Maca este un superaliment valoros și o adevărată comoară de nutrienți. Se știe că rădăcina de maca este cunoscută de secole pentru beneficiile și proprietățile sale asupra organismului. Astfel, în acest articole veți descoperi respctivele beneficii și proprietăți și unde puteți găsi acest superaliment.

Totul despre maca

Timp de mai multe secole rădăcina de maca a fost numită „magie” sau „hrana zeilor” și există o explicație pentru acest lucru. Oamenii au folosit rădăcina de maca pentru orice, de la restabilirea funcției de reproducere și creșterea libidoului, până la întărirea sistemului imunitar și obținerea de energie.

Proprietățile benefice ale acestei plante au fost descoperite pentru prima dată în Peru. Fermierii locali au observat că animalele care pasc într-o anumită zonă sunt deosebit de sănătoase și rezistente și, de asemenea, sunt mai prediscpuse să producă urmași. S-a dovedit că animalele mâncau activ rădăcini de maca. Ulterior, oamenii au inclus planta în dieta lor, simțind asupra lor toate proprietățile benefice ale acestui superaliment.

Ce este maca?

Rădăcina de maca face parte din familia cruciferelor, însă proprietățile sale unice l-au făcut să fie inclus în lista de superalimente. Mai mult, aceste plante  fac parte din familia plantelor adaptogene, deoarece sunt cultivate la altitudini mari și temperaturi joase. Rădăcina acestei plante are o varietate de culori, de la galben crem și roz deschis, la mov și negru.

Rădăcina de maca conține aminoacizi esențiali, precum și o cantitate mare de calciu, zinc, fosfor, iod, mangan, potasiu, vitaminele B1, B2, B6, B12, vitamina C și acizi grași. Toate aceste substanțe benefice joacă un rol important în sănătatea hormonală a organismului nostru, au un efect pozitiv asupra glandei tiroide, a sistemului imunitar, a sistemului reproductiv și a creierului.

Maca Wikipedia

Maca sau „ginseng andin” crește în Peru, Bolivia, Paraguay și Argentina, dar este în principal cultivată în zone din munții Anzi din Peru, în zona lacurilor Chinchaycocha și Junin, la o altitudine de 3.500 – 4.200 metri. Maca este cultivată de secole ca aliment și plantă medicinală deoarece are proprietăți nutritive și afrodiziace excepționale. Mai multe detalii despre acest superaliment găsești aici.

Beneficii maca. Proprietăți maca. La ce folosește?

Datorită cantității mari de minerale și vitamine, maca are o mulțime de proprietăți, printre care se numără:

  • accelerează metabolismul
  • sprijină sistemul nervos
  • echilibrul hormonal
  • îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare
  • proprietăți antioxidante, antifungice și anticanceroase
  • te ajută să faci față stresului
  • un energetic natural eficient
  • asigură rezistența oaselor
  • menține dinții sănătoși

Astfel, dacă includeți rădăcina de maca în alimentația zilnică, indiferent sub ce formă, fie în stare propriu-zisă, pulbere sau ca ingredient în alte produse veți putea observa și simți următoarele  beneficii:

Crește nivelul de energie

S-a observat faptul că consumul rădăcinii de maca este o sursă de energie naturală suficient de puternică încât să te țină „în picioare” foarte mult timp. O poți adăuga în smoothie-ul de dimineață sau în alte bucate. Găsiți aici o serie de rețete cu maca.

Crește libidoul și reface funcțiile reproductive

Rădăcina de maca este considerată una dintre cele mai puternice afrodisiace din lume. Însă  cea mai importantă proprietate este că rădăcina de maca este capabilă să restabilească funcția reproductivă nu numai la bărbați, ci și la femei. Această proprietate a rădăcinii de maca este cunoscută și dovedită de nenumărate ori, dar totuși oamenii de știință australieni au decis să verifice încă o dată capacitatea plantei de a influența funcția reproductivă. Au efectuat un studiu pe șobolani, timp în care fertilitatea animalelor a crescut de mai multe ori!

Consolidarea memoriei

O lingură de pulbere de maca în fiecare dimineață este excelent pentru consolidarea memoriei, creșterea capacității de învățare și accelerarea procesului nostru mental.

Reduce simptomele menstruatiei și menopauzei

În timpul menstruației și / sau menopauzei, apare o adevărată revoluție în corpul feminin: nivelul hormonilor crește, iar pastilele care ar trebui să amelioreze durerea sau alte simptome nu mai sunt la fel de eficiente. Rădăcina de Maca face o treabă excelentă în tratarea acestor simptome, ajutând la normalizarea dezechilibrelor hormonale și la ameliorarea stărilor de iritabilitate.

Îmbunătățește starea de spirit

Mai multe studii au arătat că maca îți poate îmbunătăți starea de spirit. Acest lucru se datorează faptului că acest produs conține flavonoide care pot normaliza starea psihologică. Mai mult, acizii grași pe care îi depozitează contribuie la buna funcționare a activităților creierului, reducând astfel stările de depresie, anxietate și stres.

Oferă protecție UV

Există mai multe studii care au demonstrat faptul că ă aplicarea extractului de maca pe suprafața pielii poate preveni unele efecte negative, precum arsurile, hiperpigmentarea, formarea ridurilor premature și dezvoltarea cancerului de sânge. Însă, cu toate acestea,maca nu este o alternativă a cremelor de protecție solară.

Calorii și valori nutriționale

Energie – 1380 kJ / 329 kcal

Grăsimi – 0.9 g

Carbohidrați – 59 g

Proteine – 11 g

Fibre 19 g

Contraindicații

Nu au fost identificate efecte secundare ale consumului de maca, cu excepția intoleranței individuale la produs. Cu toate acestea, consumul exagerat poate provoca insomnie, dureri de cap, diaree, arsuri la stomac și disfuncții nervoase. 

Dacă observați unul dintre simptomele de mai sus, reduceți pur și simplu cantitatea de pulbere de rădăcină de mac pe care o utilizați. Mai mult, cei care știu că au probleme cu glanda tiroidă, ar fi indicat să se consulte cu un medic înainte de a o consuma.

Unde se găsește maca?

După cum am menționat mai sus, rădăcina de maca are culori diferite, iar pe magazinul online veți găsi această diversitate de culori. În plus, pe magazin găsiți superalimentaul maca ca ingredient și în alte produse sănătoase și delicioase:

În plus, vizitează blogul magazinului online NaturaFresh. Acolo te așteaptă o mulțime de articole despre superalimente, produse naturiste, plante medicinale, diete, precum și o serie de rețete delicioase, sănătoase și rapid de gătit.