Consumul de ceai verde este recomandat zilnic pentru efectele benefice asupra siluetei, sistemului nervos, cardiovascular și imunitar.

Vorbim în acest articol despre proprietățile, efectele lui asupra organismului, despre cel mai bun ceai verde, dar și mod de preparare.

Despre ceaiul verde

Folosit de oameni de mii de ani, acest ceai verde face parte din grupul ceaiurilor realizate din planta Camelia Sinensis, considerată medicinală. Regăsim în acest grup ceaiul alb și cel negru.

Diferența între ele constă în modul de procesare. În cazul de față, obținerea de ceai verde  presupune culegerea frunzelor plantei, trecerea lor prin abur, uscarea și rularea lor pentru a împiedica fermentarea.

Ceai verde – beneficii

Consumul de ceai verde este extrem de benefic pentru organismul uman. Iată care sunt cele mai cunoscute efecte ale acestuia:

  1. Scade colesterolul.

Ajuns în organism, ceaiul verde ajută la scăderea colesterolului rău și implicit la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Va curăța vasele de sânge și va îmbunătăți circulația și oxigenarea sângelui.

Băutorii de ceai verde vor avea un nivel echilibrat al colesterolului și astfel vor evita dezvoltarea bolilor cardio vasculare dar și a diabetului zaharat de tip II pentru că ceaiul verde încurajează producerea naturală de insulină.

       2. Ajută sistemul imunitar.

Ceaiul verde luptă cu radicalii liberi și va scădea efectul toxic al acestora în organism. Este bogat în antioxidanți reușind să împiedice distrugerea celulelor și asigurând buna funcționare a lor.

Este un susținător al sistemului imunitar pentru că elimină bacteriile și virușii care ajung în organism. De asemenea, este bogat în vitamine și minerale.

        3. Ucide bacteriile, virusurile și ciupercile.

Pentru că are în conținutul său polifenoli, ceaiul verde combate cu succes virusurile, bacteriile fiind foarte bun în combaterea virusului gripal.

De asemenea, consumul de ceai verde aduce beneficii și în cavitatea bucală pentru că ne apără de carii și tartru dar ajută și la tratarea unor afecțiuni orale.

         4. Ajută în procesul de slăbire.

Persoanele care țin cură de slăbire se pot baza pe consumul de ceai verde pentru slăbit deoarece acesta îmbunătățește activitatea metabolismului care va arde mai bine caloriile.

Studiile de-a lungul timpului au arătat că ceaiul verde s-a dovedit a fi un ceai verde antiadipos tocmai pentru că în timp, ajută la arderea grăsimilor din zona abdomenului unde se află cu preponderență acest țesut adipos.

          5. Protejează pielea.

Ceaiul verde reușește să întârzie îmbătrânirea pielii ba chiar, o protejează de razele UV. Toate acestea datorită conținutului de antioxidanți.

Este totodată benefic pentru regenerarea pielii în cazul arsurilor solare.

Pentru îngrijirea pielii este recomandat să fie băut cu suc de lămâie adăugat sau în măști.

           6. Ajută memoria și concentrarea.

Pentru că are în conținut cofeină, aceasta va crește secreția de dopamină iar funcțiile cerebrale vor fi îmbunătățite.

Aminoacidul L-teanină are un efect antidepresiv fapt ce va duce la o stare de bine și nu vă veți simți lipsiți de vlagă în mijlocul zilei.

Diferența dintre cafeaua consumată și ceaiul verde este aceea că cea dintâi vă va energiza pe termen scurt iar consumul de ceai verde va îmbunătăți în timp sistemul nervos.

Ceai verde – proprietăți

Este cunoscut deja faptul că acest ceai verde are un spectru larg de  prevenire a diferitor boli și afecțiuni fiind considerat din cele mai vechi timpuri, un medicament.

Ceaiul verde vine cu un bagaj de vitamine și minerale printre care: vitamina A, B, C și E dar și calciu, fosfor, potasiu, teină, aminoacizi, proteine și alcaloizi.

Efectele ceaiului sunt incontestabile și în plus are doar 4 calorii dacă este consumat fără a fi adăugat zahăr sau lapte.

Pentru ce este bun ceaiul verde?

Pentru că sunt deja clare beneficiile ceaiului verde în ce privește organismul atunci când este băut, întâlnim destul de des utilizarea de ceai verde în alte industrii.

Ceaiul verde este prezent și în industria cosmetică. Fiind plin de elemente nutritive, producătorii includ ceaiul verde în produsele de înfrumusețare sau cu rol de tratare.

De asemenea, ceaiul verde este tot mai des întâlnit în produsele de curățare cum sunt detergenții sau săpunurile, în speță produse bio.

Este introdus în aceste produse cu scopul de a proteja în primul rând pielea sensibilă care nu va intra în contact cu substanțe nocive.

Ceai verde – efecte

Ținând cont de faptul că ceaiul verde conține din abundență elemente nutritive este introdus în diete pentru a ajuta la procesul de slăbire.

Pentru cei care țin diete, cel mai bun ceai verde este cunoscutul ceai Matcha din Japonia.

Acest ceai verde antiadipos, spun specialiștii, are cele mai bune efecte în procesul de slăbit pentru că este sub formă de pudră verde iar nutrienții săi sunt asimilați de organism mult mai ușor.

De asemenea, utilizarea de ceai vede este benefică și în tratamente destinate pielii afectate de diferiți factori pentru că va reîntineri celulele pielii și va reduce inflamațiile.

Cu toate acestea însă, ceaiul verde poate avea și efecte negative. Important este să știți că dacă există orice efect negativ, trebuie să încetați să beți ceai verde sau să îl folosiți în orice tip de tratament.

Specialiștii recomandă să evitați consumul ceaiului verde în exces și asta din cauza conținutului de cofeină, prezența aluminiului și efectele polifenolilor asupra fierului din organism.

De altfel, specialiștii recomandă să nu fie consumate mai mult de 2-3 cești de ceai pe zi pentru că un consum mai mare de ceai verde poate crește tensiunea arterială.

Ceai verde – preparare

Un ceai verde Matcha se va prepara foarte ușor. Într-o ceașcă se pune o linguriță de de ceai Matcha și se adaugă apă caldă cu o temperatură între 60-70 de grade Celsius, adică aproape de fierbere.

Se amestecă cu un bețișor sau linguriță de lemn până la apariția unei spume verzi, translucide care se îndepărtează. Ceaiul va avea o aromă ușor amăruie.

O ceașcă de ceai verde poate fi obținută și din frunze. Acestea se introduc în apa încălzită până când începe procesul de fierbere (o linguriță de frunze pentru o ceașcă de ceai) și se lasă la infuzat între 3-5 minute.

După răcire, se strecoară și se bea iar frunzele pot fi refolosite pentru încă o ceașcă de ceai.

Ceai verde de cumpărat – produse și preț

Este unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri din lume așa că veți găsi acest ceai verde foarte ușor și în România.

Important este ca atunci când îl achiziționați să fie din surse sigure, ecologic.

Găsiți aici ceai verde atât în forma de săculeți individuali din care puteți prepara ceaiul de 2 ori dar și sub formă de pudra verde în pungă de 60 de gr.

Iar dacă doriți să aflați mai multe lucruri despre alimentele sănătoase precum și rețete, acest blog  vă aduce cele mai importante informații pentru a alege cele mai bune produse.

În acest fel, organismul va beneficia de vitaminele și mineralele necesare pentru o bună funcționare.