În acest articol vom prezenta beneficiile ceaiului roșu pentru sănătate, dar și modalități pentru a procura produse ce conțin ceai rooibos bio din magazinul online NaturaFresh și de asemenea puteți consulta și alte articole de pe blogul.

Despre ceaiul rooibos

Rooibos (Redbush) este un tip de ceai roșu, după cum îi zice și denumirea. În traducere înseamnă ”tufiș roșu”. Denumirea științifică este Aspalathus linearis și este o plantă din familia Fabaceae care crește în Africa de Sud.

A fost descoperit și este originar din Africa și este folosit și în cafea și ca ceai rece în Africa de Sud, Australia și Statele Unite ale Americii.

În general, frunzele sunt oxidate sau ”fermentate”, astfel obținându-se culoarea roșu-brun, fapt ce îi potențează și aroma unică. Neoxidat se poate produce ceaiul verde Rooibos dar procesul de producție este mai scump.

Istorie și cultură

Ceaiul rooibos a fost descoperit de către călătorii și botaniștii europeni, de-a lungul secolelor XVII și XVIII, care au vizitat regiunea Cederberg din Africa de Sud și au făcut referire în scrierile lor la o ”plantă bună” în scopuri curative.

În 1772, naturalistul suedez pe nume Carl Thunberg a observat că ”oamenii de la țară prepară ceai” dintr-o plantă pe care o numesc rooibos sau redbush. Acolo localnicii se urcau pe munte de unde tăiau frunzele plantei sălbatice, pe care mai apoi le împachetau în saci și le transportau de-a lungul pantelor abrupte. Înainte de a fi lăsate să se usuce la soare, frunzele erau tăiate cu topoare și zdrobite cu ciocane.

Coloniștii olandezi de la cape au descoperit ceaiul rooibos ca alternativă la ceaiul negru care era o marfă mult mai scumpă în vremea aceea.

Ceai rooibos beneficii

Ceaiul rooibos poate fi consumat cu încredere la orice oră, datorită conținutului redus de teină, chiar și seara înainte de culcare. Această plantă induce o stare de relaxare, iar în combinație cu alte plante, poate fi un stimulent și energizant natural și pe timpul zilei, pentru că nu conține cofeină care este echivalentul cofeinei din cafea și nici teină care este echivalentul cofeinei din ceaiul negru și ceaiul verde.

Ceai rooibos proprietăți

Ceaiul rooibos are proprietăți antioxidante, relaxante, calmante pentru sistemul nervos. De asemenea are efecte anti-îmbătrânire asupra pielii și a tenului datorită aspalatinei și reduce uscarea și pigmentarea pielii.

Frunzele de rooibos conțin acid ascorbic, tanini, polifenol, inclusiv flavanol, flavone, flavanone și dihidrocalcone. Frunzele procesate și tulpinile conțin acid benzoic și acid cinamic precum și nothofagin.

Pentru ce este bun ceaiul rooibos?

În primul rând, ceaiul roșu este bun pentru relaxare, calmează sistemul nervos, reglează tensiunea arterială, îmbunătățește starea de dispoziție iar datorită compușilor săi deosebiți -antioxidanții- este un aliat de succes împotriva radicalilor liberi. Protejează de asemenea, împotriva bolilor cardiovasculare. Băut regulat, ceaiul rooibos poate să îmbunătățească nivelul de colesterol. De asemenea poate stopa și înmulțirea celulelor canceroase datorită compușilor săi: quercetină și luteolină.

Anumite studii realizate pe șoareci de laborator au evidențiat un potențial efect pozitiv asupra persoanelor cu diabet de tipul 2, prin faptul că aspalatina prezentă în ceaiul rooibos echilibrează nivelul de zahăr din sânge și reduce rezistența la insulină. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii, realizate pe oameni.

La ora actuală, ceaiul rooibos este comercializat în peste 37 de țări, iar Germania, Olanda, Statele Unite ale Americii, Japonia și Regatul Unit reprezintă 86% din piața exporturilor în 2010.

Ceaiul rooibos preparare

Pentru că nu conține teină, ceaiul rooibos poate fi infuzat mai mult de câteva minute, spre deosebire de ceaiul verde sau negru. Pentru infuzare este suficientă o linguriță de plantă (4-5 gr) sau se aduagă un pliculeț la 200 ml apă fierbinte (100 grade) și se poate lăsa până la 7-10 minute. În funcție de aromă sau de tărie durata infuzării poate fi scurtată sau prelungită. Pe urmă, se strecoară și ceaiul poate fi servit.

Ceai rooibos modalități de servire

Se poate servi cu lapte și cu zahăr după gust, ca chai latte rooibos, pentru potențarea aromei sau/și cu biscuiți și dulceață de zmeură, trandafiri etc. Alte metode de servire includ o felie de lămâie și miere în loc de zahăr pentru a-l îndulci. Se poate servi de asemenea și rece, preparat cu gheață, pe timp de vară.

Ceai rooibos de cumpărat

În magazinul online Natura Fresh veți găsi o gamă de ceaiuri rooibos precum:

1. Ceai ROOIBOS si CARAMEL eco, 20 plicuri, de la Higher Living

2. Ceai premium Hari Tea – Inner Connection

Ingrediente: rooibos* (52%), cimbru*, lemon grass*, honeybush*, cardamom*, menta*, scortisoara*, turmeric*, piper negru*, mirt lamaios*, suc de lamaie*, coaja de portocale*, petale de trandafir*. * =din agricultură ecologică

O cutie contine 10 doze ambalate in saculeti de bumbac organic. Fiecare săculeț contine 2g de ceai. Dintr-un săculeț se pot prepara 2 căni de ceai de câte 150 ml.

Ceaiurile Hari Tea sunt ceaiuri ayurvedice premium, ambalate într-un mod rafinat și elegant, fiind alegerea perfectă pentru un cadou special.

3.Ceai ROOIBOS si TURMERIC eco, 20 plicuri, de la Higher Living, provenit din agricultură ecologică

Dacă vă plac ceaiurile, vă recomandăm și mai multe produse bio (ceaiuri din culturi ecologice) de la brandul Higher Living. Scurtă prezentare a tipurilor de ceai disponibile:

  • ceaiuri aromate cu condimente indiene și orientale
  • ceaiuri verzi, negre și albe aromate
  • ceaiuri cu plante medicinale
  • ceaiuri răcoritoare cu mentă
  • și multe altele pe NaturaFresh

Selecția de ceaiuri bio Higher Living mulțumește și cel mai exigent consumator de ceai. Calitatea ingredientelor provenite din agricultura ecologică, rețetele folosite, și nu in ultimul rând grija pentru mediu fac din ceaiurile Higher Living alegerea perfectă.

Important de știut: toate pliculețele folosite la toate ceaiurile Higher Living sunt netratate, se pot arunca in compost fiind biodegradabile. Cartonul folosit la fabricarea cutiilor este certificat FSC, iar hârtia folosită la ambalarea individuală a pliculețelor de ceai provine din hârtie reciclată. De asemenea, toată gama de ceaiuri Higher Living este creată după conceptul ZERO PLASTIC.

Intrați pe blogul magazinului online NaturaFresh și descoperă o serie de articole despre superalimente, sfaturi și remedii naturiste, diete, minte și corp sănătos și o gamă largă derețete sănătoase, delicioase și rapid de gătit.

Nu în ultimul rând, urmăriți magazinul nostru online pentru surprize și reduceri constante!