În acest articol vom defini, descrie și clarifica conceptul de lactoză, și vom prezenta o serie de produse fără lactoză sănătoase și gustoase disponibile în magazinul online NaturaFresh.ro.

Ce este lactoza?

Definiție – Lactoza se află în laptele și produsele lactate ce provin din categoria mamiferelor. Lactoza este o glucidă, solubilă în apă, ce face parte din categoria dizaharidelor. Cuvântul lactoză provine din latină: lactis– lapte, iar terminația oză este adăugată glucidelor. Produsele lactate conțin în procent între 1,5–8 % lactoză.

Lactatele definesc o gamă largă de alimente precum: lapte, brânză, iaurt, unt și alte derivate. De asemenea putem întâlni produse lactate adăugate sub formă de lapte praf în diverse produse, de la ciocolată, biscuiți, produse de patiserie, prăjituri, torturi, înghețată, până la produse cosmetice sau de îngrijire personală precum săpunuri, creme, loțiuni de corp etc.

Ce înseamnă fără lactoză?

Mai exact, produsele alimentare care nu conțin deloc lactoză sau conțin doar urme de lactate pentru că sunt procesate în fabrici unde se prelucrează și produse lactate.

Pentru lămuriri și clarificări suplimentare legate de acest subiect, recomandăm să citiți și articolul publicat pe blogul NaturaFresh.ro: Lapte fără lactoză – 6 alternative pentru dietă.

De asemenea, în interiorul acestui articol, veți putea găsi o serie de produse online disponibile pentru a fi cumpărate din magazinul online NaturaFresh.ro, precum lactate fără lactoză, ecologice din migdale, orez, soia, ovăz, mei, grâu spelta.

Bineînțeles că există o gamă mult mai variată pe piață: lapte de caju, cocos, de nuci Macadamia, de alune, quinoa, hrișcă, cânepă, susan, in sau lapte vegetal în combinație cu diverse arome: vanilie, cacao, cu îndulcitori naturali (ex.ștevie) sau fără îndulcitori, cu adaos de vitamine, minerale, alge verzi sau simplu. Puteți descoperi o parte din ele tot în magazinul nostru.

Intoleranță la lactoză – ce înseamnă să fii intolerant la lactoză?

Produse fără lactoză - NaturaFresh - Intoleranță la lactoză

Probabil unii dintre noi avem în anturajul nostru persoane care au intoleranță la lactoză. Ce este această intoleranță și cum se manifestă? În primul rând este un sindrom clinic.

Pentru că este destinat, în principal, mamiferelor tinere, adulții produc în procent mai scăzut enzima lactază, care este responsabilă de stimularea digestiei. Din această cauză, la unii indivizi umani poate apărea intoleranța la lactoză. Printre cauzele deficienței de lactoză se numără: gastroenterita, boala Crohn, boala celiacă, colita ulcerativă, chimioterapia, antibioticele.

Persoanele care suferă de boala intestinală inflamatorie sau malabsorbție ar trebui să consume în cantități mici sau deloc lactoză. Adițional, se pot și alte efecte și simptome neplăcute.

Semne și simptome

Acestea se manifestă după 30 minute și pot dura până la 1-2 ore după ingerarea produselor ce conțin lactoză, cum ar fi: balonare, dureri abdominale, greață și vărsături, diaree, senzație de plin, flatulență. Severitatea simptomelor depinde și de cantitatea ingerată. Uneori aceste simptome pot fi însoțite și de dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, lipsă de concentrare etc.

Produse fără lactoză

Astăzi, sunt disponibile, pe rafturile magazinelor, ale supermarketurilor, și ale farmaciilor naturiste tot mai multe alternative gustoase și sănătoase la produsele lactate, brânzeturi și iaurturi, cum ar fi:

  • lapte vegetal (vegan)
  • brânză vegetală (vegană) din caju/ migdale/cocos
  • cremă de brânză vegetală din caju/migdale/cocos/semințe de floarea soarelui
  • unt vegetal din caju/migdale
  • iaurt vegetal simplu sau cu fructe și/sau cu culturi de fermentare
  • brânză raw-vegană- diverse sortimente

Acestea se pot folosi, la fel ca produsele lactate, în prepararea diverselor mâncăruri, se pot adăuga în salate, sandwichuri, se pot încorpora în creme pentru prăjituri, blaturi sau se pot consuma la micul dejun alături de cereale, sucuri naturale etc.

Boabele de soia, migdalele, nucile de caju, orezul, quinoa, hrișca, nucile de cocos , ovăzul, cânepa, grâul spelta, conțin o varietate de vitamine (A, B, E, K, D), minerale, proteine, calciu, magneziu, iod, fier, zinc, grăsimi sănătoase, carbohidrați, unele chiar în cantități mai mari decât laptele și cu calități nutriționale mult mai mari și benefice pentru organism.

În magazinul online NaturaFresh.ro puteți găsi și o gamă variată de dulciuri vegane și sănătoase, fără lactoză.

Avem nevoie de lactoză?

Recomandăm consultarea unui medic nutriționist înainte de a adopta o dietă care exclude sau elimină treptat produsele lactate, care să poată face recomandări pentru alternative eficiente și optime din punct de vedere nutrițional adaptate la nevoile fiecărui organism, și realizarea periodică a analizelor de sânge.

În plus, am adăugat un articol care pune în lumină câteva argumente pro și contra consumului de lactoză.

Consumul de lactate aduce cu sine un consum mai mare de grăsimi nesănătoase ceea ce poate duce la un colesterol ridicat, la boli cardiovasculare și la alte complicații precum constipația, de vreme ce produsele fără lactoză pot conține o cantitate mare de zahăr  pentru a li se îmbunătăți gustul, însă migdalele și soia conțin o cantitate suficient de mare de calciu pentru a putea fi consumate cu încredere ca alternative.

Sfatul nostru este să vă informați corect și apoi să acționați. E necesar de luat în calcul și impactul alimentației noastre asupra mediului și asupra bunăstării altor ființe.

Pentru persoanele care consumă des produse fără lactoză, sau au realizat cu succes tranziția către o dietă ce exclude lactoza, le sugerăm să încerce și alte tipuri de produse vegetale, pe gustul lor și să observe efectele pe care le au aceste asupra organismului lor.

De asemenea, nu este greu să înveți să îți prepari chiar tu aceste gustoase produse fără lactoză. Dacă urmărești blogul NaturaFresh.ro poți găsi inspirație pentru rețete ce conțin produse fără lactoză sau poți găsi produsele ca să îți prepari singur tipurile descrise mai sus. Ai nevoie doar de un blender și de o sită, pentru început. Sau de ce nu, le poți consuma oricând ai nevoie de un plus de energie, în stare crudă:

Linkuri cu rețete și site-uri pentru inspirație:

One Green Planet – How to make almond milk

Healthy Happy Life – How to make vegan milk foam

3 Types of Vegan Milk | How To Make Non-Dairy Milk At Home

Loving It Vegan – Vegan cheddar cheese

Full of plants – Vegan almond milk yogurt

Pentru mai multe produse fără lactoză decât cele prezentate mai sus, puteți consulta magazinul online NaturaFresh.ro de unde puteți comanda tot ce aveți nevoie pentru o viață sănătoasă, și unde avem recurent reduceri la diverse produse ecologice!

Mai mult, vizitează blogul magazinului online NaturaFresh și descoperă o mulțime de informații utile despre superalimente, sfaturi și remedii naturiste, diete și slăbit, minte și corp sănătos și o mulțime de rețete sănătoase și delicioase.