Sucul de lămâie este utilizat tot mai des începând cu alimentația zilnică pentru beneficiile sale și terminând cu produsele de curățare și îngrijire.

Din acest motiv, vom trece în revistă o serie importantă de utilități ale lămâii și veți afla astfel totul despre fructul nelipsit din casele oamenilor.

Totul despre lămâie.

Planta lămâie: Lămâi.

Citrus limon, tradus ”lămâi” este un arbust mereu verde iar fructul, numit ”lămâie”, când ajunge la maturitate este consumat sub diferite forme având multiple beneficii.

Lămâie DEX.

Ca și definiție a termenului ”lămâie”, aceasta este fructul ”lămâiului”, de formă sferic alungită, învelită într-o coajă galbenă aromată, cu miezul zemos și acru, bogat în vitamine și acid citric, folosită la prepararea unor mâncăruri, băuturi, a unor medicamente sau chiar produse de îngrijire și curățare.

Lămâie Wikipedia.

Deși nu se știe exact unde a apărut pentru prima dată, se bănuiește că a crescut în sudul Indiei și în China. Acest fruct este cunoscut din vechi timpuri pentru proprietățile sale antiseptice.

Este utilizat în medicină de foarte mult timp iar mai târziu, și-a făcut loc în bucătăria indiană. Despre istoria ei puteți afla mai multe AICI.

Proprietăți Lămâie. Beneficii lămâie – La ce ajută lămâia?

Un singur fruct asigură organismului cantitatea zilnică necesară de vitamina C, extrem de importantă pentru imunitate.

În afară de vitamina C, o lămâie vine cu un aport generos de vitamina A, E, B6, acid folic, acid pantotenic, tiamină,  calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, luteină, seleniu și zinc.

În plus, are un amestec de acizi organici și uleiuri esențiale în pulpa fructului și în coajă fiind un antiseptic foarte bun și eficient.

Cu proprietăți asemănătoare sunt și lime-ul sau lemmon grass-ul. Ambele dau rezultate bune în detoxifierea organismului și ajută sistemul imunitar.

Sunt de asemenea des întâlnite în bucătărie sau industria cosmetică datorită efectelor benefice asupra organismului și a pielii.

Beneficii:

1.Ajută în procesul de slăbire – antioxidanții din acest fruct au un rol important în procesul de slăbire pentru că topesc grăsimea și favorizează eliminarea toxinelor din țesut. Este deseori întâlnită în curele de slăbire cu usturoi și lămâie având totodată capacitatea de a întări sistemul imunitar.

2.Ajută la menținerea sănătății orale – cu un rol antibacterian, consumul lămâia are efecte benefice pentru cavitatea bucală. Trebuie însă acordată atenție în cazul unor răni deschise iar utilizarea să nu fie deasă pentru că poate ataca smalțul dinților din cauza acidității sale.

3.Ajută la îmbunătățirea aspectului pielii și al unghiilor – zeama de lămâie poate fi aplicată pe piele sau unghii însă nu și în cazul în care există răni sau iritații.

4.Ajută la tratarea problemelor respiratorii – chiar dacă nu este cunoscut acest lucru, lămâia are efecte benefice asupra sistemului respirator. Poate preveni sau calma simptomele astmului.

5.Ajută la scăderea riscului de infarct – lămâia va avea un aport de potasiu în organism ceea ce va ajuta inima pentru că întărește vasele de sânge și poate preveni hemoragia internă. De asemenea, reduce colesterolul și trigliceridele.

6.Ajută la curățarea sistemului digestiv – specialiștii în domeniu recomandă ca în timpul unei săptămâni să consumăm aproximativ 2 lămâi medii pentru o curățare optimă a colonului. Lămâia echilibrează digestia și ucide bacteriile din sistemul digestiv.

7.Ajută la reglarea Ph-ului în organism – în stare naturală, acest fruct este acru. Însă în stomac, devine alcalină. În acest fel, lămâia poate reduce disconfortul creat de arsurile stomacale.

8. Ajută la susținerea sistemului imunitar – pentru că este un antioxidant puternic, lămâia are efect și asupra sistemului imunitar fiind recomandată în cazul răcelilor sau infecții ale tractului respirator dar și alte afecțiuni.

Calorii și valori nutriționale.

Pentru precizie, valorile nutriționale sunt măsurate în zeama acestui fruct. Astfel, dintr-un fruct mediu, crud și fără coajă, vom obține aproximativ 3 linguri (50 ml) de suc de lămâie.

Pentru 100 g de suc de lămâie, valorile nutriționale sunt următoarele: 

Valori nutritive

 • apă 88,98 g
 • valoare energetică 29 kcal
 • proteine 1,10 g,
 • lipide 0,30 g,
 • glucide 9,32 g,
 • zaharuri simple 2,50 g

Minerale

 • calciu 26 mg
 • fier 0,60 mg
 • magneziu 8 mg
 • fosfor 16 mg
 •  potasiu 138 mg
 •  cupru 0,037 mg
 • sodiu 2 mg
 • zinc 0,06 mg

Vitamine

 • vitamina C 53,0 mg
 • vitamina B1 0,040 mg
 • vitamina B2 0,020 mg
 • vitamina B3 0,100 mg
 • vitamina B5 0,190 mg
 • vitamina  B6 0,080 mg

Acizi grași

 • colesterol 0 mg
 • acizi grași saturați 0,039 g
 • acizi grași mono-nesaturați 0,011 g
 • acizi grași poli-nesaturați 0,089 g

Cum se consumă lămâia?

Extractul de suc din fruct poate fi folosit în diverse moduri. De altfel, deseori este utilizată chiar și coaja de lămâie.

La categoria ”comestibile”, lămâia are foarte multe întrebuințări fiind folosită adesea în rețete culinare.

Este deja cunoscut faptul că apa cu lămâie consumată dimineața, pe stomacul gol poate ajuta în procesul de slăbire.

La fel de bine poate fi regăsită în batoane proteice , rulouri sau biscuiți bio cu lămâieuleiul de măsline cu lămâie pentru salate și bineînțeles, în cunoscutele ceaiuri.

Coaja de lămâieesența sau ciocolata sunt tot mai des adăugate cu succes în rețetele de prăjituri și nu numai.

Dacă ne referim la industria cosmetică, regăsim și aici lămâia în uleiurile esențiale care sunt adăugate în diferite creme pentru corp sau sunt inspirate cu ajutorul aparatelor care distribuie vaporii uleiurilor.

Nu în ultimul rând, o găsim și în categoria produselor de curățare cum sunt detergențiisăpunurile lichide sau în odorizantele pentru încăperi.

Câtă lămâie putem să consumăm zilnic? 

Lămâia pe stomacul gol pare să fie forma cea adecvată dar un amestec de apă, lămâie și ghimbir băut aduce beneficii organismului și se dovedește a fi o băutură sănătoasă. 

Adevărul este că nu vom putea afla exact câte lămâi putem consuma zilnic pentru că acest aspect diferă de la o persoană la alta și mai ales de afecțiunile de care poate suferi.

Știm cu siguranță că specialiștii în medicină recomandă ca lămâia să facă parte din alimentația noastră zilnică.

Contraindicații

Deși este sănătos să o consumăm, pentru proprietățile sale, trebuie să știți că există situații în care nu este indicat să o consumați pentru că poate afecta starea de sănătate:

 • Afectarea smalțului dinților – consumată în exces, în speță lămâia sau sucul său, substanța acidă poate afecta smalțul dinților și nu vor mai fi la fel de bine protejați în fața cariilor.
 • Afecțiuni gastrice -persoanele care suferă de afecțiuni gastrice trebuie să evite consumul de apă cu lămâie pe stomacul gol pentru că ar putea agrava situația.
 • Deshidratare -sucul respectivului fruct provoacă urinări dese, fapt ce ajută la detoxifiere însă nu trebuie consumat des pentru că acest lucru duce la deshidratare.
 • Nu se aplică pe răni -pentru persoanele care au probleme de acnee, nu este indicat să puneți sucul de lămâie direct pe ten. Acesta se folosește tot în combinație cu apa și numai după ce acneea a dispărut pentru cicatricile rămase și nu pentru tratarea acneei.

Pe site-ul nostru puteți găsi o varietate de produse bio ce au în componență lămâia.

Produsele consumabile alături de alte ingrediente sănătoase și ecologice vor oferi organismului nutrienți de bază de care are nevoie.

De asemenea, pe blogul nostru veți găsi mai multe informații despre uleiuri esențiale sau rețete cu produse bio precum și despre produsele naturale de curățare și îngrijire a casei.