Consumul de ceai alb are un impact benefic asupra sănătății însă foarte puține persoane știu concret, ce efecte are.

Ceaiul alb este bogat în nutrienți, aminoacizi și antioxidanți contribuind astfel cu elemente esențiale organismului.

Aflați din acest articol cât de important este să beți regulat ceai alb dar și cum se prepară acesta pentru ca organismul să beneficieze de toți nutrienții pe care îi oferă.

Despre ceaiul alb

De unde denumirea de ”ceai alb”? Din procesul de obținere care este unul minuțios.

Ceaiul alb este obținut din muguri albi și frunze tinere din planta numită Camellia Sinensis.

Dacă în cazul altor ceaiuri, mugurii sau frunzele tinere sunt prelucrate prin fierbere la abur sau chiar ardere, în cazul realizării de ceai alb, lucrurile stau cu totul altfel.

Ceaiul alb este pur și simplu lăsat la uscare. Frunzele sunt alese cu grijă, doar cele cu un praf argintiu pe ele care la uscare se va face alb. Sunt uscate apoi cu atenție și procesate cât mai puțin.

Procesul de uscare se face fie natural, la soare, fie mecanizat astfel încât să fie evitată oxidarea mugurilor și a frunzelor.

Astfel, în acest proces, aspectul ceaiului alb rămâne unul natural reușind să își păstreze toate proprietățile.

Ceai alb – beneficii

Beneficiile acestui ceai alb sunt multiple dar amintim aici pe cele mai cunoscute dintre acestea:

1. Scăderea în greutate

Ceaiul alb este folosit ca supliment în curele de slăbire iar studiile au arătat de-a lungul timpului cum consumul de ceai alb conduce la scăderea în greutate pentru că ajută la arderea celulelor grase și previne formarea stratului adipos în exces. Toate acestea datorită minimalizării procesării lui.

2. Îmbunătățește funcția arterială și întărește vasele de sânge.

Flavonoidele găsite în produsele alimentare, cum ar fi ceai alb, reduc riscul tulburărilor cardiovasculare.

Scade tensiunea arterială și reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale.

De asemenea, reduce riscul infarctului și este potrivit diabeticilor reușind să reducă simptomele diabetului.

3. Combaterea acneei.

Persoanele care se confruntă cu probleme de acnee pot bea ceai alb sau îl pot folosi cu încredere în măștile faciale.

Bogat în antioxidanți, are proprietăți antiseptice încetinând procesul de îmbătrânire a pielii și o menținând-o sănătoasă.

Ceaiul alb oferă pielii elasticitate și este utilizat inclusiv pentru eczeme sau pentru a calma simptomele arsurilor solare.

Nu în ultimul rând, are rol anticelulitic.

4. Terapie anti-cancer.

Tot studiile au arătat că, spre deosebire de ceaiul verde, consumul de ceai alb este mai eficient în distrugerea celulelor canceroase.

Acest lucru înseamnă că ceaiul alb are inclusiv rol de prevenție reducând riscul de a dezvolta cancer de colon, pulmonar, prostată sau stomac.

5. Oferă energie.

Pentru că este procesat foarte puțin, un ceai alb are o concentrație de aminoacizi generoasă, având capacitatea de a stârpi anxietatea și de a oferi energie organismului.

Astfel, dacă aveți momente în care vă simțiți fără vlagă, ceaiul alb va fi de ajutor, ba mai mult, ajută inclusiv la o concentrare mai bună și îmbunătățește memoria.

6. Protejează dinții.

Conținutul de fluor își va spune cuvântul în timp pentru că cei care consumă ceai alb se vor bucura de o dantură și gingii mai sănătoase.

În plus, extractul de ceai alb este adăugat în multe dintre pastele de dinți având totodată efect antibacterian.

Ceai alb – proprietăți

Una dintre cele mai importante proprietăți ale consumului de ceai alb o reprezintă conținutul de flavonoide.

Acestea reduc tensiunea arterială și astfel, reduc riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare.

În conținutul său se găsesc compuși fenolici, acizi fenolici și catechine. Are de asemenea, conținut de cofeină și amino-acizi precum L-teanina dar și minerale, uleiuri volatile și vitamine cum sunt: A,B,C și E.

Ceaiul alb este foarte important și în scăderea colesterolului rău din organism dar ajută și la reducerea zahărului din sânge fiind potrivit chiar și diabeticilor.

Efectele neplăcute ale osteoporozei sau ale artritei sunt ameliorate cu ajutorul consumului de ceai alb iar sistemul imunitar are foarte mult de câștigat.

Datorită conținutului său, ceaiul alb poate preveni apariția cancerului.

Ceai alb – preparare

Discutând despre un ceai, probabil că vă așteptați ca acesta să fie pregătit prin metoda infuziei cu apă clocotită însă acest lucru nu este indicat.

Tocmai pentru a păstra toate substanțele benefice organismului, un ceai alb trebuie preparat cu mai multă atenție.

Procesul de infuzie se face de obicei cu ajutorul unui termometru pentru că ideal ar fi ca apa să aibă o temperatură de 70-80 grade Celsius și se lasă la infuzat între 2 și 5 minute.

Pentru că este posibil să nu aveți un termometru la îndemână, după ce ați pus apa la incălzit, observați pe fundul vasului bulele care se formează pentru că acela este momentul când apa începe să fiarbă.

Adăugați conținutul de ceai alb, opriți procesul de încălzire și acoperiți vasul pentru infuzare. Nu utilizați infuzoare metalice pentru că acestea vor contribui la oxidarea plantei și își va pierde proprietățile.

În final, după caz, este strecurat/scos pliculețul și poate fi consumat până la 3 cești pe zi.

În cazul persoanelor care țin cură pentru slăbit indicat este să consume ceai alb până în ora 17,00 pentru că are conținut de cofeină iar cura nu trebuie să depășească 3 luni, după care se face o pauză între 10-20 de zile.

Ceai alb de cumpărat

Planta de ceai alb se găsește în peste 50 de țări astfel că producția nu este îngreunată.

Chiar dacă îl veți găsi atât în magazine, farmacii sau online, asigurați-vă că achiziționați ceai alb cât mai puțin procesat, din culturi ecologice.

Chiar dacă optați pentru un ceai cu conținut adăugat, trebuie să fie de asemenea din culturi ecologice și evitați adaosul de zahăr.

Ceai alb – preț

Ați fi surprinși să aflați că deși are atât de multe beneficii pentru sănătate, un ceai alb bio nu este costisitor.  Puteți achiziționa o cutie cu 20 de plicuri de ceai alb de aici.

Iar dacă vă plac ceaiurile și sunteți adepții produselor bio, vă recomandăm  produsele brandului Higher Living.

Higher Living vă pune la dispoziție o gamă largă de ceaiuri din culturi ecologice, de fructe, pentru detoxifiere, cu mentă sau tumernic și multe alte ceaiuri.

În plus, plicurile folosite pentru ambalarea individuală a ceaiurilor sunt biodegradabile contribuind astfel la grija pentru mediu dar și la sănătatea dvs.

Ambalajele produselor Higher Living sunt certificate FSC iar hărtia, respectiv cartonul cutiilor sunt realizate din hârtie reciclată fără să aibă în componență plastic.

Mai multe informații despre cum puteți avea grija de sănătatea dumneavoastră puteți afla de aici.

Iar pentru mai multe produse ecologice puteți consulta magazinul NaturaFresh.ro care va pune la dispoziție o gamă largă de produse  bio pentru a vă putea alege produsele preferate dintr-un singur loc.