Smoothie verde și sucuri proaspete cu Spirulină – trei rețete rapide
Sucurile și smoothie-urile sunt alternative avantajoase din punct de vedere al timpului petrecut pentru prepararea unei gustări. Cu atât mai mult cu cât produsele folosite sunt proaspete, acestea reprezintă o sursă extraordinară de vitamine.
În funcție de consistența acestora, dar și a ingredientelor folosite, le putem folosi la micul dejun sau între mese.
Table of Contents
Totuși este de ajuns să consumăm doar un smoothie la micul dejun?
Viața agitată ne aduce de cele mai multe ori în situația de a sări peste micul dejun sau de a-l înlocui cu diverse variante de smoothie-uri care se prepară mult mai repede. În egală măsură, sațietatea dată de un mic dejun ne pot reduce din energie (asta credem) și astfel alegem variante mai fresh, dar care nu conțin întotdeauna aportul de nutrienți necesari.
Aceste variante mai fresh, care conțin de exemplu: banană, portocală/clementină și fructe de pădure vor fi sățioase, însă nu vor îndeplini și aportul de macronutrienți necesari. Principala problemă în alegerea smoothie-urilor este dată de faptul că din componența lor lipsește sursa de proteine și grăsimi.
Adaugă în sucul tău cel puțin o sursă de proteine și una de grăsimi.
Pentru funcționarea corectă a metabolismului este necesar să existe un aport de macronutrienți (proteine, carbohidrați, grăsimi) și micronutrienți. Întrucât caloriile provenite din macronutrienți vor avea efecte fiziologice diferite, este important ca în dieta noastră să nu se rezume doar la calcularea caloriilor, ci și la raportul dintre sursele caloriilor.
Soluții pentru asigurarea sursei de proteine în smoothie va fi adăugarea unuia sau mai multe dintre următoarele ingrediente:
- iaurt sau kefir (varianta unui iaurt grecesc va face smoothie-ul foarte…smooth/cremos)
- albuș de ou crud (atenție însă la riscurile date de consumul albușurilor crude)
- gelatină
- Spirulina
Soluții pentru asigurarea sursei de grăsimi în smoothie:
- lapte sau ulei de cocos
- iaurt mai gras (practic se vor asigura atât proteine, cât și grăsimi)
- avocado
- unt de arahide/unt de nucă/unt de migdale etc.
O altă problemă este dată de faptul că aceste sucuri/smoothie-uri generează o senzație de sațietate care însă nu ține foarte mult timp. În lipsa proteinelor și grăsimilor, senzația de foame va apărea în aproximativ 1-2 ore și astfel, consumul de alimente s-ar putea dubla. Chiar dacă întrunești acel balans de carbohidrați-proteine-grăsimi, există posibilitatea să fii tipul de persoană pentru care caloriile „lichide” nu sunt suficiente pentru a te simți în starea de sațietate.
Astfel, este important să te cunoști și să experimentezi care variantă a micului dejun ți se potrivește cel mai bine.
În cele ce urmează, prezentăm trei rețete de smoothie verde sau sucuri proaspete care au în componența lor Spirulina, asigurând astfel atât sursa de proteine, dar și o parte a grăsimilor.
-
Smoothie verde cu banană și ananas
- iaurt degresat/de băut sau lapte de soia/migdale cu vanilie, neîndulcit
- 1 banană
- 50 g ananas (dacă este de la conservă se va lăsa la scurs)
- 1/2 linguriță pudră Spirulina (sau 1 linguriță pentru culoare mai intensă)
Ca orice smoothie, adaugi toate ingredientele în blender (la viteză mare) pentru aproximativ 40-60 secunde (până la omogenizare) și după aceea poate fi consumat sau păstrat la frigider pentru maxim 24 ore.
2. Smoothie verde cu 5 ingrediente
- 1 banană (proaspătă sau bucăți congelate)
- 1/2 cană felii de castravete proaspăt
- 1 cană lapte de cocos
- 1 cană baby spanac proaspăt
- 1 linguriță pudră Spirulina
Ingredientele se amestecă în blender la putere mare, iar pentru ornat se poat adăuga opțional seminte de chia sau zmeură/coacăze.
3. Smoothie verde cu ghimbir
- 1 cană iaurt grecesc/lapte de soia (cu vanilie)
- 1 kiwi
- 1/2 cană mango congelat (sau proaspăt)
- 1/2 banană
- 1 vârf linguriță ghimbir măcinat
- 1 linguriță pudră Spirulina
Comenteaza