Matcha a crescut uluitor în popularitate recent, cu green latte-uri, matcha latte-uri sau cu ceai verde matcha – ce se regăsesc acum pe meniul oricărei cafenele care se dorește a fi instagramabil.

Ce este matcha?

Matcha este un tip de ceai verde fin pudrat, obținut din frunzele plantei Camellia sinensis, aceeași specie de plantă folosită pentru prepararea ceaiului negru, ceaiului oolong, alb și alte tipuri de ceai verde. Folosit în ceremoniile tradiționale japoneze de ceai, acesta a devenit un favorit al cunoscătorilor de ceai.

Agricultorii le cresc acoperindu-și plantele de ceai cu 20-30 de zile înainte de recoltare pentru a evita lumina directă a soarelui. Aceasta crește producția de clorofilă, ce determină un conținut ridicat de aminoacizi și oferă plantei o nuanță verde închisă.

Odată ce frunzele de ceai sunt recoltate, tulpinile și venele sunt îndepărtate și frunzele sunt măcinate într-o pulbere fină cunoscută sub numele de matcha.

Acesta conține nutrienți din întreaga frunză de ceai, ceea ce duce la o cantitate mai mare de cofeină și antioxidanți în comparație cu ce găsim în mod obișnuit în ceaiul verde.

Studiile asupra matcha și a componentelor sale au demonstrat o varietate de beneficii, arătând că acesta poate ajuta la protejarea ficatului, la susținerea sănătății inimii și chiar ajută în procesul de slăbire.

Matcha Wikipedia

             

Mai multe informații despre ce este matcha, despre ceai matcha, matcha pulbere sau pudră de matcha, precum și despre istoria acestui ceai, puteți afla accesând pagina dedicată pe Wikipedia.

Beneficii și proprietăți

Fiind unul dintre puținele ceaiuri pentru care se utilizează întreaga frunză,acesta are mai multă putere antioxidantă decât alte soiuri de ceai. În rândurile de mai jos am descris 5 beneficii pe care acesta le are și prin care ne oferă un plus de sănătate.

Detoxifică natural organismul

Probabil știți că clorofila este o moleculă naturală care se regăsește în plante. Clorofila conferă plantelor acea culoare verde minunată și este folosită de acestea pentru a transforma energia de la soare în combustibil, cu care mai apoi să înflorească și să creeze nutrienții de care are nevoie.

Acest tip de ceai verde are niveluri ridicate de clorofilă, cu ajutorul căreia sprijină înlăturarea de toxine și metale grele din corpul dumneavoastră. Regula principală, pentru a ne bucura din plin de acest beneficiu, este să căutăm cea mai verde pudră de matcha – fapt ce garantează o sursă bogată de antioxidanți, polifenoli și aminoacizi, ce ne reglează metabolismul și ne curăță organismul din interior.

Crește nivelul de energie

Spre deosebire de o cană de cafea sau o băutură energizantă, acesta vă permite să mențineți un flux constant al nivelului de energie după consumare. Nu veți experimenta senzația de epuizare sau moleșeală la una sau două ore după ce ați băut o ceașcă de matcha, cum se întâmplă adesea în cazul consumului de cafea, iar spre deosebire de aceasta din urmă și de alte băuturi puternic cofeinizate, nu trebuie să vă faceți griji pentru palpitațiile inimii.

Avest tip de ceai verde este combustibilul perfect înainte și după antrenamente. Când este consumat înainte de un antrenament, crește fluxul de sânge către mușchi, protejează inima și crește disponibilitatea combustibilului muscular important numit glicogen.

De asemenea, atunci când sunt luate înainte sau după antrenamente, antioxidanții puternici reduc stresii oxidativi induși de exercițiile fizice, despre care se știe că îngreunează refacerea corpului.

Sprijină funcțiile cognitive și emoționale

Concentrația de aminoacizi activi fiziologic precum L-teanina și EGCG au influențe pozitive asupra neurochimiei noastre. Acești compuși din ceaiul verde matcha sunt cunoscuți pentru a acționa asupra sistemelor noastre de serotonină și dopamină și sunt benefici în dezvoltarea sentimentelor de bunăstare și fericire.

Spre deosebire de cafea, care chiar poate să înrăutățească anxietatea din cauza unui exces de cofeină, aceste proprietăți neuromodulatoare ale matcha creează o sursă de energie mai curată, ce poate amelioare simptomele depresiei.

Ajută în procesul de slăbire

Ceaiul Matcha are aproape zero calorii și reprezintă un impuls minunat pentru metabolismul dumneavoastră. Pentru mulți, doza zilnică de vitamine și minerale concentrate este exact ceea ce au nevoie pentru a crea enzimele necesare procesului de ardere a grăsimilor.

Ne mai vorbind de faptul că, compușii unici promovează energia extinsă și fluxul sanguin îmbunătățit pentru a maximiza antrenamentele. De asemenea, jurnalul american de nutriție clinică a descoperit că consumul de ceai verde de acest tip o dată pe zi crește rata de calorii arse, numită și „termogeneză”.

Previne apariția și dezvoltarea cancerului

Întreținerea țesuturilor și organelor corpului dumneavoastră este caracterizată de moartea și refacerea continuă a celulelor. Celulele specializate cunoscute sub numele de celule stem produc noi celule pentru a le înlocui pe cele care mor. Acest proces menține celulele active și sănătoase.

Cu toate acestea, atunci când acest echilibru este perturbat, poate apărea cancerul. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul începe să producă celule disfuncționale, iar celulele nu mor când ar trebui.

Antioxidanții din extractul de ceai verde, în special EGCG, par să aibă efecte favorabile asupra echilibrului producției celulare și a morții acestora. O serie de studii au explorat aceste beneficii și au demonstrat că consumul de ceai verde matcha scade probabilitatea de a dezvolta cancer.

Calorii și valori nutriționale

Matcha este lipsit de calorii, însă pe atât de bogat în nutrienți:

  • este bogat în vitaminele A, C, E, K și complexe de vitamina B;
  •  conține minerale, inclusiv seleniu, crom, zinc și magneziu;
  • este bogat în componente cu efect antioxidant, inclusiv polifenoli, catechine și clorofilă;
  • conține un nivel ridicat de fibre dietetice ce ajută în procesul de slăbire;
  • prezența aminoacizilor cum ar fi L-teanina și teofilina în ceaiul matcha și în diversele matcha mix, face ca aceasta să fie o băutură plină de nutrienți.

Contraindicații

La fel ca în cazul oricărei substanțe, ce e prea mult poate fi dăunător, iar în cazul consumului de ceai sau a produselor matcha pudră, o atenție sporită trebuie să se îndrepte spre nivelurile de cofeină din acesta.

Toate ceaiurile verzi au cofeină. Într-o jumătate de linguriță de acest tip de ceai există aproximativ 35 mg de cofeină. Specialiștii în nutriție recomandă adulților să consume cel mult 400 mg de cafeină pe zi.

Conform acestor recomandări, este indicat să nu depășiți 10 căni de ceai pe zi. Însă, copiii și femeile însărcinate ar trebui să-și reducă aportul de cofeină, iar unii adulți care sunt sensibili la cofeină ar trebui să-și monitorizeze aportul de matcha.

Posibilele reacții adverse cauzate de o cantitate prea mare de cofeină includ dureri de cap, iritabilitatea, diareea, insomnie sau palpitații ale inimii.

Unde găsesc ceai matcha?

Sun formă de ceai, pudră, precum și matcha bio se regăsesc din ce în ce mai des în ofertele cafenelelor și magazinelor din România, iar pe NaturaFresh vă asigurăm o gamă variată de produse din acest tip de ceai și ustensile necesare preparării acestui ceai:

  • aici găsești matcha mix latte bio;
  • aici găsești matcha ceai verde eco;
  • aici găsești sevă de mesteacăn cu matcha;
  • aici găsești pămătuf din bambus pentru ceaiul matcha.

Descoperă pe blogul NaturaFresh o serie de articole despre superalimente, îngrijire personală, alimente sănătoase și o mulțime de rețete ușoare și delicioase.