Suplimentele nutritive, așa cum le spune și numele, sunt produse alimentare bazate pe nutrienți care pot fi de origine vegetală sau animală. Ele pot fi găsite sub formă de capsule, de pulbere sau lichide.  Aceste suplimente nutritive vin să completeze alimentația obișnuintă, indiferent de calitatea acesteia.

Ele nu sunt destinate tratării, ameliorării sau prevenirii unor boli iar consumul acestora nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrată ci să fie o completare a unui stil de viață sănătos. Rolul acestor suplimente nutritive este de a completa dieta de zi cu zi pentru a oferi organismului nutrienții necesari pentru o bună funcționare și pentru o calitate a vieții cât mai bună.

Suplimentele nutritive sunt măsură de „avarie“ și nu reprezintă un substitut pentru o dietă alimentară suficientă și variată. Sunt bine cunoscute recomandările nutriționale pentru diferitele categorii de vârstă, sex, activități desfășurate, condițiile de mediu etc.

Exemple de suplimente nutritive

AMINOACIZII

Sunt compușii de bază ai proteinelor. Fiecare tip de proteină este alcătuit dintr-un grup specific de aminoacizi, care dau proteinei calități și funcții unice. Aminoacizii joacă un rol important în procese metabolice, precum: furnizarea energiei, formarea masei musculare, creștere, activitatea nervoasă, reglarea nivelului de grăsime etc.

Există peste 20 de aminoacizi care se împart în: esențiali, neesențiali șsemiesențiali.

ACIZII GRAȘI ESENȚIALI 

Sunt o categorie de substanțe cu rol metabolic și structural care nu pot fi sintetizați de organism și trebuie obținuți din dietă. Din această categorie fac parte acizii grași Omega-3, Omega-6 și Omega-9. Acizii grași esențiali (AGE) au beneficii majore asupra organismului și contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii și al părului, reducerea tensiunii arteriale, scăderea nivelului colesterolului.

Aceste bombe proteice sunt foarte simple de făcut și sunt pline de nutrienți.

ANTIOXIDANTII 

Sunt compușii care ajută la apărarea organismului împotriva radicalilor liberi (compuși rezultați din procesele din organism sau proveniți din mediul extern care provoacă îmbatranirea prematură, boli cardiovasculare, neurodegenerative și diverse tipuri de cancer).

VITAMINELE

Sunt compuși organici cu structură complexă, care nu pot fi sintetizați de către organism, însă prezența lor este esențială datorită funcțiilor pe care le îndeplinesc în diverse procese. Spre deosebire de proteine, lipide sau glucide, vitaminele nu reprezintă o sursă de calorii, iar cantitatea zilnică necesară este mai mică decât a acestora.

MINERALELE

Sunt substanțe anorganice aflate în compoziția diverselor structuri ale organismului și joacă un rol important în multiple procese fiziologice. De exemplu, calciul și fosforul intră în componenta oaselor și dinților. Principala sursă de minerale este alimentația, acești compuși nefiind sintetizați în organism.

FORMULELE FITO-HOMEOPATE combină fitoterapia cu homeopatia, bazată pe principiul similitudinii.

PRE SI PROBIOTICELE (gr. probiotic – pentru viață) sunt produse care conțin diverse tulpini de bacterii benefice pentru echilibrarea florei intestinale. Acțiunea probioticelor poate fi potentată de prebiotice. Prebioticele cresc nivelul de Bifidobacterium longum în intestinul gros, reglează echilibrul acido-bazic, accelerează descompunerea alimentelor ingerate, făcându-le asimilabile. Asocierea dintre un prebiotic și probiotic se numește sinbiotic.

Plantele și extractele din plante

Suplimentele nutritive înglobează și plantele și extractele din plante. Pentru început, trebuie să știi că în trecut, multe plante au fost foloste datorită scopului lor terapeutic.

Printre cele mai cunoscute si consumate suplimente nutritive din plante sunt cele ce au la baza aloe vera, echinaceea si ginseng.

Beneficiile consumului de suplimente nutritive

Suplimentele nutritive oferă o stare generală de bine și energie. Datorită compoziției bogate în vitamine și minerale, suplimentele nutritive oferă o stare generală de bine pentru că organismul funcționează în parametri normali, bucurându-te totodată de mai multă energie.

Întăresc sistemul imunitar

Unele suplimente nutritive pot fi de mare ajutor în cazul unui sistem imunitar slăbit. Acestea sunt foarte benefice deoarece ajută la întărirea sistemului imunitar datorită complexului foarte bogat de vitamine și minerale aflat în compoziția suplimentelor.

Ajută la arderea grăsimilor

Cu ajutorul suplimentelor nutritive poți slăbi rapid, accelerând arderea grăsimilor și a calaoriilor. Astfel, ele reprezintă un ajutor real atunci când duci o luptă cu kilogramele în plus.

Au rol benefic pentru piele

Mai mult, aceste suplimente nutritive ajutră la elasticitatea, hidratarea și flexibilitatea pielii.

Oferă energie

Există suplimente nutritive naturale pentru sportivi care au rolul de oferi mai multă energie, astfel încât aceștia să obțină performanțe remarcabile la competițiile la care participă. Sigur, acestea pot fi folosite și de către persoanele care nu fac mult sport, dar se simt slăbite și lipsite de energie.

Când și cât să consumăm suplimente nutritive?

În momentul în care nu te simți bine sau dacă simți că ceva îi lipsește organismului tău, este clar că ceva, în corpul tău, nu funcționează la capacitate maximă.  Suplimentele nutritive au nevoie de un timp mai lung de administrare, deoarece acționează mai lent. Astfel, ele trebuie administrate cel puțin câteva săptămâni.

Atât modul de administrare cât şi perioada administrării unui supliment alimentar trebuie să fie conforme recomandărilor specialistului.

Suplimentele nutritive sunt apreciate și pentru faptul că au capacitatea de a completa unele deficite din organism despre a căror existența s-ar putea să nu ai cunoștință de cauză.

Sfaturi și sugestii pentru consumatori

Un prin sfat, înainte de a te apuca să folosești suplimentele nutritive, este să fii atent și sincer dacă organismul tău chiar are nevoie de acestea. Poate părea că este mai ușor să folosim un supliment alimentar în locul unui preparat care necesită timp și efort. Însă, suplimentele, așa cum le spune și numele, completează hrana, nu o înlocuiesc.

Un astfel de caz este consumul de Omega-3 și Omega-6. Știai că ele sunt recomandate a fi consumate doar de către cei care suferă de afecțiuni coronariene și nu consumă pește? Consumate în alte condiții, ele devin nocive.

Concentrația ingredientelor

Verifică cu mare atenție care este concentrația ingredeientelor.

Alege cu atenție locul de unde cumperi produsul

Achiziționează suplimentele nutritive doar din farmacii sau magazine cu profil naturist și magazine online specializate în comercializarea astor produse.

Concluzie

Fenomenul legat de suplimentele nutritive a plecat de la rezolvarea problemelor și a dificultăților care cereau soluții și a ajuns să se manifeste cu mult peste nevoile noastre, ale indivizilor.

Suplimentele nutritive au scopul de a ajuta organismul, oferindu-i un aport generos de vitamine, nutrienți și vitamine, atât de necesare pentru un stil de viață sănătos. Dacă am ajuns la concluzia că trebuie să apelăm la suplimente alimentare, este absolut necesar să consultăm și un medic de specialitate.