În acest articol vom prezenta 10 beneficii si recomandări ale fructului de aronia pentru sănătate, dar și modalități pentru a procura produse ce conțin acest superaliment.

Ce este aronia?

Aronia Wikipedia

Aronia este un gen de arbuști de foioase din familia Rosaceae, un arbust peren întâlnit frecvent în păduri umede și mlaștini. Prin urmare preferă umezeala pentru a se dezvolta. Aronia melanocarpa este denumirea acestuia în latină.

Denumire populară aronia

Denumirea populară este cea de coacăz care poate fi de mai multe feluri, coacăz negru și coacăz roșu, fructe despre care știm în primul rând că au foarte multă vitamina C.

Este un fruct asemănător ca și formă cu afinele, fiind recunoscut pentru potențialul său antioxidant.

Calorii și valori nutriționale

 100 de g de fructe aronia au următoarele valorii medii nutriționale:

 • Calorii: 271 kCal
 • Grăsimi: 2 g
 • Carbohidrați: 59 g
 • Fibre: 20 g
 • Proteine: 4 g

Valori nutriționale pentru 100 grame de fruct (sursa):

 • vitamina C (35% din Doza Zilnica Recomandata),
 • vitamina E (8% din DZR),
 • vitamina K (17% din DZR),
 • vitamina A (7% din DZR),
 • magneziu (5% din DZR),
 • mangan (32% din DZR),
 • folati (6% din DZR),
 • potasiu (3% din DZR),
 • fier (8% din DZR),
 • calciu (5% din DZR),
 • zinc (5% din DZR).

Se găsește sub diverse forme: fructe proaspete, suc presat la rece, dulceață, pulbere (pudră).

În continuare vom prezenta 10 beneficii ale fructelor de aronia:

Suc de aronia beneficii:

Poate completa cu succes o alimentație variată și echilibrată; energizează, tonifică și oferă imunitate organismului uman datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține. Elimină toxinele și alți compuși care dezechilibrează organismul. Au de asemenea efect antihistaminic, fiind benefic în alergie și rinită alergică.

Acum este simplu să avem acces la ceva sănătos și ecologic, de aceea vă prezentăm următoarele produse preparate în România, disponibile pe site-ul NaturaFresh.ro:

– Varianta la 270 ml, presat la rece, certificat ecologic – comandă-ți produsul aici,

– Varianta la 500 ml, bio, presat la rece și pasteurizat rapid la 80 grade – comandă-ți produsul aici.

Suc de aronia contraindicații:

Acest suc presat la rece este foarte sănătos și păstrează concentrate toate proprietățile și valorile nutritive ale fructelor, însă fiind foarte concentrat, și sub formă lichidă, deci mult mai ușor de consumat, este recomandat să fie dozat optim în alimentație. De exemplu, este suficient consumarea înainte de masă cu 30 de minute înainte a câte 50 ml, de trei ori pe zi, pe o perioadă de o lună de zile pentru persoanele sănătoase și o cantitate mai mare pentru persoanele cu probleme. Recomandăm și respectarea instrucțiunilor de pe ambalaj sau respectarea instrucțiunilor medicului și farmacistului în ceea ce privește utilizarea.

Fructe de aronia beneficii:

Aceste fructe în stare naturală sunt cel mai ușor de consumat, precum natura a intenționat și ni le-a dăruit. Pentru mai multă imaginație și creativitate, ele pot fi încorporate ușor în diverse preparate sau pot fi combinate cu alte produse pentru a li se mări absorbția în organism și pentru a beneficia de un plus nutritiv.

Naturafresh.ro oferă câteva preparate interesante și gustoase, cum ar fi:

– Fructe uscate de aronia, certificate ecologic, având păstrate 100% proprietățile intacte – comandă-ți produsul de aici,

– Aronia pulbere raw bio, din agricultură ecologică – comandă-ți produsul de aici. Fructele au fost uscate și măcinate, obținându-se o pudră care poate fi încorporată cu ușurință în diverse preparate: smoothie-uri, lapte vegetal, prăjituri, torturi, băuturi etc.

-Dulceață de aronia, fără zahăr, bio – comandă-ți produsul de aici. Ingredientele sunt: aronia fruct și suc de struguri. Pentru obținerea a 100 g produs finit s-au folosit 115 g de fruct.

Fructe de aronia contraindicații:

Medicii nu recomandă consumarea niciunui tip de aliment în exces, prin urmare este indicat ca fructele să fie dozate optim în alimentația umană. Pentru că nu s-au făcut studii extensive despre cum aceste fructe afectează sarcina și alăptarea, ele nu sunt recomandate în aceste perioade pentru femei.

Recomandăm un consum echilibrat din acest superaliment. Pentru fructele uscate se recomanda un consum de maxim 30 de grame pe zi. Persoanele care suferă de ulcer gastric și duodenal sau cei care au un grad mare de coagulare nu trebuie sa consume fructe de aronia. Fructele proaspete de aronia de munte pot să genereze reacții adverse cum ar fi: greață și vărsături, dureri la stoca, diaree sau chiar și leziuni renale.

Beneficii aronia. Proprietăți aronia. La ce folosește?

Conțin vitamina C

Conform unui studiu efectuat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, aronia fruct poate avea între 7.25- 98.75 mg/100 g. Valoarea minimă a fost înregistrată pentru dulceață de aronia și valoarea maximă, bineînțeles, a fost înregistrată pentru suc proaspăt stors, presat la rece. (sursa)

Conțin vitamine esențiale

Găsim o varietate considerabilă de vitamine în fructele de aronia: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, P. Acestea sunt esențiale pentru a avea o viață sănătoasă.

Conțin minerale esențiale

De asemenea, găsim o varietate considerabilă de minerale în fructele de aronia: potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, mangan, iod, molibden. Fără aceste minerale, organismul nu poate trăi.

Aronia tonifică organismul

Aronia întărește și fortifică organismul, iar dacă este combinat cu alte superalimente, efectul crește exponențial. De exemplu vă prezentăm varianta cu Kombucha – comandă-ți produsul de aici.

Kombucha este sursă ideală de probiotice precum Lactobacillus acidophilus si s. Boulardii, pentru funcționarea optimă a tractului gastro-intestinal, și conține de asemenea o cantitate mare de vitamine din grupa B.

Sau avem varianta cu sevă de mesteacăn, certificată ecologic – comandă-ți produsul de aici. Seva de mesteacăn prezintă o cantitate mare d minerale precum: mangan, calciu, potasiu, magneziu. Este potrivită pentru hidratare profundă și ca isotonic natural în cazul sportivilor.

Energizează organismul

Pentru că are o mare valoare energetică prin ceea ce conține, oferă energie în mod natural și pe o perioadă mai lungă, spre diferență de zahăr, cafea și alte produse ce oferă energie însă nu sunt cele mai bune alegeri pentru sănătate pe termen mai lung. Pentru un plus de energie, recomandăm batoanele din cereale cu banane și struguri – comandă-ți produsul de aici. Acestea pot fi consumate la micul dejun sau în pauza de masă sau oricând simți că ai nevoie de un boost, și sunt ideale de ronțăit de cei mici, de pus în pachețele la grădiniță sau școală sau de luat în călătorii. Nu conține zahăr. Produs certificat ecologic, produs în Germania.

Combat anemia

Fructele pot fi consumate fără probleme și de persoanele ce suferă de diabet sau anemie datorită concentrațiilor mari de antioxidanți, vitamine și minerale.

Fructele uscate au înregistrat cele mai mari concentrații de polifenoli și antioxidanți (sursa).

Întăresc imunitatea organismului

Poate fi un ajutor natural de nădejde în lupta cu stresul, cu radicalii liberi, cu poluarea zilnică de care ne lovim. Prin nutrienții săi, asigură un cocktail benefic împotriva diverșilor stimuli sau factori care pot perturba una funcționare și dezvoltare a organismului.

Fortifică sistemul psihic

Aceste fructe pot fi un ajutor de nădejde în combaterea depresiei și a anxietății, fiind bogată în antioxidanți și în vitamine, în special B-uri și vitamina C. În plus, fiind un superaliment, au o concentrație foarte mare de antioxidanți. În fructe se găsește un procent de 80 de unități din ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), probabil cel mai mare procent dintre toate fructele.

Unele studii de nutriție psihiatrică relevă că depresia este rezultatul lipsei unor substanțe nutritive importante în creier, ceea ce poate duce la stări de tristețe, deprimare, descurajare, stres prelungit, oboseală fizică, epuizare. (sursa)

Cele mai comune deficiențe nutriționale observate în pacienții cu probleme psihice sunt în acizii grași omega-3, vitaminele de tipul B, mineralele și aminoacizii care sunt precursorii neurotransmițătorilor. O dietă săracă în fructe și legume poate duce deficiențe de vitamine și minerale.

Universitatea Centrului Medical din Maryland a publicat un studiu privind felul în care deficiențe mari de vitamina B-6 poate duce la iritabilitate, depresie, anxietate și dificultatea de concentrare, împreună cu pierderea memoriei e termen scurt.

Serotonina este un neurotransmițător care ajută la reglarea somnului și a apetitului, mediază stările de spirit și inhibă durerea. De vreme ce 95% din serotonină este produsă în tractul gastrointestinal, iar tractul gastrointestinal este căptușit cu sute de milioane de celule nervoase, sau neuroni, face sens că felul în care funcționează stomacul afectează și ghidează și emoțiile noastre. (sursa)

Prin calitățile nutritive pe care le are,  aronia vine să suplimenteze rezervele insuficiente sau golite ale organismului. Prin urmare, aceste fructe pot oferi o stare de bine și poate contribui la echilibrul organismului în toate aspectele sale. Prezența flavonoidelor și a polifenolilor din fructe pot reduce riscul bolilor cardiovasculare și a cancerului.

În încheiere, vă recomandăm să parcurgeți și alte sfaturi și recomandări pe blogul NaturaFresh, unde puteți descoperi și mai multe superalimente, ce vă pot sprijini în consolidarea unui stil de viață sănătos.