Spirulina pentru copii – da sau nu?

Ce este Spirulina?

Spirulina este o algă albastră-verde bogată în proteine, vitamine și minerale. Pe lângă acestea, carotenoidele și alți antiooxidanți ajută la protejarea celulelor.

În plus, conține în cantități destul de mari:

  • GAL (acid gamma linolenic) – un acid gras esențial care se regăsește doar în laptele matern
  • vitamine ale complexului B
  • beta-caroten
  • vitamina E
  • mangan
  • zinc
  • cupru
  • fier
  • seleniu

În acest articol dezvoltăm pe larg tema- Beneficiile spirulinei.

De ce să introduc Spirulina în dieta copilului?

Spirulina pentru copii da sau nu? - NaturaFresh - De ce să introduc Spirulina în dieta copilului?

Este de menționat faptul că Spirulina poate fi utilizată în industria alimentară, cosmetică sau farmaceutică. Întrucât reprezintă o sursă completă de proteine vegetale este absolut sigură de introdus în hrana copiiilor. O condiție importantă este însă sursa de proveniență a algei, adică o documentare în prealabil privind locurile de achiziție este necesară.

Luată dintr-o sursă sigură și administrată conform specificațiilor producătorului. Spirulina este ca un combustibil ce va sprijini creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului. Totodată, există studii care demonstrează „ajutorul” pe care îl oferă sistemului imunitar.

Dozele zilnice recomandate (DZR) de nutrienți înscrise pe etichetele suplimentelor alimentare, precum și avertizarea de a nu depăși DZR sau că aceste suplimente nu înlocuiesc o masă, sunt reglementate prin directiva 2002/46/EC.  Este important să se țină cont de acest aspect, deoarece consumul în exces poate cauza disfuncționalități precum:

  • diaree, greață sau crampe – cauzate de consum excesiv de proteine sau clorofilă
  • stres oxidativ – cauzat de consumul excesiv de fier
  • efecte neurotoxice – consum excesiv de mangan

Amintim în continuare câteva dintre avantajele pe care Spirulina le are asupra organismului:

  1. intensifică metabolismul și are efecte hepatoprotectoare
  2. poate preveni bolile cardiovasculare
  3. efecte antiinflamatoare și de intensificare a imunității
  4. reduce efectele alergiilor

Haide să luăm pe rând conținutul pe care Spirulina îl are, iar la final vom concluziona dacă Spirulina pentru copii este avantajoasă sau nu.

Acid Gamma Linolenic (GLA)

Este un acid gras esențial care se găsește doar în laptele matern. Se consideră că GLA joacă un rol important în balansarea sistemului hormonal.

Vitamina A

Doza necesară pentru copii este de 3-6 mg/zi, iar Spirulina conține beta caroten (vitamina A). Vitamina A intervine în sănătatea și acuitatea vizuală atât la adulți, cât și la copii.

Vitamina C

Sau acidul ascorbic, de asemenea antioxidant, având beneficii deja cunoscute asupra sistemului imunitar în prevenirea răcelilor și gripelor.

Vitamina E

Foarte esențială în creșterea și dezvoltarea copilului, conform unui articol publicat în 2006 în American Journal of Clinical Nutrition. Are rol în exprimarea genelor și îi ajută pe micuți să transforme în energie hrana ingerată.

Fier

O doză de aproximativ 11 mg/zi pentru copiii de 7-12 luni este necesară. Fierul ajută la legarea oxigenului și transportul acestuia cu ajutorul hematiilor prin corp, motiv pentru care contribuie la sănătatea mușchilor.

Magneziu

Necesar în numeroase procese din organism, în special în buna funcționare a sistemului muscular și nervos.

Potasiu

Menținerea tensiunii arteriale bună este dată de concentrația potasiului. Totodată, acest mineral ajută la promovarea de noi celule și enzime, respectiv vindecarea rănilor.

Calciu

Creșterea masei osoase necesită doze de calciu, iar sănătatea sistemului osos prin consumarea alimentelor bogate în calciul va preveni formarea osteoporozei la vârste înaintate. Spirulina are suficient calciu încât să suplimenteze doza zilnică necesară de calciu.

În concluzie, Spirulina pentru copii, în dozele recomandate, este mai mult decât benefică pentru o dezvoltare armonioasă, iar cei mici trebuie să își dezvolte obiceiul unei diete sănătoase de la cele mai fragede vârste.

 

Referințe

 

  1. Tasset-Cuevas I., Fernandez-Bedmar Z, Lozano-Baena M. D., Campos-Sanchez J., De Haro-Bailon A., Munoz-Serano A. și Alonso-Moraga A., Protective Effect of Borage Seed Oil and Gamma Linolenic Acid on DNA: In Vivo and In Vitro Studies, 2013, PLoS One Journal