În acest articol vom defini, descrie și clarifica conceptul de aromoterapie, din mai multe perspective: cea populară și cea științifică sau cea subiectivă și cea obiectivă.

Când spunem aromoterapie, ne gândim automat la ceva aromat sau parfumat. Funcția noastră olfactivă este stimulată zi de zi de diverse mirosuri, de diverse arome, de diverși factori poluanți. Probabil că nu toată lumea a aflat despre terapia prin arome sau de terapia cu uleiuri esențiale, deși aceasta este folosită de peste 6000 de ani.

De aceea a luat naștere articolul acesta, pentru a prezenta o serie de mituri și de argumente științifice.

Cuvântul românesc „aromă”, în cele din urmă, își are originile în cuvântul grecesc „ároma” care vine de la verbul „aíro” care înseamnă „a exalta”, „a înălța”. Așadar „ároma” era iarba aromatică din grădini care exaltă simțurile atunci când este mirosită.

Iar semnificația ”terapiei” este:”Metodă folosită pentru vindecarea unei boli; terapeutică. ♦ Îngrijire medicală; tratament”(DEX).

În primul rând, ce este aromoterapia?

De pe aromatherapy.com aflăm că este o practică a folosirii uleiurilor naturale extrase din flori, scoarță, tulpini, frunze, rădăcini sau alte părți ale unei plante pentru a spori bunăstarea fizică și psihică.

În procesul de terapie intră inhalarea aromei uleiurilor esențiale, despre care se crede că stimulează funcțiile creierului, sau acestea pot fi absorbite prin piele de unde călătoresc prin fluxul sanguin și pot favoriza vindecarea întregului corp. Ca formă de vindecare alternativă, aromoterapia a câștigat amploare și tot mai multe persoane apelează la puterea tămăduitoare a extractelor esențiale din plante.

Printre cele mai comune uleiuri esențiale apreciate și folosite în întreaga lume se numără: lavandă, mentă, ylang-ylang, peppermint, paciuli, cedru, mandarină, grapefruit, neroli, coriandru, citronella, tămâie, geranium, ghimbir, bergamotă, busuioc, valeriană, vetiver, citronella, verbina, palo santo și multe altele.

Aromoterapia este o formă de medicină alternativă

Există o varietate foarte mare de uleiuri esențiale disponibile, fiecare cu proprietățile sale specifice pentru vindecare. Acestea se folosesc pentru ameliorarea durerii, îmbunătățirea dispoziției, creșterea funcției cognitive, pentru inducerea unei stări de calm, somn și relaxare, sau pentru combaterea simptomelor asociate cu depresia și anxietatea. De asemenea pot crește performanța și pot avea un efect tonic, sau pot ajuta organismul să se adapteze mai bine la mediul înconjurător.

Aromele se găsesc peste tot în jurul nostru, în parfumuri, produse farmaceutice, produse de îngrijire, creme, loțiuni, uleiuri, în condimente și în mâncăruri.

Pentru o descriere variată a beneficiilor și a tipurilor de uleiuri esențiale disponibile pe piață, recomandăm să aruncați o privire și pe celălalt articol al nostru de pe blogul NaturaFresh.ro: Uleiuri esențiale – 22 de recomandări și utilizări pentru nevoile tale și puteți consulta gama de uleiuri Armina Bio direct de pe site-ul NaturaFresh.

În continuare vom prezenta câteva dintre beneficiile folosirii aromoterapiei.

1. Aromoterapia conferă claritate mentală

Argument pro:

Anumiți compuși din plante pot stimula rapid și eficient organismul, persoana putând resimți efecte de claritate și acuitate mentală și o stare de energie sau euforie, însă și acestea sunt limitate în timp.

Argument contra:

Pentru sănătatea și starea de bine a organismului nu trebuie să ne axăm doar pe aromoterapie.

Pentru funcționarea optimă și în parametrii normali ai organismului, recomandăm o dietă sănătoasă și echilibrată, un somn corect și efectuarea regulată de exerciții fizice.

2. Aromoterapia elimină stresul cotidian

Inhalarea anumitor arome poate deconecta cel puțin pentru câteva momente partea fizică, emoțională și psihică de toți acei factori stresanți din mediu cu care ne confruntăm zilnic.

Argument pro:

Pentru a savura efectele și a profita din plin de pe urma folosirii uleiurilor esențiale, recomandăm difuzarea acestora în spațiul personal sau de lucru cu ajutorul unui difuzor special care poate avea rol și de umidificator al aerului înconjurător.

Argument contra:

Recomandăm folosirea aromoterapiei ca adiacent în eliminarea stresului cotidian și recomandăm acolo unde se poate, o rezolvare activă a problemelor și a factorilor ce cauzează stresul.

Cel mai sigur ulei pentru folosire însoțit de cele mai multe studii științifice este lavanda.

3. Aromoterapia este utilă în tratarea depresiei și a anxietății

Argument pro:

Aromoterapia poate să combată sau să amelioreze anumite simptome asociate cu depresia sau anxietatea precum oboseala, tristețea, stresul, sentimentul de descurajare, agitația mentală și interioară, și pot facilita o respirație completă și profundă ceea ce liniștește și echilibrează automat organismul.

Argument contra:

Nefiind o metodă demonstrată experimental 100%, nu se recomandă doar folosirea aromoterapiei pentru tratarea diverselor afecțiunilor psihice, ci se recomandă folosirea ei ca adjuvant, alături de consiliere, psihoterapie și/sau medicamentație.

Există câteva studii care arată că uleiurile esențiale ușurează simptomele în anxietate și depresie deși cercetările în domeniu sunt limitate.

Cercetările sunt limitate și în ceea ce privește administrarea și luarea de uleiuri esențiale pe cale internă.

4. Uleiurile esențiale au efect antiviral, antiinflamator și bactericid

În aromoterapie, proprietățile scorțișoarei, a cuișoarelor, a lămâii, a salviei, a cimbrului etc.sunt potențate atunci când se administrează extern sau intern într-o concentrație mai mare.

Argument pro:

Un studiu științific, recent, din 2020, relevă că uleiul de scorțișoară, bergamotă, lemongrass, tea tree, cimbru și lavandă au efecte antivirale.

5. Aromoterapia este utilă în tratarea afecțiunilor respiratorii

Argument pro:

Aromoterapia poate reduce semnificativ simptomele asociate cu diverse probleme respiratorii și poate preveni și instalarea acestora.

Cu ajutorul unui difuzor, aromele pot fi răspândite în încăperile în care ne petrecem marea majoritate a timpului, în spațiul de lucru sau în dormitor pe timpul nopții pentru umidificarea aerului și pentru ameliorarea unor simptome asociate cu boli sau probleme respiratorii precum astm, sinuzită, rinită alergică etc.

Exemple de uleiuri ce ușurează respirația: ulei de mentă, brad, pin, cedru, grapefruit etc.

Un alt exemplu este lemnul Palo Santo (denumirea științifică: Bursera Graveolens). Prin arderea acestuia, fumul degajat aromat purifică aerul, are efect anti-inflamator și ușurează simptomele asociate cu probleme respiratorii. O serie de studii  științifice s-au realizat pentru a-i confirma efectele binefăcătoare.

Argument contra:

Aromoterapia nu înlocuiește un tratament medicamentos adecvat și complet pentru afecțiunile respiratorii. Din această cauză recomandăm consultarea unui medic.

Multe uleiuri esențiale s-au dovedit a fi sigure atunci când sunt utilizate conform indicațiilor. Cu toate acestea, uleiurile esențiale utilizate în aromoterapie nu sunt reglementate de FDA- Administrația pentru Alimente și Medicamente. Când uleiurile sunt aplicate pe piele, uneori pot genera efecte adverse, precum alergii, iritări ale pielii și sensibilitate la expunerea la soare.

De asemenea, este nevoie de mai multe studii pentru a determina felul în care uleiurile afectează copiii și femeile însărcinate sau care alăptează, la fel și pentru felul în care acestea interacționează cu diverse medicamente. În plus, recomandăm consultarea unui medic și a unui aromoterapeut certificat înainte de a începe un tratament cu uleiuri esențiale pentru a stabili exact riscurile și beneficiile unei astfel de terapii. În concluzie, aromoterapia este o ramură a medicinei holistice. Din perspectivă științifică, vă lăsăm să citiți mai multe informații într-o recenzie sistemică, unde se concentrează majoritatea cercetărilor din ultimii ani.

Vă dorim multă sănătate!