Spirulina beneficii – prezentarea principalelor beneficii

Pe scurt, despre Spirulină

Microalga filamentoasă Spirulina, denumită astfel datorită formei spiralate atrage atenția cercetătorilor prin potențialul energetic și nutrițional pe care îl are.

Caracteristicile sale nutriționale o promovează ca și sursă de hrană pentru astronauți în misiunile lungi. Un aspect important este chiar greutatea acesteia în raport cu valorile nutriționale: 1 kg Spirulina are echivalentul nutrițional a 1000 kg de legume.

Micro-alga este o sursă nutritivă excelentă datorită compoziției bogate în proteine – 55%-70%, vitamine, minerale și pigmenți precum clorofila, carotenoizii si ficocianina. Spirulina este săracă în carbohidrați (15%-25%) și lipide (18%), valori ce o recomandă într-o dietă de slabit bazată pe consumul majoritar de proteine1.

Totuși, care sunt aceste beneficii ce fac din Spirulina un super aliment? Mai jos redăm o parte din beneficiile evidențiate prin studii până în momentul de față.

Beneficii spirulina top 20 motive de a o consuma - NaturaFresh - Pudră de spirulină

Spirulina beneficii

  • Sprijină sistemul imunitar și reduce inflamațiile

O funcție biologică importantă a Spirulinei este aceea de amplificare a răspunsului imun la diverși patogeni. Un polizaharid chelator de calciu din componența acestei microalge, calciu spirulan, a fost identificat într-un studiu ca fiind inhibitor al activității unor virusuri precum virusul herpes simplex tip 1, citomegalovirus, influenza A ș.a. (Ozdemir și colab., 2004).

  • Scade tensiunea arterială

Autorii unui studiu, de la instituții din Italia (inclusiv de la Laboratorul de Fiziopatologie vasculară a I.R.C.C.S. Neuromed, Pozzilli) au investigat potențialul de a contracara hipertensiunea arterială. Și, s-a remarcat că pacienților cu hipertensiune participanți  în studiu care au consumat timp de 3 luni Spirulină li s-a observant o scăderea a tensiunii arteriale și a greutății.

  • Efectul antidiabetic

Consumul a 3g de Spirulina pe zi reduce nivelul glicemiei cu 15% si riscul bolilor cardiovasculare. Aceasta scade nivelul de glucoză și crește nivelul de insulină.

  • Promovează pierderea în greutate

Conținutul scăzut în glucide, dar ridicat în proteine (peste 55% din masa uscată) și fibre face din Spirulina un excelent produs de utilizat în dietele pentru pierderea în greutate. Totodată, senzația de sațietate pe care o creează prin reglarea glicemiei și a efectelor hipocolesterolemiante duc la balansarea numărului de calorii consumate zilnic. Iată de ce micro-alga este un aliment extraordinar în diete-conține numai 15 calorii per 5g, însă are un continut ridicat de nutrienți.

  • Ajută la tratarea anemiei

Vitamina B12 contribuie la absorbtia fierului la nivelul intestinului subtire.

  • Are un conținut ridicat de antioxidanți și vitamine din grupul B

Beneficiile asupra sănătății datorate compusului numit ficocianină conținut de Spirulina care este un pigment de culoare albastră și are efecte demonstrate puternic antioxidante, respectiv proprietăți antiinflamatoare.

  • Efectul antiinflamator

Efectul antiinflamator se datorează antioxidanților, deoarece stresul oxidativ produce inflamația cronică.

  • Bogată în proteine

Spirulina reprezintă o excelentă sursă de proteine vegetale și astfel poate fi folosită în dietele vegane sau vegetariane oferind o gamă largă de aminoacizi esențiali.

  • Are un conținut ridicat de fier

Importanța consumului de alimente bogate în fier se datorează faptului că acesta este esențial organismelor în producerea hemoglobinei. Alte surse alimentare cu conținut ridicat de fier pot fi consultate aici.

  • Activitate anticoagulantă

Prin efectul hipocolestrolemiant fluidizează sângele.

  • Efecte de întinerire a pielii și conținut ridicat de Omega 3

Poate fi aplicată direct pe piele sau sub formula unor cosmetice preparate acasă și oferă un aspect radiant asupra pielii, lucru datorat vitaminelor, acizilor grași, pigmenților și aminoacizilor pe care îi conține. De asemenea, efectele sale antiinflamatoare promovează regenerarea celulelor și implicit la un aspect tânăr, luminos și sănătos al pielii.

  • Bogată în clorofilă

Altături de fibrele pe care le conține, promovează procesele digestive și ale tranzitului intestinal având efecte reglatoare.

  • Activitatea antivirală

Alga poate preveni infectarea cu HIV, prin creșterea imunității. La fel, este un bun lupător anti-viruși.

  • Reducerea colesterolului

Spirulina poate reduce concentrația de colesterol LDL (colesterolul “rău”) și poate crește concentrația de colesterol HDL (colesteroul “bun”) în plasmă, fiind implicat și acidul γ-linoleic.

  • Sanătatea creierului

Pacienții cu anxietate și depresie pot consuma spirulină pentru ameliorarea simptomelor, triptofanul din compoziție stimulând secreția de serotonină (hormonul fericirii).

  • Efectul antitoxic

Efectele intoxicării cu fier, plumb, mercur din apă sunt neutralizate de către micro-algă.

  • Ameliorarea alergiilor

Spirulina reduce simptomele pacienților cu afecțiuni alergice (rinită alergică), cum ar fi strănutul, mâncărimea și secreția nazală.

  • Sanătatea osoasă

Datorita conținutului ridicat de vitamina K2, calciu, magneziu și clorofilă, cianobacteria contribuie la protecția oaselor, previne osteoporoza și întărește dinții.

  • Conservarea florei intenstinale

Spirulina este un aliment digerat cu ușurință datorită pereților celulari subțiri.

  • Tratarea candidozei

Candida albicans se dezvoltă la nivelul organului genital feminin și se hrănește cu bacterii în cazul dezechilibrelor. Spirulina poate trata candidoza prin efectele ei antimicrobiene.

 

Concluzii

Spirulina este un superaliment cu beneficii extraordinare ce contribuie la sănătatea întregului organism prin reducerea colesterolului, glicemiei, alergiilor, scăderea greutății și tratarea diverselor boli.

O cantitate mica consumata zilnic este suficienta pentru a obtine efectele dorite. Dacă doriți să introduceți acum spirulina în regimul vostru alimentar vizitați mazinul nostru online aici, unde vă aducem spirulina sub diverse forme.

Îmbunătățește-ți sănătatea cu produsele din spirulină!

Referințe

  • Ahsan M., Habib B., Mashuda P. A review on culture, production and use of spirulina as food for humans and feeds for domestic animals and fish // Food and agriculture organization of the united nations. – Rome, 2008, p.41.
  • Becker E. Microalgae as a source of protein // Biotechnology advances, 2007, no.25, p.207-210.
  • M. Spirulina in human nutrition and health // Appl. Phycol., 2009, no.21, p.747-748.
  • Lee, J., Park, A., Kim, M et al. (2017). Spirulina Extract Enhanced a Protective Effect in Type 1 Diabetes by Anti-Apoptosis and Anti-ROS Production. Nutrients, 9(12), p.1363.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26433766.
  • Cemal C., Meltem Conk-Dalay., Hamdi C. et.al. The effects of spirulina on allergic rhinitis // Eur. Arch. Otorhinolaryngol, 2008, no.265, p.1219-1223.
  • Charpy L., Langla M., Romain Alliod. La Spiruline peut-elle être un atout pour la santé et le développement en Afrique. – Institut de Recherche pour le Développement, 2008, p.48.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26813468?dopt=Abstract.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3576896/.
  • Donald Ginsberg I. Blue-green algae as a nutritional supplement. Evidence for effects on the circulation and function of immune cells in humans. Thesis DH. – Quebec, 2000, p.205.
  • Martínez-Galero, E., Pérez-Pastén, R., Perez-Juarez, A. et al. (2015). Preclinical antitoxic properties of Spirulina(Arthrospira). Pharmaceutical Biology, 54(8), pp.1345–1353.
  • Moorhead K., Capelli B., Gerald R. Cysewski. Spirulina nature’s superfood. – Edition Copyright, Cyanotech. Corporation, 2006, p.75.