Mierea de Manuka- unul dintre elementele de bază atunci când discutăm despre wellness sau despre un stil de viață sănătos. Mierea este nu doar un dulce sănătos al stupului, ci și unul dintre cele mai vechi remedii natural din lume. Astfel că grecii, vechii egipteni și romanii foloseau acest ingredient în scop terapeutic și cosmetic. Proprietățile și beneficiile sale specifice ale acestui produs sunt recunoscute chiar și în zilele noastre.

Ce este Mierea de Manuka?

Mierea de Manuka este o miere monofloră. Provine din florile speciilor de arbori Leptospermum, mai exact din nectarul florilor pe care albinele îl adună. Acest arbor, originar din Noua Zeelandă, a fost unul popular printre triburile Maori, care îi foloseau lemnul roșiatic și tare ca material de construcții iar scoarța și frunzele erau folosite în scop medicinal.

Deși este obținută de peste 100 de ani, mierea de Manuka a devenit populară odată cu descoperirea activității non-peroxidică specifică (NPA), activitatea care asigură puterea antibacteriană. Această descoperire a fost realizată în anul 1981 de către dr. Peter Molan, biochimist și profesor la Universitatea Waikato din Noua Zeelandă. El este pionierul mierii de Manuka, cel care a descoperit și a făcut cunoscute în întreaga lume proprietățile terapeutice extraordinare ale acestui aliment unic.

Spre deosebire de mierea crudă obișnuită, mierea de Manuka are un conținut foarte ridicat de metilglioxal (MGO™) – o substanță activă, a cărei concentrație indică puterea antibacteriană a acestui produs. Cu cât nivelul MGO™ este mai mare, cu atât activitatea antibacteriană a mierii este mai crescută.

Zonele în care se găsesc arborii de Manuka sunt zone greu accesibile iar perioada de maturare prin care trece această miere este lungă. Asta face ca mierea de Manuka să aibă un preț mai ridicat decât mierea crudă obișnuită.

Mierea de Manuka – Proprietăți și Beneficii

Acest tip de miere este recunosut pentru proprietățile sale antimicrobiene, antibacteriene, antioxidante, antivirale, antiseptice și antiinflamatorii sau chiar antifungice. Este eficientă pentru protejarea sistemului imunitar și pentru ameliorarea unui număr mare de probleme de sănătate. Este singura miere medicinală existentă în lume, recunoscută și certificată de autoritățile medicale în urma mai multor studii științifice riguroase.

Mierea de Manuka conține:

 • aminoacizi – prolină, tirozină, lisină, fenilalanină, și acid glutamic
 • complexul de vitamine B (B6, tiamină, niacină, riboflavonoizi, acid pantotenic)
 • calciu
 • cupru
 • fier
 • magneziu
 • mangan
 • fosfor
 • potasiu
 • sodiu
 • zinc

Este bine de știut că o lingură de miere de manuka conține aproximativ 17g de glucide și 60 de calorii.

Beneficiile sale sunt:

 1. Tratează infecțiile cu stafilococi și, datorită proprietăților sale antibacteriene, este eficientă în distrugerea infecțiilor bacteriene și fungice.
 2. Elimină problemele gastrice și intestinale datorită efectelor antibiotice puternice. Mierea de Manuka este cel mai bun medicament natural pentru tratarea afecțiunilor intestinale cum ar fi aciditatea și refluxul gastric.
 3. Scade colesterolul– studiile au arătat că prin înlocuirea zahărului cu mierea, nivelul colesterolului „rău” și a nivelului lipidelor din sânge scade vertiginos.  Totuși, e bine de știut că studiul a arătat aceste rezultate doar în cazul femeilor;
 4. Întărirește sistemului imunitar– având numeroase proprietăți curative dar și puternice efecte antivirale, mierea de Manuka este perfectă pentru îmbunatățirea sistemului imunitar.
 5. Previne infecția sistemului respirator: fie că este vorba despre migrene, dureri în gât sau infecții acute ale sistemului respirator, mierea de Manuka este un aliat bun în tratarea acestor probleme.
 6. Îmbunătățește sănătatea orală– având proprietăți antimicrobiene, această miere împiedică formarea plăcii dentare și protejează împotriva cariilor. Studiile realizate certifică faptul că administrarea prin masticație sau supt de produse care conțin miere de Manuka, nu doar că reduce cu 35% placa ci conduc și la reducerea semnificativă a sângerărilor gingiilor
 7. Vindecă diareea cauzată de bacterii: Studiile arată că mierea de Manuka ajută la rehidratarea organismului în timpul diareei.

În mod extern, mierea de Manuka poate fi utilizată cu succes pentru:

 1. Arsuri, infecții, răni, tăieturi– protejând țesutul și ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor precum și la cicatrizarea acestora.
 2. Acnee, Eczeme, Psoriasis – în aceste cazuri, se recomandă aplicarea și masarea zonelor afectate iar după un timp de așteptare de câteva minute, se clătește zona afectată cu apă călduță.
 3. Dermatite, erupții cutanate și ciuperci ale unghiilor.

Mierea de Manuka – Calorii și valori nutriționale

Mierea de Manuka conține 332 calorii pe 100 de grame. Chiar dacă par multe, trebuie să ne amintim faptul că mierea are capacitate mai mare de îndulcire comparative cu zahărul. Mai mult, zahărurile din miere au o eliberare mult mai lentă și contribuie la starea de sațietate.

Mierea de Manuka – Păreri pro și contra. Recomandări de utilizare și Contraindicații

În general, mierea de manuka poate fi consumată fără probleme de cei care nu suferă de boli cronice. Cu toate astea, cei care suferă de diabet ar putea avea probleme din cauza consumului de miere manuka. Dacă ai alergie la miere sau alte produse apicole (ceară de albine, propolis etc) ar trebui să stai departe de mierea manuka pentru că, cel mai probabil, vei dezvolta o reacție alergică.

Alte efectele ale mierii manuka observate pe un număr redus de oameni sunt:

 1. intoxicație alimentară – apare mai ales când ingerezi miere raw nepasteurizată pentru prima oară. Dacă ai un sistem digestiv sensibil evită mierea raw;
 2. dureri abdominale – conținutul bogat de fructoză se poate lovi cap în cap cu capacitatea de absorbție a substanțelor nutritive de la nivelul intestinului subțire. Primele semne sunt balonarea, crampele, și diareea;
 3. probleme pentru cei care au boli de inimă – dacă deja iei medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, ar trebui să eviți mierea manuka pentru că prin consumarea sa vei duce la scăderea mult prea mult a tensiunii arteriale, aceasta ajungând la un prag periculos;

Mierea de Manuka se poate consuma în stare raw, naturală. Pentru asta, o poți folosi în smoothie-uri sau pe cerealele de la micul dejun, ca îndulcitor. De asemenea, ea poate fi inclusă în prăjituri, crème sau sosuri pe care vrei să le îndulcești.

Unde se găsește mierea de Manuka?


Există mai multe surse din care poți cumpăra mierea de Manuka. Aici găsești miere de Manuka originală, din agricultură ecologică din Noua Zeelandă. Ea conține 100% miere de Manuka, fără alte alte ingredient adăugate. Așadar, nu trebuie să te deplasezi și să cauți mierea în farmacii, poți să o comanzi chiar acum la tine acasă.

Pentru mai multe articole despre produse alimentare sănătoase, accesează acest link.