Lavanda a fost utilizată din cele mai vechi timpuri în diverse scopuri cosmetice și medicinale. Popoarele arabe o foloseau încă de acum 2500 de ani pentru producerea unor parfumuri, iar romanii o întrebuințau în parfumarea și purificarea corpului. Se consideră că planta a fost adusă din țările arabe și apoi încet încet popularitatea ei a crescut și în cele europene.

Astăzi există peste 30 de specii de levănțică, fiecare fiind cultivată în funcție de scopul final urmărit pentru utilizare: ceaiuri, uleiuri sau produse cosmetice.

Ce este lavanda?

Planta de lavandă

Lavanda, lavandula sau, cum de cele mai multe ori este denumită la noi, levănțica este o plantă ce face parte din familia Lamiaceae, originară din  nord-esstul Africii. Aceasta crește atât în sălbăticie, cât și în culturi organizate și este utilizată sub diverse forme de la ceaiuri și uleiuri până la produse cosmetice.

Lavanda DEX

Conform DEX lavanda este o plantă erbacee, cu flori albastre, plăcut mirositoare, folosită în medicină și industria parfumurilor; denumită popular levănțică. De asemenea, cuvântul lavandă face referire și la parfumul  extras din această plantă.

Florile de levănțică sunt părțile plantei ce sunt utilizate în scopuri terapeutice, iar aroma respectivei plante, ce o face atât de populară pentru industria cosmetic și de parfumerie, este obșinută din uleiurile volatile extrase din inflorescențe.

Lavanda Wikipedia

Mai multe informații despre specii și varietăți, caractere morfologice și fiziologice despre planta de lavandă puteți afla și de pe pagina Wikipedia dedicată aceteia.

Proprietăți lavandă. Beneficii lavandă

Uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, ce pot ajuta la vindecarea arsurilor minore și a mușcăturilor de insecte. Cercetările sugerează că poate fi util pentru tratarea anxietății, insomniei, depresiei și neliniștilor.

Unele studii sugerează că consumul de levănțică sub formă de ceai poate ajuta în probleme digestive, cum ar fi vărsăturile, greața, gazele intestinale sau balonarea. Pe lângă faptul că ajută la problemele digestive, este folosită pentru a ajuta la ameliorarea durerii de durerile de cap, entorse, dureri de dinți și dureri. Poate fi folosit și pentru a preveni căderea părului.

  1. Reducerea anxietății și stresului

Studii de specialitate publicate în Jurnalul Internațional de Psihiatrie și Practică Clinică demonstrează beneficiile aduse de silexan – un preparat din ulei de lavandă disponibil sub forme de capsule, în ameliorarea diferitelor tulburări de anxietate.

Cercetătorii arată, de asemenea, că uleiul din această plantă poate fi utilizat cu succes în reducerea anxietății pacienților dentari anxioși. Aceștia au măsurat nivelul de anxietate dentară a 340 de pacienți adulți în timpul petrecut în sala de așteptare a medicului dentist. Jumătate dintre pacienți au fost expuși la parfum de lavandă, în timp ce cealaltă jumătate nu au fost.

Echipa a descoperit că cei expuși la mirosul de levănțică au raportat niveluri mai mici de anxietate în comparație cu ceilalți pacienți. Efectul calmant al lavandei a fost prezent indiferent de tipul de programare dentară.

  1. Vindecarea rănilor, arsurilor, acneei

Lavanda este recomandată pentru îngrijirea tuturor tipurilor de piele, datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatorii, precum și celor calmante și antifungice. Aceasta poate fi utilizată cu succes în amelioararea vânătăilor, arsurilor, acneei și psoriazisului.

Totodată, eficiența lavandei este dovedită și în tratamentul bolilor infecțioase ale pielii precum varicela sau infecțiile cauzate de diverse ciuperci. Levănțica calmează pielea și o ajută să se regenereze, fapt ce o face benefică și în cazul înțepăturilor de insecte.

  1. Stimularea creșterii părului

Această plantă este posibil eficientă în tratarea areopului de alopecie. Aceasta este o condiție în care părul se pierde din unele sau toate zonele corpului. Cercetările din 1998 arată că aceasta poate stimula creșterea părului cu până la 44% după 7 luni de tratament.

Într-un studiu mai recent, cercetătorii au descoperit că aplicarea uleiului de lavandă pe spatele șoarecilor a contribuit la promovarea creșterii părului pe parcursul a 4 săptămâni.

  1. Ameliorarea simptomelor emoționale premenstruale

Cercetătorii au studiat, de asemenea, dacă levănțica ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor emoționale premenstruale. Multe femei se confruntă cu o serie de simptome în faza premenstruală, cunoscute în mod obișnuit sub numele de sindrom premenstrual (PMS). Chiar dacă PMS este frecvent, nu este recunoscut nicun tratament universal ca fiind eficient. Drept urmare, multe femei apelează la terapii alternative, cum ar fi aromaterapia.

Studiile au concluzionat că aromaterapia lavandei ar putea atenua simptomele emoționale premenstruale. Parfumul acestei plante calmează și liniștește spiritual și ajută la regăsirea echilibrului emotional.

  1. Calmarea problemelor digestive

Uleiul de lavandă are proprietăți calmante și liniștitoare ce induc un sentiment de liniște și pace pentru a reduce anxietatea cauzată de problemele digestive. Când câteva picături sunt masate pe stomac, pacienții beneficiază de ușurarea de crampele stomacului și de inflamații.

Totodată, câteva picături de ulei de lavandă adăugate într-o cană cu apă sau ceaiul de lavandă pot fi folositoare în remedierea digestiei dificile și dureroase, diminuarea flatulenței, indigestiei, stării de greață și a senzației de vomă.

Calorii și valori nutriționale

Totul despre Lavandă 5 beneficii și moduri de folosire - NaturaFresh - Calorii și valori nutriționale

În cele mai multe cazuri, planta poate fi administrată oral sub formă de ceai, fapt ce o face să nu aibă calorii, dacă nu se adaugă zahăr.

Contraindicații

Respectiva plantă poate provoca somnolență și amorțeală. Medicamentele care provoacă somnolență se numesc sedative, iar a lua lavandă împreună cu medicamente sedative poate provoca prea multă somnolență.

Unele medicamente sedative includ amobarbital (Amytal), butabarbital (Butisol), mefobarbital (Mebaral), pentobarbital (Nembutal), fenobarbital (Luminal), secobarbital (Seconal) și altele.

De asemenea, levănțica ar putea încetini sistemul nervos central. Dacă este utilizat în combinație cu anestezia și alte medicamente administrate în timpul și după operație, ar putea încetini prea mult sistemul nervos central. Nu mai folosiți levănțică cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.

Cum se folosește?

Levănțica poate fi folosită sub formă de ceaiuri, uleiuri, dar poate fi regăsită și în diferite produse cosmetice sau de curățenie. Picăturile de ulei de lavandă pot fi adăugate într-o cană cu apă și apoi consumate pentru ameliorarea crampelor sau problemelor digestive, pe când utilizarea acestora în aromaterapie reduce anxietatea.

Unde găsesc produse din lavandă?

Lavanda este o plantă medicinală ce este utilizată încă din cele mai vechi timpuri datorită proprietăților sale calmante dar și celor antiinflamatorii. NaturaFresh îți asigură o gamă variată de produse din levănțică pentru a te bucura din plin de beneficiile și proprietățile acesteia:

  • aici găsești ulei de lavandă;
  • aici găsești apă de lavandă;
  • aici găsești ceai de lavandă.

De asemenea, pe site-ul NaturaFresh poți găsi și o gamă largă de produse cosmetic și de curățenie pe bază de levănțică, cum ar fi:

Lavanda este o plantă versatilă, ce este ușor de integrat în multe aspecte din viața noastră cu scopul de a ameliora un spectru larg de afecțiuni ale corpului și ale minții. Fie că vorbim de anxietate, de probleme digestive sau ale pielii, aceasta este un atuu în tratamentul acestor probleme.

Descoperă mai multe articole despre nutriție, plante medicinale, curățenia casei tale, îngrijirea personală și superalimente pe blogul NaturaFresh. Mai mult, tot pe acest blog descoperă cele mai diverse și ușoare rețete pentru apropae toate stilurile alimentare.