Cătina este un super fruct folosit de mai bine de 12 secole în vindecarea diferitelor afecțiuni. Aceasta este plină de toate tipurile de Omega: 3, 6, 9 și cel mai rar – 7, precum și de o serie de antioxidanți și de alți nutrienți vindecători. Am notat în rândurile de mai jos 5 beneficii ale cătinei și modurile de folosire prin care poți să te bucuri din plin de acestea.

Ce este cătina?

Planta de cătin

Planta de cătin este o plantă medicinală ce crește atât spontan, cât și în culturi controlate. În România, cătina albă – cum este cel mai adesea denumită – crește spontan în zona subcarpatică din Moldova și Muntenia, pe văile râurilor Teleajen si Dâmbovița.

În general, întălnim arbustul acesta în zonele de deal și de munte, având o tulpină ramificată, cu țepi, iar fructele fiind mici, de culoare predominant portocalie. Fructele se coc începând cu jumătatea lunii august, septembrie și octombrie, când are loc maturarea deplină a acestora.

Cătina DEX

Conform DEX cătina este un arbust spinos, cu frunze înguste, lanceolate, argintii cu flori ruginii și fructe fie galben-portocalii, fie roșii.

După culoarea fructelor putem diferenția mai multe tipuri și utilizări ale acestei plante: albă – cea mai des utilizată pentru beneficiile sale asupra sănătății; de garduri și cea roșie – utilizată în fabricarea berii sau în vopsitorie.

Cătina Wikipedia

Mai multe informații despre diversele tipuri de cătină și despre caracteristicile acesteia puteți citi pe pagina Wikipedia dedicată acestui subiect.

Beneficii și proprietăți

Beneficiile și proprietățile cătinei vizează nenumărate aspecte din sănătatea noastră, de la întârirea sistemului imunitar, până la ameliorarea unor afecțiuni ale pielii.

1. Bogat în nutrienți

Atât boabe, cât și sub formă de ulei sau pulbere – este bogată în diverse vitamine și minerale, precum și în compuși vegetali benefici. Spre exemplu, aceasta este în mod natural plină de antioxidanți, ce ajută în protejarea organismul împotriva îmbătrânirii și a bolilor, precum cancerul sau bolile de inimă.

Semințele și frunzele sunt, de asemenea, deosebit de bogate în quercetină – un flavonoid ce are efecte în scăderea tensiunii arteriale și reduce riscul bolilor de inimă.

De asemenea, boabele respectivei plante sunt bogate în potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor. Acestea conțin cantități bune de folat, biotină și vitamine B1, B2, B6, C și E.

2. Previne diabetul

Studii recente efectuate pe animale au arătat că diversele produse de cătină, în special uleiul de cătină, pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge, prin creșterea secreției de insulină și a sensibilității la insulină.

Un alt studiu, de data aceasta cu respondenți umani, a menționat că uleiul de cătină poate ajuta la minimizarea picurilor de zahăr din sânge după o masă bogată în carbohidrați.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii înainte de a ajunge la concluzii solide.

3. Protejează pielea

Planta are un conținut ridicat de nutrienți, printre care și vitamin C – regăsită în aceasta de 12 ori mai mult decât în portocale, spre exemplu. Acest fapt, precum și prezența diverselor tipuri de Omega, fac din produsele de cătină soluții cu adevărat active în tratarea acneei, inflamațiilor sau chiar și a semnelor de îmbătrânire.

De asemenea, uleiul și unguentele făcute din această plantă pot fi utilizate cu success în tratarea arsurilor solare și vindecarea pielii, prin faptul că reduce roșeața și previne uscarea pielii. Flavonoizii antioxidanți din cătină, precum quercitina și salicina, au capacități antiinflamatorii și protejează pielea împotriva radicalilor liberi, iar beta-carotenul susține producția de colagen fără a provoca inflamații.

4. Combate celulele canceroase

Compușii prezenți în diferitele produse de cătină pot ajuta la combaterea cancerului. Aceste efecte protectoare pot fi dedterminate de flavonoizii și antioxidanții prezenți în această plantă. Spre exemplu, aceasta este bogată în quercetină, un flavonoid care pare să ajute la uciderea celulelor canceroase.

Diversele tipuri de antioxidanți din cătină, inclusiv carotenoizi și vitamina E, pot proteja și împotriva acestei boli notorii. Câteva studii efectuate pe animale sugerează că extractele respectivei plante pot fi eficiente pentru a preveni răspândirea celulelor canceroase.

Cu toate acestea, efectele raportate îm combaterea cancerului de către produsele de cătină sunt mult mai reduse decât cele ale medicamentelor chimioterapice.

5. Întărește sistemul imunitar

Datorită conținutului bogat în flavonoizi, cătina poate ajuta organismul să se protejeze împotriva infecțiilor și întărește, astfel, sistemul imunitar.

Flavonoizii sunt compuși benefici ai plantelor care îți pot consolida sistemul imunitar prin creșterea rezistenței la boli. Anumite studii arată că produsele fabricate din această plantă împiedică creșterea bacteriilor precum E. coli. În altele, uleiul de cătină s-a dovedit ca având beneficii în protecția împotriva gripei, a herpesului și a virusurilor HIV.

Calorii și valori nutriționale

Valorile nutriționale pentru 100 de grame sunt:

  • Calorii: 52 cal., indice glicemic
  • Proteine 0.9 g

Glucide (carbohidrați total): 10.2 g

  • Fibre alimentare: 4.7 g
  • Zaharuri: 0 g

Vitamine și minerale:

  • vitaminele A, E, K, F, P precum si complexul de vitamine B(B2, B6, B9);
  • biotina, supranumită drept vitamina memoriei;
  • inozitol sau vitamina B7 – cea care în combinație cu biotina formează lecitina;
  • minerale: fosfor, potasiu, magneziu și fier.

Contraindicații

Consumate cu moderație, fructele și produsele din cătină prezintă efecte secundare foarte reduse. Cu toate acestea, utilizarea acestora necesită o atenție mai specială din partea celor cu tensiune arterială scăzută, deoarece aceasta poate reduce, în acest caz, excesiv tensiunea arterială.

Totodată, nu există momentan studii suficiente pentru a determina doze sigure și eficiente. Prin urmare, doza corectă variază în funcție de factori diferiți, precum vârsta, starea de sănătate sau sexul.

Cum se consumă cătina?

Planta poate fi consumată sub diverse forme: boabe, ulei sau pulbere. Totodată, aceasta poate fi întrebuințată și ca uz extern, sub formă de ulei sau unguente.

Unde găsesc produse din cătină?

        

Cătina este un super fruct din ce în ce mai accesibil sub diverse forme ușor de utilizat. NaturaFresh îți asigură o gamă variată de produse din respectiva plantă pentru a te bucura din plin de beneficiile și proprietățile acesteia:

Cătina și produsele din această plantă minune și-au câștigat deja cu secole în urmă un rol important în prevenirea și ameliorarea diverselor afecțiuni, iar includerea acestui super fruct în dieta ta poate contribui la îmbunătățirea stării de sănătate și la reducerea riscului de diabet, astm sau cancer. Citește și descoperă mai multe informații despre plante, cereale și alte alimente pe blogul NaturaFresh.