesta este accesibil atât ca preț, cât și ca disponibilitate. Pe pagina NaturaFresh există produse precum: Oregano eco sau Oregano Bio 13 g Cook.

De asemenea, site-ul pune la dispoziția pofticioșilor și un snack, biscuiți din ovăz și oregano bio, care ajută digestia și tranzitul intestinal.

Uleiul de oregano sălbatic are în compoziția sa ingredientul activ Carvacol cu efecte puternice antivirale, antibacteriene și antifungale, ceea ce face din această formulă unul dintre cele mai eficiente produse naturale antivirale și antifungice.

Uleiul esențial din această plantă este cunoscut pentru beneficiile sale precum: efectul antiseptic, antiinfecțios, fungicid, paraziticid, stimulator și tonifiant. Este de asemenea apreciat în compoziții și amestecuri pentru ameliorarea afecțiunilor cutanate, scalp cu probleme, igiena intimă sau micoze ale pielii. Uleiul esențial de oregano, se găsește pe pagina NaturaFresh.

Oregano este o plantă de care te poți bucura chiar în locuința ta, o plantă pe care o poți crește chiar tu. Oregano în ghiveci este o plantă iubitoare de lumină, rezistentă la secetă, nu trebuie udată abundent, însă se recomandă evitarea uscării solului pentru a înfrunzi mai bogat.

Planta câștigă din ce în ce mai multă popularitate ca remediu natural pentru o serie de probleme de sănătate comune. Atât frunzele proaspete, cât și cele uscate conțin uleiuri volatile cu puternice proprietăți expectorante, diuretice, antibacteriene, antioxidante, antimicrobiene și tonice. Așadar, adaugă această plantă în preparatele pe care le consumi. Acesta este ideal în supe, salate sau smoothie-uri. De asemenea, poate fi utilizat și sub formă de ceai sau ulei.