În acest articol o să afli ce este baobabul, unde se găsește și de ce este bine să îl consumi. Apoi o să afli care sunt top 6 beneficii pe care acest fruct le aduce în viața ta. La sfârșit o să găsești produsele baobab pe care le poți comanda direct la tine acasă.

Ce este baobab?

Ați vizionat vreodată „Regele leul”? Dacă da, ați văzut deja un copac de baobab. El este arborele în care trăiește Rafiki.

Copacii își creează propriul ecosistem. Oferă hrană, apă și adăpost pentru animale și insecte de toate dimensiunile. Copacii Baobab ajută, de asemenea, la menținerea umedă a  solului și la prevenirea eroziunii sale. Ei pot trăi mai mult de 1000 de ani. Cel mai vechi baobab înregistrat este baobabul Panke, care a trăit mai bine de 2500 de ani.

Baobab este super fructul excepțional din „Arborele vieții”. Este singurul fruct din lume care se usucă natural pe ramură. Fructele de baobab au de obicei 15–20 cm lungime, dar pot atinge până la 25 de centimetri. Se coc la soare timp de 6 luni, stratul de baobab verzui și blănos se transformă într-o coajă netedă, asemănătoare cu nuca de cocos. În interiorul carcasei dure pulpa este deshidratată în mod natural. Semințele sunt eliminate și măcinate într-o pulbere care poate fi adăugată la produsele alimentare.

În mod tradițional, frunzele de baobab, scoarța și semințele au fost folosite pentru a trata „aproape orice boală”, inclusiv malarie, tuberculoză, febră, infecții microbiene, diaree, anemie, dureri de dinți și dizenterie. Frunzele și pulpa de fructe au fost folosite pentru a reduce febra și pentru a stimula sistemul imunitar.

Potrivit DEX-ului baobab este un „arbore din familia malvaceelor, cu dimensiuni uriașe, cu tulpina ajungând până la un diametru de 20 m, cu fructe mari, alungite și care crește în Africa tropicală”.

Baobab Wikipedia

Baobabul „este un arbore din genul Andasonia, familia Bombacaceae, ale cărui ramuri sunt asemănătoare rădăcinilor, de unde și numele de copac cu capul în jos. El se mai numește copacul butoi. Are un trunchi exagerat de gros, până la 9 m în diametru, moale, fibros și umed. Pulpa fructelor este comestibilă, fiind cunoscută sub numele de ”pâinea maimuței”. Mai multe despre acest subiect găsești aici.

Baobab este originar din Madagascar, Africa continentală, dar copacii au fost introduși și în alte regiuni, cum ar fi Asia, Australia. Deși este din Africa și este mai puțin cunoscut în alte părți, a prins teren în ultimii ani de zile datorită beneficiilor sale.

Proprietăți și beneficii

1. Ajută sistemul imunitar

Corpul uman nu poate produce sau stoca vitamina C , așa că trebuie să ne asigurăm că obținem o bună aprovizionare din alimentele pe care le consumăm în fiecare zi. O singură porție de baobab pudra (10g sau 2-3 lingurițe) oferă 33% din necesarul zilnic de vitamina C.

Unul dintre beneficiile principale ale vitaminei C este faptul că ajută la menținerea sistemului imunitar puternic, susținând apărarea organismului nostru împotriva virușilor, infecțiilor și altor boli. Încercați să amestecați pulberea de baobab în sucul de portocale sau în sticla de apă pentru o doză suplimentară de vitamina C.

2. Mentine pielea și părul sănătos

Baobab este bogat în vitamina C, care ajută organismul să absoarbă mai ușor alți nutrienți. Chiar mai mult, joacă un rol important în protejarea pielii și a părului.

3. Reglează lichidele corporale

Acest fruct include, de asemenea, niveluri ridicate de potasiu, magneziu și calciu-  electroliți care stimulează mușchii și nervii, precum și reglează fluidele corpului. Pentru persoanele cu activitate fizică mai importantă, pierderea de electroliți poate fi un motiv de îngrijorare astfel încât alternativa de a consuma pulbere de baobab este o modalitate bună de a menține acest echilibru.

4. Protejează și repară celulele

Baobab este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți din lume, care sunt importante pentru sănătatea generală, deoarece ajută la întârzierea, repararea sau prevenirea deteriorării celulelor , cauzate de radicalii liberi. Această deteriorare a celulelor poate duce la boli grave, precum Diabetul, Alzheimer și Cataracta.

5. Menține sănătatea gastro-intestinală

De asemenea, este bogat în fibre dietetice, baobab poate susține digestia și îmbunătățește sațietatea, ceea ce înseamnă că vă veți simți mai sătul.

6. Controlează zahărul din sânge

Fibra poate ajuta, de asemenea, la controlul nivelului de zahăr din sânge, ceea ce previne orice fluctuații bruște care pot duce la oboseală, dureri de cap și, pe termen lung, la probleme mari de sănătate, precum instalarea diabetului.

Calorii și valori nutriționale

La 100 de g de pulbere Baobab: Energie: 250 kc

Vitamine

 • Folate: 43,00 mcg
 • Niacină:19.983 mg
 • Riboflavina: 0,074 mg
 • Tiamina: 0,030 mg
 • Vitamina B6: 2,414 mg
 • Vitamina C: 173,2 mg

Minerale

 • Calciu: 342,00 mg
 • Fier: 8,42 mg
 • Magneziu: 58,00 mg
 • Fosfor: 47,00 mg
 • Potasiu: 2189,00 mg
 • Sodiu:10,00 mg
 • Zinc: 0,92 mg

Proteine ​​și aminoacizi

 • Proteine: 3.69 g
 • Carbohidrati 79,65
 • Fibre: 44,5
 • Fructoză: 4,28 g
 • Glucoză (dextroză): 4,66 g
 • Maltoză: 0,00 g
 • Zahăr: 9,22 g

Grăsimi și acizi grași

 • Raportul Omega-6 / Omega-3: 0,10 g
 • Grăsime: 0,47 g
 • Acizi grași saturați: 0,244 g
 • Acizi grași monoinsaturați: 0,169 g
 • Acizi grași polinesaturați: 0,163 g
 • Acid octadecatrienoic: 0,098 g
 • Acizi grași: 0,009 g
 • Apă: 10,92 g

Contraindicații

Deoarece baobab este o sursă bună de vitamina C, consumul prea mare poate provoca dureri de stomac, diaree sau flatulență ,dacă depășiți nivelurile de toleranță de 1.000 mg pe zi, dar ar trebui să consumati peste 300 g de baobab pulbere de fructe pe zi pentru a atinge aceste nivele.

Pentru ce se utilizează baobab?

Frunzele de baobab pot fi consumate sub formă de mâncare. Frunzele tinere, proaspete sunt gătite într-un sos și uneori sunt uscate și transformate în pudra. Ele sunt folosite la prepararea ciorbelor și sunt bogate în fitochimice și minerale. Uleiul extras din semințe poate fi folosit pentru gătit. La nivel local, pulpa de fructe este transformată în suc, gem sau fermentată pentru a face bere.

Baobabul african este o specie remarcabilă. Pulpa de fructe are de șase ori mai multă vitamina C decât portocalele, este importată din Africa și pe piețele europene, americane și canadiene.

Fructele de baobab sunt comestibile, iar pulberea de semințe de baobab este folosită în alimente datorită nutrienților săi, posibilelor beneficii pentru sănătate și ca un conservant natural.

Este o sursă bună de vitamina C, potasiu, carbohidrați și fosfor. Fructul se găsește în interiorul păstăilor dure care atârnă cu susul în jos de copac. Are o aromă de citrice.

Unde se găsește baobab?

Baobab se poate achiziționa și la noi în țară de la unele supermarket-uri, unele magazine naturiste sau online. Pe site-ul nostru o să găsiți baobab pudră și produse care conțin baobab.

Deoarece fructele proaspete de baobab sunt rare în locurile în care copacii nu cresc, semințele și pulpa sunt măcinate și vândute în pulbere. Și pentru că nu există umiditate, pulberea de baobab are o durată de valabilitate de până la 3 ani.

Există multe moduri în care puteți utiliza pulberea de baobab, în special în coacerea fără gluten și vegan. Conținutul ridicat de fibre îl face un agent de legare și îngroșare excelent.

Cum poți să consumi baobab?

Aceste produse sunt foarte bune pentru sănătate datorite componentelor diverse. Gustul delicios le face plăcute atunci când le mănânci. Partea frumoasă este că le poți introduce în majoritatea meselor tale. Dacă mai dorești să citești informații utile pentru sănătatea ta intră aici.