În acest articol o să afli din ce motiv este recomandat să consumi acerola și o să descoperi principalele 10 beneficii ale ei. Apoi o să afli cum se utilizează, ce valori nutriționale are și de unde o poți procura.

Totul despre acerola

Acerola – ce este?

Acerola este definită ca „fructul cireș al unui copac mic, Malpighia glabra, din Indiile de Vest și zonele adiacente, având o concentrație mare de vitamina C sau, mai e numită șicopacul în sine”.

Acest fruct este originar din America de Sud, Caraibe, Mexicul de Sud, Puerto Rico, Republica Dominicană, Haiti, Brazilia, Peru și America Centrală, dar acum este cultivată și la nord de Texas și în zone subtropicale din Asia, precum și în India.  Acest arbust veșnic verde, are ramuri răspândite pe un trunchi scurt. De obicei este de 2–3 m înălțime, dar atinge uneori poate atinge și 6 m înălțime. După trei ani copacii produc un număr semnificativ de drupe roșii strălucitoare. Fructele sunt comestibile și consumate pe scară largă pentru proprietățile lor.

Un fruct cunoscut pentru faptul că este extrem de bogat în vitamina C, conține, de asemenea, vitaminele A, B1, B2 și B3, precum și carotenoizi și bioflavonoizi, care oferă o valoare nutritivă importantă și au proprietăți antioxidante.

Acerola Wikipedia

Potrivit Wikipedia „Acerola (Malpighia glabra), cunoscută și sub numele de vișină de Barbados, vișină tropicală sau cireașă portoricană, este o specie subtropicală din familia Malpighiaceae. Fructele sale comestibile au un conținut remarcabil de vitamina C”. Pentru mai multe informații despre acerola intră aici.

Proprietăți acerola

Consumul de acerola s-a răspândit pe toate cele cinci continente datorită dublei sale proprietăți – nutritivă și medicinală. Conform înregistrărilor istorice, indienii amazonieni au fost primii care au folosit-o. Ei au crezut orbește că acest fruct ar putea combate anumite tulburări comune, cum ar fi febra, durerile de cap sau tulburările hepatice și renale. Mai mult, au folosit-o ca antidot împotriva mușcăturilor de șarpe și a altor animale veninoase.

Conținutul ridicat de vitamina C o plasează în primele cinci fructe care au un conținut important de vitamina C, restul fiind kakadu-ul australian, fructele de goji, camu camu și șoldul de trandafir. De fapt, acerola naturală are între 600 și 4800 mg la 100 g de pulpă, de douăzeci de ori mai mult decât o portocală.

Pe lângă vit. C acerola conține și vitaminele B6, B1, acid pantotenic sau B5 și A, dar și flavonoide. Conține și unele minerale indispensabile pentru a menține organismul sănătos precum calciul, fosforul, fierul, potasiul și magneziul. Putem găsi și carbohidrați simpli, proteine și fibre, chiar dacă în cantități mai mici decât elementele anterioare.

Este bogată în polifenoli, antociani, quercetin, taninuri, acid clorogenic și alte substanțe. De fapt, creează o sinergie extraordinară cu vitaminele C și A cu efectele lor antioxidante.

Beneficii acerola. Proprietăți acerola. La ce folosește?

În continuare, descoperă care sunt proprietățile și beneficiile acestui fruct și la ce folosește.

10 beneficii acerola – la ce folosește?

1. Vitamina C acerola

Este cunoscută pe scară largă pentru conținutul ridicat de vitamina C. Consumul de doar câteva fructe poate îndeplini aportul  recomandat zilnic . Mai mult, aproximativ 180 ml suc de acerola conține câtă vitamina C este prezentă în 14 litri de suc de portocale.

2. Acerola previne scorbutul

Fiind o sursă bogată de vitamina C, aceasta poate pune capăt scorbutului, care este cauzat de deficiența acestei vitamine.

3. Supliment de vitamina A

Conținutul de vitamina A al unui fruct este egal cu cel al unui morcov. Putem ”înmagazina” cantitatea zilnică recomandată consumând una sau două acerole pe zi. Deci, poate fi folosit și ca supliment natural de vitamina A.

4. Sporește sănătatea ochilor tăi

Datorită nivelului ridicat de conținut de vitamina A, ajută la îmbunătățirea vederii tale. De asemenea, ajută la evitarea hemoragiilor retiniene (sângerare în ochi), precum și la formarea cataractei.

5. Bogată în antioxidanți

Acerola conține compuși antocianidină polifenolici, cum ar fi acidul ferulic, quercetina, taninurile, acidul clorogenic și multe altele, care oferă proprietăți antioxidante excelente. Mai mult, vitaminele A și C din concentratul de suc de acerola funcționează ca antioxidanți naturali. Toate acestea ajută la prevenirea infecțiilor și a îmbătrânirii celulare, făcând sângele curat, fără radicalii liberi nocivi.

6. Ajută la pierderea în greutate

Fiind extrem de săracă în grăsimi și calorii, acerola ajută la pierderea excesului de masă corporală. Mai mult decât atât, crește metabolismul și oferă nutriția necesară celulelor noastre, indispensabile în controlul obezității și pentru a obține o sănătate optimă.

7. Îmbunătățește imunitatea

Antioxidanții, în special compușii fito-chimici, precum și vitamina C, prezenți în fructe, joacă un rol esențial în întărirea sistemului nostru imunitar. Ne ajută să stăm departe de inflamații, boli degenerative, cancer etc.

8. Crește producția de colagen

Studiile au descoperit că, conținutul de vitamina C din acerola poate produce suficient colagen în corpul nostru, ceea ce este necesar pentru încetinirea procesului de îmbătrânire și pentru îmbunătățirea performanțelor sportive.

9. Oferă o mai bună sănătate cardiacă

Acerola este capabilă să ne mențină sistemul cardiovascular puternic, reglând nivelul tensiunii arteriale și normalizând ritmul cardiac. Extractul din aceste fructe este, de asemenea, cunoscut pentru a elimina boli coronariene, ateroscleroză, tromboză etc.

10. Reduce nivelul zahărului din sânge

Am spus deja că fructele de acerola conțin o mulțime de antioxidanți. Atunci când este administrat sub formă de suc beneficiază de controlul nivelului de glucoză din fluxul nostru sanguin, reduce astfel riscurile de hiperglicemie, diabet zaharat și diabet de tip 2.

Cum se utilizează?

Fructul se consumă de obicei proaspăt, dar se poate consuma și uscat, deshidratat sau se utilizează la prepararea de gemuri, jeleuri și sucuri. De asemenea pentru a valorifica proprietățile acestui super fruct, industria farmaceutică și naturistă a investit masiv pentru a crea produse bazate pe acerola. Astăzi sunt disponibile diferite extracte care pot fi folosite pentru a adăuga acid ascorbic sau pot fi propuse pentru tratamente naturale cu vitamina C. Se utilizează pentru producerea de capsule sau tablete, băuturi sau injecții.

Calorii și valori nutriționale

Acerola este o sursă de macro și micronutrienți. Glucoza, fructoza și o cantitate mică de zaharoză sunt principalele zaharuri prezente în fructele acerole mature. Dintre acizii organici, acidul malic reprezintă 32% din totalul acizilor prezenți în fructele mature, în timp ce acidul citric și acidul tartric sunt prezenți în cantități nesemnificative.

Compoziție la 100 g fruct proaspăt:

 • Apa: 91,41 g
 • Zinc:0,10 mg
 • Energie: 32 kcal
 • Acid ascorbic: 1677,6 mg
 • Proteine: 0,40 g
 • Tiamina: 0,020 mg
 • Lipide totale (grăsimi): 0,30 g
 • Riboflavină: 0,060 mg
 • Carbohidrat: 7,69 g
 • Niacină: 0,400 mg
 • Fibră: 1,1 g
 • Vitamina B-6: 0,009 mg
 • Calciu; 12 mg
 • Folat: 14 μg
 • Fier: 0,20 mg
 • Vitamina A: 38 μg
 • Magneziu: 18 mg
 • Acizii grași, saturați total: 0,068 g
 • Fosfor: 11 mg
 • Acizi grași, monoinsaturați total: 0,082 g
 • Potasiu: 146 mg
 • Acizi grași, polinesaturați total : 0,090 g
 • Sodiu: 7 mg

Contraindicații

Cei care pot experimenta complicații, atunci când consumă acerola, sunt cei care suferă de orice tulburare metabolică, cum ar fi guta sau pietre la rinichi, datorită conținutului său de vitamina C. Poate provoca dureri de stomac dacă este consumată excesiv, ceea ce se întâmplă cu orice alt fruct proaspăt. Ca măsură de precauție, acele persoane care sunt alergice la latex ar putea experimenta o reacție alergică la consumul de acerole, motiv pentru care ar trebui să fie complet eliminate din alimentația lor.

Unde se găsește acerola? Produse și preț acerola.

Acerola și produsele obținute pe bază acesteia se pot cumpăra de la supermarketuri, farmacii, magazine naturiste sau magazine online. NaturaFresh.ro este locul în care găsești o mulțime de produse sănătoase pentru a putea să ai grijă de tine și cei dragi ție. Aici găsești și produse care conțin acerola. De exemplu, acerola pulbere bio se poate utiliza pentru a da un plus de valoare băuturilor tale. Este disponibilă în ambalaj de 75 g sau 100 g. Ambele sunt în acest moment la reducere, deci este oportun să le adaugi la lista ta de cumpărături.

Așadar, include acest aliment în dieta ta obișnuită astăzi și oferă-ți un impuls semnificativ pentru consolidarea sănătății și un tonus puternic.Considerăm că acest articol te-a ajutat să faci lumină în privința acerolei. Acum realizezi cât de important este să consumi zilnic acest superaliment. Ne bucurăm că ai rămas cu noi până la finalul articolului. Pentru mai multe informații utile sănătății tale intră pe blogul NaturaFresh și îți dorim să ai parte de cât mai multe experiențe plăcute.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai un share blogului nostru. Ne ajută să ajungem la cât mai multe persoane, cu sfaturi și recomandări naturiste, și să dezvoltăm o comunitate de oameni pe care îi interesează sănătatea.