Despre echinacea un lucru știm sigur. Este vedeta sezonului rece și poartă o luptă continuă cu răcelile și se regăsește de cele mai multe ori în combinație cu propolisul. Această plantă minune ajută omenirea de sute de ani prin efectele ei terapeutice, astăzi fiind bază pentru o mulțime de produse farmaceutice. În câteva cuvinte, este un dar pe care natura ni-l oferă pe tot parcursul vieții și de care trebuie să profităm oricând avem nevoie.

Totul despre echinacea

Cu originile în America , aceasta a ajuns pentru prima data în Europa în secolul XX. De atunci, întreaga lume se bucură de o imunitate mai bună datorită suplimentelor pe bază de echinacea. Ba mai mult, planta ne încântă vizual, întrucât face parte din familia margaretelor. Din acest motiv, în tradiția populară mai este cunoscută drept margareta colorată. De-a lungul timpului, a purtat mai multe denumiri de la Rudbeckia purpurea până la echinacea pe care o cunoaștem bine astăzi. Mai multe informații aici.

Conform DEX, este o specie care înflorește vara târziu, toamna. Florile sunt radiale și pot fi roz, roșii sau purpurii (de aici și denumirea echinacea purpurea). Este o plantă vivace cu tulpină dreaptă ce poate să atingă chiar și un metru înălțime.

Întâlnim des această plantă scrisă sub două forme, echinaceea sau echinacea. Deși am fi tentați să alegem prima variantă, datorită e-ului lung, varianta corectă este cea din urmă, cu un singur e.

Proprietăți și beneficii echinacea

1. Întărește imunitatea

Echinacea este aliatul tău de nădejde în sezonul rece. Studiile au demonstrat faptul că poate reduce riscul de a răci cu până la jumătate. Chiar și în lupta organismului cu boala, aceasta vine în ajutor prin diminuarea efectelor negative și scurtarea perioadei de rău. Cu toate acestea, nu trebuie să neglijăm sănătatea noastră și protecția în fața virusurilor și bacteriilor.

2. Reduce anxietatea

Specialiștii recomandă extractul de echinacea celor care se confruntă cu probleme de anxietate, depresie sau stres. Nu se recomandă o doză mare, deoarece poate inhiba producerea efectelor benefice asupra organismului. Consumat în cantități optime, un astfel de extract poate reduce semnificativ anxietatea în 7 zile.

3. Are efect laxativ

Dacă te confrunți cu probleme cauzate de constipație, bea zilnic un ceai de echinacea. Acesta pune în mișcare tranzitul intestinal și te ajută să elimini toate toxinele acumulate în organism. Este un laxativ ușor, natural, care îți oferă în plus și un efect calmant și te eliberează de toate grijile acumulate pe parcursul zilei.

4. Îmbunătățește sănătatea orală

Sănătatea orală nu trebuie nici ea neglijată. Pe lângă produsele ecologice și bio pe care le folosești, adaugă în rutina de îngrijire și echinacea. Cercetările au scos la iveală faptul că poate reduce apariția gingivitei, cât și a infecțiilor cauzate de bacterii.

5. Crește performanța sportivă

În cazul în care ești o persoană activă și îți petreci mult timp în sala de forță, află că suplimentele pe bază de echinacea îți pot spori performanțele. În timp, acestea cresc nivelul de oxigen din timpul exercițiilor fizice și tu o să ai șansa să atingi noi recorduri personale.

6. Combat durerile

Fie că vorbim despre dureri de cap, de stomac, de dinți sau mușcături de animale, un ceai pe bază plante poate să ne ajute mai bine decât o pastilă. În plus, poți trata leziunile locale dacă aplici o pastă din plante medicinale.

7. Previne infecțiile

Deoarece întărește sistemul imunitar, această plantă are proprietatea de a ține și infecțiile la distanță. Astfel, dacă anumite probleme oculare sau stomatologice îți dau bătăi de cap și nu știi ce tratament să mai iei, încearcă și o alternativă naturală. Cu siguranță nu o să te dezamăgească, iar tu te vei simți mult mai bine.

Calorii și valori nutriționale

În funcție de suplimentele folosite, aceste valori pot să varieze. Însă, vitamina C este de departe cea care se găsește în cele mai mari proporții, indiferent de supliment. De cele mai multe ori întâlnim și cantități impresionante de propolis care amplifică efectele benefice pe care echinacea le are asupra organismului.

Contraindicații

Echinacea poate inhiba efectul unor medicamente destinate bolilor cardiovasculare, autoimune sau diabet. Astfel poate încetini sinteza ficatului în ceea ce privește unele tratamente.

Nu este indicată persoanelor alergice, întrucât poate să cauzeze greață și amețeli. Aceste simptome apar și dacă a fost consumată o doză prea din această plantă.

Se recomandă părerea medicilor în cazul femeilor însărcinate și care alăptează, cât și în cazul copiilor cu vârsta de până la 7 ani.

Pentru uz extern nu există dovezi care să ateste existența unor efecte adverse.

Cum se consumă echinacea?

Această plantă poate fi folosită în ceaiuri, în suplimente nutritive alături de propolis sau în tincturi destinate exclusiv uzului extern. Sub orice formă s-ar găsi, proprietățile și beneficiile rămân aceleași.

Unde găsesc echinacea?

Toate produsele se află la doar un click distanță de tine. Echinacea bio vine de regulă sub forme de capsule a căror țintă principală este întărirea sistemului imunitar. Produsul este 100% natural și nu prezintă modificări chimice. Este un element esențial din dietă mai ales iarna, când organismul este vulnerabil în fața răcelilor.

Tinctura de echinacea vine sub formă de picături care se diluează în apă. Asigură un aport semnificativ de nutrienți și de vitamine și aduce toate beneficiile enumerate mai sus organismului.

Ceaiul de echinacea nu trebuie să lipsească din cămara ta, mai ales în apropierea sezonului rece. Acesta prezintă o infuzie de arome și de beneficii care au grijă de starea ta de sănătate. Se recomandă consumul acestui ceai zilnic pentru a simți pe deplin puterea naturii. Produsul este disponibil pe site la prețul de 22,76 lei și conține 15 plicuri.

Nu în cele din urmă, cea mai puternică legătură este cea dintre propolis și echinacea. Propolisul este un produs apicol care are efecte nebănuite asupra sănătății. În combinație cu alte plante, propolisul amplifică beneficiile pe care le aduce natura în viața de zi cu zi. Acesta se regăsește pe site sub formă de extract sau miere îmbogățită cu extract de propolis. Prețul extractului variază de la 14 lei la 70, în funcție de cantitate, iar mierea Apiphen costă 283 de lei.

Natura ascunde plante care vin la pachet cu beneficii nebănuite pentru sănătatea și starea de bine a organismului. Imunitatea este un subiect regăsit pe buzele majorității în ziua de azi, iar echinacea vine în ajutorul tău în această situație. De la pregătirea corpului pentru iarnă, la luptele împotriva răcelii și până la problemele determinate de anxietate sau dureri, această plantă se descurcă excelent în orice situație și nu te va dezamăgi niciodată.