Cel mai adesea asociem culoarea verde cu o stare de bine, cu o sănătate bună, o doză de energie. Microalga Spirulina, având în general o culoare verde safir, reprezintă indiscutabil un izvor pentru energie și sănătate datorită proprietăților acesteia.

Întâlnită tot mai adesea în curele de slăbire, Spirulina este cunoscută și utilizată în principal ca și un super aliment, iar motivul pentru care aceasta este folosită ca și supliment alimentar nu este întâmplător. Dar haide să le luăm pas cu pas în acest ghid.

 

Să facem cunoștință cu microalga Spirulina.

Spirulina microalga cu macro beneficii - NaturaFresh - Ce e spirulina

Cunoscută în lumea științifică sub denumirea de Spirulina platensis, este un microorganism unicelular din categoria cianobacteriilor sau algelor albastre-verzi. Acestea sunt considerate primele organisme care au apărut pe Pământ capabile de fotosinteză, fiind întâlnite în medii acvatice alcaline și terestre.

Capacitatea fotosintetică mai eficientă a acestor microorganisme comparativ cu cea a plantelor, permite cultivarea acestor microorganisme bogate în numeroși compuși bioactivi la nivel industrial pentru consumul comercial (Priyadarshani și Rath, 2012). Printre metaboliții pe care îi întâlnim în aceste microalge amintim un conținut bogat de proteine, lipide, carbohidrați, carotenoizi, vitamine și care au aplicabilitate în industria alimentară, cosmetică sau pentru producerea de energie.

De ce este atât de populară Spirulina în diete și ce beneficii are?

Mai mult de 55% din masa uscată a acesteia este reprezentată de proteine și aminoacizi esențiali motiv pentru care este utilizată în suplimentarea dietelor umane sau în suplimentarea furajelor pentru animale în vederea creșterii masei musculare.

Din 20 de aminoacizi esențiali existenți în lumea vie, 18 se regăsesc în acest superaliment, fiecare în conținut considerabil.  În ceea ce privește conținutul carbohidraților și a grăsimilor acesta este scăzut, însă vitaminele și mineralele pe care le conține contribuie cu cel puțin 4% din doza zilnică recomandată (DZR), la unele elemente, acest procent ajungând chiar și până la 300% din DZR.

Studii privind conținutul proteic și profilul aminoacizilor au fost realizate, iar o comparație din 2007 cu alte surse convenționale de proteine raportate la standardele Organizației Mondiale pentru Sănătate* (engl. *WHO-World Health Organisation) sunt redate în tabelul următor:

Sursa Iz-Leu Leu Val Liz Fen Tir Met Cis Tri
WHO* 4 7 5 5.5 6,0 NE 3,5 NE 1
Spirulina platensis 6,7 9,8 7,1 4,8 5,3 5,3 2,5 0,9 0,3
Ouă 6,6 8,8 7,2 5,3 5,8 4,2 3,2 2,3 1,7

 

Sursa Ala Arg Asp Glu Gli His Pro Ser Tre
WHO* NE NE NE NE NE NE NE NE NE
Spirulina platensis 9,5 7,3 11,8 10,3 5,7 2,2 4,2 5,1 6,2
Ouă 6,2 11 12,6 4,2 2,4 4,2 6,9 5

 

Astfel, conținutul aminoacizilor prezenți în Spirulina platensis este net superior altor surse de proteine, motiv pentru care reprezintă un super aliment care poate contribui cu eficiență la suplimentarea dietelor zilnice. În același timp, acești aminoacizi provin din surse vegetale, motiv pentru care reprezintă o sursă excelentă de proteine pentru dietele vegetariene și vegane.

Pe lângă creșterea masei musculare ce beneficii mai are consumul de Spirulina?

Alte funcții biologice pe care Spirulina le deține sunt reprezentate de efectul hipocolesterolemiant și de amplificare a răspunsului imun la diverși patogeni. Un polizaharid chelator de calciu din componența acestei microalge, calciu spirulan, a fost identificat într-un studiu ca fiind inhibitor al activității unor virusuri precum virusul herpes simplex tip 1, citomegalovirus, influenza A ș.a. (Ozdemir și colab., 2004).

Studiile privind efectele benefice atât asupra sănătății, cât și în energia verde, ale acestei surprinzătoare microalge sunt în continuă desfășurare, obținând constant noutăți.

Cum se obține Spirulina și ce aspecte sunt importante în etapa de prelucrare?

Acest tip de cianobacterii cresc spontan în medii acvatice alcaline însă se pretează și cultivării în sisteme controlate de tipul bazinelor sau bioreactoarelor (fotobioreactoare). Produsele pe bază de Spirulina prezente pe piață provin din diverse țări, iar metodele de cultivare diferă de la un producător la altul.

În momentul în care cultura ajunge la un anumit grad de maturitate, aceasta este extrasă din mediu cel mai adesea prin filtrare pentru îndepărtarea apei. Efectul acestei etape va fi obținerea unei paste a cărei conținut de apă este încă ridicat, iar un aspect important în prelucrare este faza de uscare. Uscarea este indicat să se realizeze la temperaturi sub 45ᵒ Celsius pentru a menține integritatea vitaminelor și proteinelor pe care Spirulina le conține, însă pentru anumite formulări, uscarea este realizată și la temperaturi mai înalte.

Cum recunosc dacă produsul meu este de calitate?

Spirulina microalga cu macro beneficii - NaturaFresh - Cum știu că produsul meu este de calitate

În funcție de forma pe care o vei alege pentru produsul pe care vrei să îl consumi, pudră, tablete sau peleți (crunchies), sunt câteva aspecte pe care ar trebui să le eviți când cumperi produsul și anume:

  • Pudra – va avea un ușor gust și miros de pește, însă cu cât sunt mai pregnante este mai bine să le eviți; Acest gust nu va dispărea chiar dacă vei utiliza pudra în sucuri sau alte produse.
  • Tablete/pilule – de cele mai multe ori pe eticheta suplimentelor alimentare pe bază de Spirulina tablete vom întâlni și prezența excipienților (aditivilor) de tipul silicat de calciu E551, stearat de magneziu E470B, talc E553, amidon de porumb ș.a. Formulări ale tabletelor sau pilulelor cu un conținut ridicat de excipienți va fi indicat de o culoare albă-argintie în acestea.
  • Crunchies sau peleți – sunt forma cea mai brută, obținută după uscarea la temperaturi sub 40 de grade Celsius și pot fi folosiți ca atare în diverse combinații în salate, iaurturi, sucuri ș.a.

Indiferent de formularea pe care o alegi, de cele mai multe ori prețul va reflecta și calitatea produsului, motiv pentru care se recomandă alegerea unui produs cu preț mediu sau mai crescut pentru o calitate ridicată pentru produsele importante. În fond, scopul de a duce un stil de viață sănătos presupune să nu facem rabat de la calitatea produselor pe care le consumăm.

Există producători  în România?

Din câte știm, există producători de tablete sau pudră, însă ne bucurăm să fim primii producători locali de Spirulina în sisteme controlate (materie primă), respectiv să o ambalăm sub diverse forme, aici în România, județul Cluj.

Cum pot utiliza Spirulina?

Microalga Spirulina este prezentă pe piață în principal sub formă de pudră, tablete, pilule sau peleți (crunchies). În funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție și preferințe, poți utiliza Spirulina sub formă de tablete sau pudră pentru a oferi o culoare verde intens sucurilor și smoothie-urilor pe care le faci dimineața, dar și pentru colorarea unor deserturi.

De exemplu, alegerea formulării de tip pudră se pretează pentru folosirea în sucuri sau mâncăruri, dar și pentru realizarea cosmeticelor făcute în casă.

Poate fi utilizată și în produsele cosmetice făcute în casă.

Este cunoscut faptul că în ritualul de înfrumusețare al Cleopatrei existau băi în lapte cu miere sau uleiuri esențiale și parcă sună tentant să ne răsfățăm cu o astfel de baie, însă când ne gândim la cantitatea de lapte necesară parcă nu mai sună atât de bine. Poți obține aceleași efecte de piele catifelată cu produse cosmetice făcute în casă folosind microalga Spirulina platensis.

Recomandăm în special utilizarea pudrei de Spirulina pentru măști de față, însă acest tip de mască poate fi utilizată pentru orice altă parte a corpului dorești. Iată și rețeta noastră clasică: o linguriță pudră Spirulina o dizolvi în aproximativ 3-4 linguri apă (apa nu trebuie să fie fierbinte), după care crema obținută se întinde pe față (evitând zona pleoapelor) și se lasă aproximativ 15 minute până se usucă. Se îndepărtează cu apă rece sau ușor călduță. După astfel de măști poți utiliza și creme pe bază de Spirulina disponibile în magazinele naturiste după caz și recomandăm folosirea unei astfel de măști o dată pe săptămână.

 

Referințe

  • Priyadarshani I. și Rath B., 2012, Commercial and industrial applications of microalgae – A review, J. Algal Biomass Utln. 2012, 3 (4): 89–100, ISSN: 2229- 6905
  • Singh R.N. și Sharma S., 2012, Development of suitable photobioreactor for algae production – A review, Ren. and Sustainable Energy Reviews, vol. 16, issue 4, 2347-2353.
  • Ozdemir G., Ulku Karabay N., Conk M. și Pazarbasi B., 2004, Antibacterial Activity of Volatile Component and Various Extracts of Spirulina platensis, Phytotherapy Research, 18, 754-757.
  • https://spinoa.ro/category/blog/