Remediile naturiste iau o tot mai mare amploare în ultimul timp. Un fapt cert este că ele au existat dintotdeauna și au ajutat la vindecarea bolilor din cele mai vechi timpuri. Efectul acestora, indiferent de afecțiunea luată în calcul, este de necontestat, mai ales dacă sunt administrate cu rigurozitate și pe o perioadă de timp mai îndelungată.

Doctorul Jared M. Skowron a reunit toată experiența sa în tratarea afecțiunilor cu ajutorul remediilor naturiste în cartea 100 de remedii naturale pentru copilul tău, în scopul de a veni în ajutorul celor care doresc să apeleze la remedii naturiste de încredere, create pe baze științifice. Premisa de la care pleacă acesta este aceea că, atâta timp cât există opțiuni naturale sigure, mai puțin costisitoare și eficiente, nu este necesară recurgerea la tratamentul medicamentos.

Bineînțeles, specialiștii în domeniu susțin utilizarea acestor remedii naturiste în cazul afecțiunilor comune, mai puțin grave și sub supravegherea unor medici. Aceste remedii sunt tratamente în adevăratul sens al cuvântului, iar beneficiile lor pot fi resimțite după o administrare îndeplungată și riguroasă, specifică oricărui tratament medicamentos.

Mai mult decât atât, rațiunea pentru care aceste remedii naturiste funcționează este aceea că foarte multe dintre boli sunt provocate nu de bacterii sau virusuri, ci de hrana sau stilul de viață necorespunzător, după cum susține doctorul Jared M. Skowron.

Remedii naturiste – Ce sunt acestea?

Remediile naturiste sunt tratamente pe bază de plante pe care ni le pune la dispoziție natura și care reprezintă o alternativă la medicația clasică. Plantele sau amestecurile din plante sunt utilizate în medicină din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscute pentru efectele benefice asupra sănătății.

Un aspect important de menționat este faptul că o mare parte din medicamentele de pe piață conțin ingrediente active derivate din plante, fapt care atestă utilitatea acestora. Aceste remedii naturiste pot lua diverse forme: tablete, capsule, comprimate, siropuri, pulberi sau tincturi.

Remedii naturiste – De unde provin?

Remediile bazate pe plante provin din cele mai îndepărtate timpuri. Tratamentul bazat pe plante a fost, o lungă perioadă de timp, singura armă disponibilă pentru a înfrunta bolile. Sumerienii utilizau plantele în tratarea unor afecțiuni cu aproximativ 4000 de ani înaintea erei noastre, iar egiptenii erau, de asemenea, buni cunoscători ai acestor remedii naturiste (în documente care datează din anul 1550 înaintea erei noastre se menționează efectele benefice ale plantei de Aloe sau smirnă).

Hipocrate, părintele medicinei, folosea plantele cu rol de tratament, iar în Evul Mediu, călugării creștini cultivau plante medicinale și mirodenii în grădinile mănăstirilor. Odată cu dezvoltarea chimiei organice, interesul pentru utilizarea plantelor în scop medicinal a scăzut, în special în medicina occidentală a secolului XX.

În ultimele decenii, interesul pentru remedii naturiste a crescut, după cum afirmam inițial. Aceste reacții au fost generate, în cea mai mare parte, datorită suspiciunilor legate de siguranța produselor medicamentoase obținute pe cale chimică, așa cum reiese din informațiile documentate de Finn Sandberg și Desmond Corrigan în Natural Remedies: Their Origins and Uses. În orice caz, cel mai puternic argument este acela că beneficiile tratamentelor naturiste sunt multiple, iar majoritatea preferă să le alterneze cu tratamentele medicamentoase convenționale, în funcție de tipul și de gravitatea afecțiunii de care suferă.

În trecut, medicina era practicată de diverse categorii sociale, precum moașe, vraci, doctori, dar și lecuitorii, fermecătorii sau babele. După cum se menționează în cartea Medicina şi farmacia în trecutul românesc, „arsenalul terapeutic era format din unele plante, cărora li se atribuiau proprietăți terapeutice pe bază de tradiție sau pe baza experienței generațiilor anterioare”.

Proveniența leacurilor „băbești” este strâns legată de înțelepciunea vârstnicilor care, pe baza experienței de viață, cunoșteau proprietățile curative ale unor plante sau combinații de plante menite să trateze anumite afecțiuni.

Remedii naturiste – păreri pro și contra

Beneficiile remediilor naturiste sunt de necontestat. Există, totuși, anumite riscuri sau efecte mai puțin plăcute pe care trebuie să le luăm în considerare.

Remediile pe care ni le oferă natura au multiple avantaje:

  • Sunt la îndemâna oricui: remediile naturiste sunt accesibile atât ca preț, cât și ca metodă de procurare. Se pot găsi în farmacii, dar și pe site-uri specializate (în acest sens, îți recomandăm să arunci o privire pe site-ul NaturaFresh.ro);
  • Nu conțin substanțe chimice: faptul că produsele sunt naturale este unul dintre cele mai importante avantaje;
  • Sunt eficiente pe termen lung: un tratament corespunzător are efecte benefice asupra organismului pe termen lung, fie că este administrat pentru prevenția unor boli, fie pentru tratarea acestora;
  • Gamă variată de produse pentru multiple nevoi: după cum afirmam anterior, fie că se dorește menținerea unui stil de viață sănătos, consumarea alimentelor bio sau prevenirea unor boli, fie că organismul nostru necesită administrarea unor suplimente sau vitamine, remediile naturiste se găsesc la tot pasul, sub o multitudine de forme.

Dezavantajele acestor remedii, care dau naștere părerilor contra, vin de obicei din:

  • Administrarea necorespunzătoare: atunci când pacientul nu corelează tratamentul naturist cu simptomele pe care le are și cu afecțiunea în sine, apar efecte negative sau tratamentul nu dă rezultate; în aceste circumstanțe, este necesară asistența medicală;
  • Pentru a da roade, tratamentul cu remedii naturiste trebuie să se desfășoare pe o perioadă lungă de timp: acesta nu este un dezavantaj major, însă pentru cei care nu reușesc să acorde timp tratamentului să funcționeze, efectele urmărite pot înceta să apară;
  • Efecte adverse: acestea depind, desigur, de modul de administrare al tratamentului. În cele mai multe dintre cazuri, apar în situația administrării pe o perioadă extrem de lungă de timp sau într-un dozaj necorespunzător față de cel prescris de medic.

Astfel, observăm că cel mai important lucru în administrarea unor remedii naturiste este să le corelăm cu nevoile noastre, să fie precedate, unde este cazul, de analize sau un consult medical și să le acordăm timp pentru a acționa. Deși acționează mai lent, efectele acestora sunt stabile în timp și pot conduce la o stare de bine generală.

Tratamente și remedii naturiste pentru afecțiuni

Situațiile în care decidem să ne oprim asupra tratamentelor naturiste sunt variate. Fie că preferăm remediile naturiste în pofida celor clasice, fie că tratamentele medicamentoase nu ne-au condus la rezultatul dorit și decidem să ne întoarcem la natură, expunem mai jos pe scurt câteva afecțiuni care își pot găsi rezolvarea cu remedii naturiste:

Remedii naturiste pentru tuse

Tusea, una dintre cele mai comune simptome ale gripei, este pe atât de neplăcută pe cât persistă mai mult. Cele mai comune și eficiente remedii naturiste pentru tuse, fie ea seacă sau productivă, sunt mierea, siropurile sau ceaiurile (ceai de ghimbir pentru gât inflamat și tuse sau ceai de salvie pentru durere în gât). Citiți mai multe despre remediile naturale pentru tuse aici.

Remedii naturiste pentru o digestie ușoară

Funcționarea optimă a organismului și, implicit, o digestie ușoară asigură atât de mult dorita stare de bine. Printre remediile naturiste care ajută și mențin o digestie optimă se numără: infuziile de mentă, anasonul, ceaiul de cimbru, infuziile cu busuioc, mărarul, pătrunjelul sau morcovii, dar și cerealele integrale sau cafeaua din cereale integrale. Despre beneficiile acestor remedii, vă invităm să citiți pe larg în acest articol.

Remedii naturiste pentru memorie și concentrare  

Pentru a funcționa la capacitate maximă, concentrarea și o bună memorie sunt esențiale. Printre suplimentele naturale care susțin procesul de îmbunătățire a memoriei se numără magneziul, complexul de vitamina B, vitamina D, Acizii grași Omega 3 sau lecitina, alimente precum avocado, curcuma, ciocolata neagră, broccoli sau conopida, dar și ierburile aromatice precum salvia sau rozmarinul. Mai multe detalii despre acest subiect sunt disponibile în cadrul acestui articol.

Remedii naturiste – o alegere la îndemâna oricui

Remediile naturiste sunt o alegere optimă pentru diverse situații în care dorim să vindecăm o afecțiune sau dorim să prevenim anumite boli sau dezechilibre din organismul nostru. Natura este o sursă nesecată de soluții pentru probleme omului, iar acest aspect s-a dovedit necontenit de-a lungul timpului.

De reținut este că, înainte de a începe un tratament naturist, este indicat să ne adresăm medicului, mai ales în situația în care dorim să tratăm o afecțiune mai complexă. Informarea corectă, cunoașterea tipului de tratament pe care îl administrăm, dar și răbdarea sunt esențiale pentru a ne putea bucura din plin de efectele benefice ale remediilor pe care ni le oferă natura.

Pe site-ul NaturaFresh.ro veți găsi o mulțime de remedii naturiste, sub diverse forme, de la ceaiuri din plante medicinale, la uleiuri esențiale, la superalimente recunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății, precum și multe alte alimente și suplimente 100% naturale, ce aduc o contribuție reală în consolidarea unui stil de viață sănătos.