În ultimii ani, sarea de Himalaya a căpătat din ce în ce mai multă popularitate. Despre ea se spune că este pură în proporție de 99%, iar culoarea roz provine din conținutul bogat de minerale. Se presupune că are o vechime de peste 250 de milioane de ani și păstrează componența mărilor preistorice.  Astfel, sarea de Himalaya este o sare pură, necontaminată, extrasă manual din munți, care poate deveni o alternativă excelentă la sarea obișnuită datorită bogăției de minerale pe care le conține.

Sare de Himalaya – ce este?

Sarea de Himalaya este sare de rocă extrasă din regiunea Punjab din Pakistan, respectiv între Valea Indusului și Munții Himalaya. Sarea are adesea o tentă rozalie datorită impurităților minerale. În principal este folosită ca aditiv alimentar ca sare de masă, dar este folosită și ca material pentru gătit și prezentare de alimente, lămpi decorative sau tratamente SPA.

Sarea roz este considerată drept una din cele mai pure săruri din lume. Din punct de vedere chimic, aceasta este aproape identică sării de masă, însă, aceasta este considerată pură pentru că munții au protejat-o de poluarea din zilele noastre. Astfel, dacă sarea de masă este rafinată pentru a scoate impuritățile, și cu ele o parte din mineralele benefice organismului, sarea roz le păstrează într-o proporție mai mare, culoarea roz fiind dată tocmai de depozitul de minerale.

Mai multe informații referitoare la geologie, istoric sau compoziție minerală, precum și alte aspecte puteți parcurge și pe pagina dedicată: Sare de Himalaya Wikipedia.

Sare de Himalaya – Proprietăți

Sarea de Himalaya reprezintă mai mult decât sodiu și clor, aceasta având un conținut mare de minerale, în special fier, fiind considerată un adevărat aliment minune.

Printre efectele sale se numără cele curative, energizante, revigorante și de detoxifiere.

Poate fi adăugată în mâncare, produse cosmetice, în apa de baie sau în umidificator.

Cristalul sării  cuprinde 84 de minerale, care se regăsesc și în corpul uman. Dintre ele amintim: fluor, sodiu, magneziu, calciu, fier, cupru, zinc. Faptul că sarea de Himalaya nu este tratată industrial face ca aceasta să fie 100% sare cristal, naturală, nerafinată, fără aditivi și mai ales fără adaos de iod.

Sarea de Himalaya este folosită și la confecționarea lămpilor care încălzesc și iluminează discret, emanând substanțe ce sunt recomandate pentru tratarea unor afecțiuni alergice și astmatice.

Deși principala modalitate de a folosi sarea de Himalaya este în timpul gătirii alimentelor, aceasta poate fi utilizată și în alte feluri, precum: la conservarea alimentelor, pentru îmbăiere, o baie cu sare roz ajutând la stimularea circulației, la detoxifierea organismului, în plus, inducând o stare de relaxare sau pentru purificarea aerului.

Sare de Himalaya – Beneficii

Sunt necesare studii suplimentare pentru a atesta și detalia proprietățile și beneficiile pe care sarea de Himalaya le aduce sănătății, însă efectul curativ a fost descoperit de medicii din Asia și astăzi este general cunoscut.

Printre beneficiile aduse de sarea de Himalaya, ca parte a unei diete echilibrate, se regăsesc următoarele:

 1. Menține un nivel optim de apă în organism, esențial pentru funcționarea optimă a proceselor metabolice și pentru activitatea eficientă a celulelor.
 2. Mineralele din cristalele de sare de Himalaya (în special magneziul) previn crampele musculare.
 3. Mărește rezistența sistemului osos, conține calciu care este foarte bine absorbit la nivelul oaselor.
 4. Cristalele de sare de Himalaya au rol în procesul de digestie și facilitează o mai bună absorbție a nutrienților în intestin, precum și echilibrul acidității din stomac.
 5. În combinație cu apa ajută la reglarea tensiunii arteriale.
 6. Acționează ca un puternic antihistaminic natural și ajută la curățarea congestiilor în sinusuri.
 7. Echilibrează pH-ul organismului. Un pH echilibrat facilitează o digestie bună și întărește sistemul imunitar, prevenind procesele de îmbătrânire.
 8. Ameliorează problemele respiratorii datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare.
 9. Purifică aerul din încăpere. Lămpile din sare de Himalaya elimină alergenii din aer, fiind ideale pentru curățarea aerului.
 10. Ajută metabolismul, fiind astfel recomandată și în curele de slăbire sau într-o dietă sănătoasă de menținere.

Sare de Himalaya – Calorii și valori nutriționale

Acest aliment face parte din categoria Condimente și conține 0 kilocalorii la 100 de grame. Consumul a 100 de grame din acest produs reprezintă 0% aport caloric din cantitatea zilnică estimată pentru un adult (2000 de kCal).

Valori nutriționale pentru 100 g:

 • Calorii: 0
 • Total grăsimi: 0
 • Sodiu: 25 g
 • Total carbohidrat: 0
 • Proteine: 0

Sare de Himalaya – Contraindicații

Chiar dacă în componența sării de Himalaya există substanțe nutritive, cantitatea acestora nu este suficientă în cazul în care ar exista o astfel de deficiență în rândul consumatorilor.

Pentru persoanele hipertensive sensibile la sare, consumul de sare de orice tip trebuie redus conform indicațiilor indicațiilor medicilor.

Consumul excesiv de sare poate duce la boli ale rinichilor și la creșterea tensiunii arteriale din cauza retenției de apă din organism. Recomandarea OMS este ca un adult să consume zilnic mai puțin de 5 g de sare.

Unde găsesc sare de Himalaya? – Produse și preț sare de Himalaya

La acest moment ne este clar că sarea de Himalaya se găsește la un preț bun și că este o alternativă viabilă a sării industrializate și iodate. Compoziția sării este foarte importantă, aceasta trebuind să se regăsească pe ambalaj.

Sare de Himalaya de găsește sub două tipuri: fină sau grunjoasă, iar la NaturaFresh le găsești pe ambele.

Aici găsiți sare roz grunjoasă sau sare roz fină.

De asemenea, pe lângă binecunoscuta sare roz de Himalaya, aici se găsește și un alt tip de sare: sare neagră de Himalaya. Și aceasta este pură, mineralizată, neprelucrată și nerafinată, 100% naturală și fără adaos de iod. Are un gust specific de sulf datorită provenienței din zona vulcanică, este bogată în fier și se găsește fără aditivi și conservanți. Se găsește fie sub formă grunjoasă, aici, fie sub formă fină, aici.

Această sare este extrasă din a doua cea mai mare mină de sare din lume, aflată în Pakistan, iar culoarea ei roz, datorită oxizilor de fier, o face ușor de recunoscut. Datorită proprietăților sale, sarea aduce o serie de beneficii sănătății organismului, devenind o alternativă viabilă sării de masă, cel mai procesat și mai rafinat tip de sare.

Sarea roz de Himalaya are efecte curative, energizante, revigorante și de detoxifiere și poate fi adăugată în mâncare, în produse cosmetice, în apa de baie sau în umidificator.

Includerea acestui veritabil aliment minune în dieta ta aduce beneficii pentru organism, ajută la o stare mai bună de sănătate, fiind un aliment ușor de găsit pe piață și accesibil.