Hrișca, un ingredient considerat de multe persoane ca fiind benefic pentru organism, se găsește în numeroase forme, de la boabe până la făină. Este unul dintre ingredientele care se bucură de o popularitate aflată în creștere în România.

Ce este hrișca?

Este o pseudocereală, ca și quinoa sau amarantul, bogată în elemente nutritive, în special (vitaminele E, B1 şi B2, fibre, proteine, fosfor, magneziu, zinc, seleniu şi fier). Spre deosebire de grâu, aceasta nu conține gluten, fiind o alternativă sănătoasă la cerealele clasice.

Planta hrișcă

Această plantă este una ierboasă, ale cărei semințe sunt comestibile. Ea se înrudește cu alte plante precum rubarba, măcrișul sau ștevia creață. Semințele ei pot substitui orice fel de cereale, astfel că acest aliment îmbină tot ce e mai bun din cele două lumi. Poate fi utilizată într-o sumedenie de feluri, cu beneficii majore pentru sănătatea consumatori.

Hrișcă DEX

Conform DEX-ului, HRÍȘCĂ s. f. Plantă erbacee meliferă, cu frunze triunghiulare, cu flori roz, roșii sau albe și cu semințe mici, lunguiețe și negricioase (Fagopyrum esculentum); p. ext. (colectiv) semințele acestei plante, care se folosesc pentru hrana oamenilor și a animalelor.

Hrișcă Wikipedia

Conform Wikipedia, hrișca (Fagopyrum esculentum) este o specie de plante din genul Fagopyrum, familia Polygonaceae. Plantă ierboasă cu o înălțime de 20 – 60 cm . Cu toate că nu face parte din categoria cereale semințele ei sunt asemănătare cu cele de grâu folosindu-se sub formă măcinată ca făină. Planta provine din Asia fiind răspândită în Europa de mongoli și turci. Mai multe detalii poți citi aici.

Hrișca – Beneficii și proprietăți

După cum poți vedea, este un aliment care ajută la multe probleme ale corpului. Printre cele mai importante beneficii ale acestui aliment se numără:

1. Oferă proteine de calitate

Este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitate înaltă, ușor digerabile. Este o alternativă excelentă la carne.

2. Te ajută să slăbești

Pe lângă faptul că este este un aliment sărac în calorii, ea este foarte sățioasă. Asta îți va reduce foarte tare pofta de a avea gustări între mese. Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, citește acest articol despre suplimentele nutritive care te vor ajuta să slăbești.

3. Menţine nivelul de glucoză din sânge în limitele normale

Fiind bogată în fibre, ea se destinge printr-un indice glicemic de nivel mic spre mediu, ceea ce înseamnă că includerea acesteia în hrană este legată de o creștere graduală și lentă a glicemiei din sânge.

4. Nu conține gluten

Nu conține gluten, deci poate fi consumată fără probleme de persoanele cu intoleranță la gluten.

5. Contribuie la sănătatea părului

Bogată fiind în vitamina A, complexul de vitamine B si zinc, ea este utilă în creșterea părului.

6. Ajută bila să se curețe de toxine

7.  Înlătură îmbătrânirea prematură și ajută celulele să se regenereze

Hrișca – Calorii și valori nutriționale

O cantitate de 100 de grame din acest produs are un aport caloric de doar 92 de calorii și conține:

  • 75 ml apă;
  • 3 gr proteine;
  • 20 gr carbohidrați;
  • doar 0,62 gr lipide și 0,90 gr glucide.

Mai mult, ea este o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți. Printre cele mai importante se numără (la 100 gr):

  • 7 mg de calciu
  • 0,80 mg de fier
  • 51 mg de magneziu
  • 70 mg de fosfor
  • 88 mg de potasiu
  • 0,077 mg din vitamina B6
  • 14 µg de acid folic
  • 0,09 mg de vitamina E.

Hrișca – Contraindicații

În cazul acestui aliment sănătos, nu există contraindicaţii. Cu toate astea, dacă nu aţi mai consumat, este bine să începeţi cu porţii mici, până când vă obişnuiţi cu gustul dat de compuşii aromatici.

În cazuri excepționale poate duce la alergii severe și pot apărea erupții cutanate trecătoare. Pentru a evita astfel de situații, moderează și optează pentru planta care provine din culturi organice certificate.

Ea se recomandă atât copiilor, cât și adulților.

Cum se prepară hrișca?

Semințele pot fi consumate crude, prăjite sau fierte. Se pot consuma simple sau în amestec cu alte alimente, în numeroase combinații. 

Hrișca fiartă se prepară foarte ușor. Înainte de consumare, semințele integrale se clătesc cu apă, apoi se fierb la foc mic pentru aproximativ 30-40 de minute, fără să le amestecăm prea mult. Raportul dintre apă și semințe trebuie să fie de 1:2, astfel că pentru o cană de hrișcă avem nevoie de 2 căni de apă.

Cum se gătește hrișca?

În alimentația normală folosirea ei se poate face sub multe forme. Ea poate fi înmuiată în apă sau lapte, poate fi gătită sau poate fi coaptă la cuptor. Este minunată în combinație cu legume și are un rol aparte în organism când este consumată împreună cu iaurturi.

Ea se gătește ca și alte cereale, deși nu face parte din grupul acestora. Faptul că nu contine gluten o face ideală ca alegere în locul grâului, pentru persoanele alergice la acest ingredient.

Câteva dintre cele mai cunoscute exemple de rețete în care poți folosi hrișcă sunt:

  • Garnitură la pește, carne sau legume;
  • Ardei sau dovlecei umpluţi;
  • Ciupercile umplute cu hrișcă și ceapă verde;
  • Desert- budincă cu lapte;
  • Supă;
  • Paste sau pizza din făină de hrișcă cu broccoli.

Dieta cu hrișcă

Această dietă este cunoscută datorită rezultatelor pe care le aduce într-un timp foarte scurt. Cu toate astea, înainte de a o începe, ar trebui să consulți un medic nutriționist, care îţi va face recomandările potrivite.

Timp de o săptămână se consumă doar semințe fierte, fără sare sau zahăr, la toate cele 3 mese principale din zi. Cu toate astea, cantitatea maximă este de patru pahare de semințe pe zi. Recomandăm și consumul unor alimente complementare, cum ar fi broccoli, iaurt sau mere, pentru ca regimul să fie mai puțin dur.

Pe lângă asta, în timpul dietei este obligatoriu să consumi cel puțin 2 l de apă pe zi.

Metoda de preparare: Seara, torni 400 ml de apă clocotită într-un vas cu 200 g de hrișcă și acoperi cu un capac. Lași totul așa până când boabele se umflă iar textura lor devine moale.

Dieta cu hrișcă și kefir

A doua rețetă pe bază acestui aliment minute este cea în care adaugi și kefir.

Se prepară la fel ca mai sus, punând apă fiartă peste semințe. După câteva minute, strecori semințele și înlocuiești apa. Apoi o lași la odihnit până dimineață, în bolul acoperit.

Se consumă fără sare sau alte condimente. Pe parcursul zilei va trebui să consumi cel puțin 2 l de apă și 1 l de kefir.

În rest, poți consuma fructe și legume, cele mai recomandate fiind merele, portocalele, broccoli, legumele verzi la aburi, spanacul și mazărea.

Unde găsesc hrișcă?

Ea poate fi achiziționată la un preț accesibil de aici. Se găsește sub diferite forme printre care făina de hrișcă, paste cu hrișcă, rondele de hrișcă.

Adoptă și tu un stil de viață sănătos și descoperă întreaga gamă de suplimente alimentare de la NaturaFresh.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul tău în menținerea unui stil de viață (mai) sănătos, urmărește articolele bine documentate cu sfaturi și informații verificate de pe blogul NaturaFresh.