În America și Europa din anii 1930 până în prezent, grâul a devenit popular datorită lui Charles Franklin Schnabel, un chimist alimentar american care a devenit cunoscut drept „tatăl germenului de grâu”. El a efectuat numeroase experimente cu iarba de grâu, dintre care multe au implicat hrănirea puilor muribunzi cu această iarbă, pentru a încerca să le restabilească sănătatea. Ce a găsit? Puii nu numai că au câștigat în greutate, dar au produs ouă într-un ritm mai rapid decât puii sănătoși cărora nu li s-au administrat boabe de încolțit. Un an mai târziu, chimistul a constatat că găinile care mâncau o dietă din grâu și-au dublat producția de ouă. 

Schnabel a fost atât de încântat de descoperirile sale, încât a început să-și usuce iarba de grâu pentru a crea o versiune pudră pentru consumul uman în orice moment al anului. Suplimentul său de iarbă de grâu câștiga popularitate, iar în anii ’40, conservele de plante pulbere erau vândute în lanțurile majore de farmacii.

Totul despre iarba de grâu

Unul dintre cele mai cunoscute superalimente este iarba de grâu. Aceasta conține o mulțime de vitamine și minerale, în special, este foarte bogat în vitaminele A, C și E, precum și în fier, magneziu, calciu și aminoacizi. În continuare, vei descoperi mai multe informații despre acest superaliment: ce este, care sunt beneficiile și proprietățile, la ce folosește, calorii și valori nutriționale, contraindicații dar și surse de unde puteți procura acest superaliment.

Ce este iarba de grâu?

Iarba de grâu, în engleză wheatgrass, este iarba grâului care are o vârstă de 5-6 zile. Dacă sunt crescute în condiții adecvate, în 5-6 zile, iarba poate ajunge la 10 – 12 cm. Are o mulțime de beneficii datorită unei cantități mari de substanțe active care sunt ușor asimilabile.

Iarba de grâu Wikipedia

Iarba de grâu este este prima frunză încolțită a cerealei de grâu și este folosită ca aliment sub formă de suc, pulbere sau suplimente alimentare. De asemenea, aceasta poate fi consumată proaspătă, congelată sau uscată. Descoperiți mai multe informații accesând acest link

Beneficii iarbă de grâu. Proprietăți iarbă de grâu

O alimentație echilibrată și sănătoasă este cheia unei vieți lungi și a unei sănătăți puternice. Astfel, este important de consumat alimente sănătoase și de calitate, bogate în vitamine, minerale, proteine și fibre dietetice, componente esențiale pentru ca organismul uman sa funcționeze în condiții optime. Astfel, acest superaliment are următoarele beneficii și proprietăți:

 • Asigură o doză mare de clorofilă
 • Acționează ca un agent antibacterian prin oprirea înmulțirii bacteriilor rele
 • Regenerarea țesutului deteriorat
 • Curăță ficatul
 • Detoxifică organismul de toxine
 • Echilibrează nivelul glicemiei
 • Ajută la prevenirea cariilor dentare
 • Reduce inflamația
 • Îmbunătățește vederea
 • Scade tensiunea arterială
 • Reglează nivelul de zahăr din sânge
 • Alină durerile de gât
 • Îmbunătățește starea bolnavilor de artrită
 • Sprijină sistemul nervos și bunăstării mintale
 • Tratează afecțiunile pielii, cum ar fi eczema și psoriazul
 • Acționează ca un antiseptic pentru tratarea infecțiilor streptococice, rănilor, sinuzitei, varicelor și cicatricelor

Unele dintre cele mai importante beneficii și proprietăți ale ierbii de grâu includ:

Alcalinizarea organismului

Crearea unui mediu alcalin în organism este esențial pentru a împiedica apariția cancerului, a altor afecțiuni și pentru creșterea absorbției de nutrienți.

Efect antibacterian

Iarba de grâu conține până la 70% clorofilă care stopează și combate dezvoltarea bacteriilor neprietenoase, efectul său antibacterian acționează atât în interiorul, cât și în exteriorul corpului uman.

Proprietăți antioxidante 

Acest superaliment este un antioxidant puternic ce va proteja organismul de efectele radicalilor liberi, precum unele afecțiuni (cancerul, bolile de inimă și hepatic) și îmbătrânirea prematură a organismului.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Datorită cantității mari de vitamine și minerale, iarba de grâu sprijină sistemul imunitar prin combaterea stresului oxidativ care contribuie la mutațiile celulare. De asemenea, cantitatea mare de antioxidanți tratează și previne afecțiunile tractului gastrointestinal și provoacă moartea unor celule canceroase.

Protejează împotriva cancerului

Studiile din domeniu au afirmat faptul că respectivul superaliment are proprietăți anticancer, deoarece apare mecanismul de autodistrugere a celulelor canceroase. Mai mult, cercetările au afirmat că aceasta ajută la atenuarea efectelor secundare asociate chimioterapiei, cum ar fi oboseala și malabsorbția.

Calorii și valori nutriționale

Respectivul superaliment are în compoziția sa peste 80 de fermenți și 17 aminoacizi, astfel acest superaliment are următoarele valori nutriționale:

Energie – 437 kcal

Proteine – 25 g

Carbohidrați – 50 g

Grăsimi – 0 g

Fibre – 25 g

Contraindicații

Cercetările efectuate nu au reușit să stabilească care sunt efectele adverse ale consumului acestui superaliment, dar se știe că în primele zile de consum veți avea o senzație de greață neplăcută, însă pe măsură ce organismul obișnuiește, această stare neplăcută se va diminua.

 Unde se găsește iarbă de grâu?

Acest superaliment poate fi procurat sub diferite forme și în diverse produse, găsești pe magazinul online NaturaFresh iarba de grâu sub formă de pulbere:

Din pulbere se poate prepara suc de iarbă de grâu organic și nu mai este nevoie să crești tu iarba și să o prelucrezi pentru a obține respectivul suc.

Cum se cultivă iarba de grâu? Cum pot crește iarba de grâu acasă? 

Există posibilitatea de a cultiva respectivul superaliment chiar la tine acasă. În continuare vei descoperi cum poți face acest lucru, precum și ingredientele de care ai nevoie. 

 1. În sol – boabele de grâu trebuie spălate, înmuiate timp de câteva ore în apă, apoi puse într-un strat de sol pregătit. Stratul de sol trebuie udat și irigat periodic cu o sticlă de pulverizare
 2. Germinator – o metodă mai ușoară și curată și puteți germina în același timp mai multe tipuri de semințe

Găsiți pe site-ul NaturaFresh accesoriile, materialele și semințele necesare:

Vizitează magazinul online NaturaFresh pentru a descoperi mai multe superalimente, suplimente și alimente bio. Mai mult, magazinul are și un blog de unde poți afla mai multe informații despre respectivele produse, precum beneficii, proprietăți și la ce ajută. De asemenea, venim și cu o serie de rețete delicioase și sănătoase cu aceste superalimente, dar și alte alimente sănătoase și de ajutor organismului nostru.