Deși unele persoane adoră produsele lactate și nu pot trăi fără ele, altele, în ciuda preferințelor, nu le pot tolera. Acestea reprezintă poate categoria de alimente care este cea mai consumată în întreaga lume. Deși au multiple beneficii pentru organism, fiind o indubitabilă sursă de calciu, unele persoane pot trece printr-un adevărat calvar dacă le consumă. Acestea se confruntă cu ceea ce se numește intoleranță la lactoză.

De aceea, renunțarea la produse precum lapte fără lactoză și adoptarea unor diete fără lactoză, care pot conține băuturi fără lactoză sau diverse sortimente de băutură vegetală, sunt soluția cea mai potrivită pentru a-și menține un stil de viață sănătos.

Ce este intoleranța la lactoză?

Pe lângă binecunoscuta denumire de „lactoză”, aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de „zahărul din lapte”. Aceasta este, de fapt, un dizaharid care se compune din două monozaharide – glucoză și galactoză. Intoleranța se produce în momentul în care apare un deficit, o lipsă, la nivelul unei enzime: lactază. Aceasta enzimă se află în intestin și are un rol bine definit: acela de a descompune această lactoză (în glucoză și galactoză) care se află în lapte, în momentul în care ajunge în organism.

În cazul apariției unui deficit al enzimei, aceasta nu va mai putea să descompună normal acel zahăr din lapte. Astfel, apare această intoleranță la alimentele care conțin lactoză, lucru care generează diferite senzații neplăcut: balonare, dureri abdominale sau chiar greață. În acest articol veți regăsi multiple informații referitoare la produsele fără lactoză.

Cum se obține lapte fără lactoză?

Intuitiv se poate crede ușor că se obține lapte fără lactoză prin extragerea, mecanică, a lactozei. În acest moment nu există studii, formule, metode care să facă acest lucru. Nu există un proces care să scoată dizaharidul din lapte pentru a obține lapte fără lactoză. Atunci despre ce este vorba? Ei bine, obținem lapte fără lactoză prin adăugarea lactazei. Se face acest lucru pentru ca acel lapte fără lactoză obținut în urma acestui procedeu să aibă, deja, descompusă lactoza în glucoză și galactoză.

Astfel, organismul nu va mai trebui să depună efortul de a descompune lactoza folosindu-se de acea enzimă, ci va asimila direct cele două monozaharide. Acesta este și motivul pentru care orice sortiment de lapte fără lactoză este mult mai dulce decât laptele cu lactoză.

Calorii și valori nutriționale lapte fără lactoză

La fel cum există numeroase sortimente de lapte cu lactoză, există și sortimente de lapte fără lactoză. Dacă laptele normal îl regăsim în varianta de 1,5% sau 3,5% grăsime, lapte fără lactoză regăsim în aceleași variante. Din această cauză, nu există un număr bine definit, standard, de calorii sau alte valori nutriționale pe care să le găsim în acest produs. Acestea diferă atât în funcție de procentul de grăsime existent în lapte, cât și în funcție de sortiment

Astfel că numărul caloriilor care se regăsesc în lapte fără lactoză poate varia între 38 și 67 calorii. Proteinele pot varia și ele, de asemenea, între 3,1% și 3,3% pe suta de grame. În ceea ce privește lipidele, nici acestea nu sunt foarte mari în laptele fără lactoza: între 1,5% și 3,8%. Carbohidrații se regăsesc în valori precum 2,9% – 5%. Conform testelor, laptele fără lactoză nu conține fibre și are un conținut minim de sare – 0,13%.

Dietă fără lactoză – beneficii pentru sănătate

Persoanele care au intoleranță la lactoză trebuie să urmeze o anumită dietă. Aceasta, însă, a suferit modificări odată cu trecerea timpului. Dacă la început nutriționiștii recomandau eliminarea produselor lactate, în zilele noastre specialiștii au convenit la ideea de a testa produsele lactate. De ce?

Pentru a testa acest fel de produse și a descoperi care produse produc cele mai nesemnificative simptome. În același timp, experții în acest domeniu susțin ideea consumului într-o cantitate mică de lactate deoarece organismul are nevoie de calciu sau alți nutrienți pentru a se menține în parametri normali.

Când se decide să se urmeze o dietă fără lactoză, care poate include consumul de lapte fără lactoză, important este ca persoana să discute cu un medic, un dietitician sau nutriționist pentru a-și forma o dietă personalizată care să includă diferite băuturi fără lactoză sau, dimpotrivă, cantități mici de produse care conțin acest dizaharid.

Produsele care conțin lactoză se recomandă a fi consumate împreună cu anumite medicamente sau diferite suplimente alimentare care au în compoziție enzima denumită lactază.

Deși produsele lactate sunt apreciate și consumate de foarte mulți oameni, beneficiile unei diete fără lactoză, deci fără prea multe lactate, respectiv ale produsului lapte fără lactoză, nu sunt deloc de ignorat.

  1. Diminuarea durerilor de cap

Unele tipuri de brânză, mai ales cele cumpărate din comerț, conțin un aminoacid denumit tiramină. Efectele acestuia asupra organismului pot fi reflectate adesea prin migrene sau simple dureri de cap. Ce este important de reținut este faptul că produsele lactate conțin foarte multă vitamina B2.

Prin urmare, dacă nu se consumă lactate, trebuie să fie consumate alte alimente precum migdalele, spanacul – fie el crud, în salate, sau fiert – și, nu în ultimul rând, multe ciuperci. Toate acestea sunt pentru a completa aportul de vitamina B2.

  1. Balonarea nu mai este o problemă

Intoleranța la lactoză vine aproape întotdeauna cu un simptom foarte neplăcut: balonarea. Aceasta se întâmplă din cauza faptului că organismul are un deficit de lactază, enzima care are rol în digerarea laptelui, transformând lactoza din lapte în glucoză și galactoză. Renunțând la produsele lactate și consumând mai multe băuturi fără lactoză precum băutura vegetală de migdale, lapte de ovăz, lapte de migdale sau băutură vegetală de soia, persoanele pot scăpa de disconfortul balonării, digestia îmbunătățindu-se.

  1. Piele sănătoasă

Produsele lactate, în special laptele, au în compoziție un factor denumit IGF-1 care contribuie la creșterea nivelului de insulină. Acest lucru se reflectă în apariția excesului de sebum. După cum se știe deja, excesul de sebum este nociv prin înfundarea porilor. Astfel că cercetătorii în domeniul nutriției și dermatologiei au descoperit faptul că renunțarea la produsele cu lactoză însănătoșește pielea, aceasta fiind mult mai curată și, de asemenea, mai strălucitoare. Problemele cu acneea pot fi, de asemenea, de domeniul trecutului.

  1. Stare de spirit stabilă

Pe lângă gustul plăcut și ușor dulceag pe care îl oferă laptele de vacă, acesta mai conține și o cantitate consistentă de hormoni. Se cunoaște deja faptul că aceștia au o contribuție majoră asupra dispozițiilor schimbătoare, instabile. Astfel că dacă se renunță la produsele lactate, dispoziția fiecăruia își poate redobândi stabilitatea.

6 alternative sănătoase pentru lapte fără lactoză

Înlocuirea laptelui cu lactoză cu diferite produse, băuturi fără lactoză nu mai este o problemă în zilele noastre. Pe piață se găsesc ușor multiple sortimente de lapte fără lactoză, de băuturi vegetale, care sunt băuturi fără lactoză, pentru toate gusturile, numai bune pentru a oferi organismului cantitatea necesară de nutrienți de care acesta are nevoie.

Băutură vegetală MIGDALE

Pentru iubitorii de migdale, pe piață se găsesc diferite sortimente de băutură vegetală, băutură de migdale, lapte de migdale, care este lapte fără lactoză, și așa mai departe. Migdalele sunt o resursă foarte bună de vitamina E care ajută enorm aspectul pielii, unghiilor și de asemenea și părului. Conțin, în egală măsură, și calciu, ceea ce face băuturile vegetale din migdale să fie un substituent excelent pentru lapte.

Conțin foarte multe fibre și proteine, dar și fier. Din această cauză contribuie la procesul de prevenție a anemiei. Fie că migdalele sunt combinate cu alte cereale precum grâul, obținându-se o delicioasă băutură vegetală de spelța și migdale, fie că migdalele sunt principalul și singurul ingredient, băutura din acestea este băutură fără gluten, fără lactoză, vegetală și, cel mai important, extrem de sănătoasă.

Băutură vegetală OREZ

Orezul este o cereală care se poate combina extrem de ușor cu o varietate mare de ingrediente: vanilie, ciocolată, alune sau chiar minerale precum calciul. Astfel că pentru iubitorii de dulce există variante chiar și cu orez. Împreună, ingredientele de mai sus sunt în compoziția unor băuturi vegetale extrem de gustoase precum lapte de orez, lapte de orez cu ciocolata sau vanilie sau diferite alte sortimente de băutură vegetală de orez.

Orezul conține foarte mulți carbohidrați, de aceea este o sursă foarte bună de energie. Este sănătos și din prima faptului că nu conține deloc colesterol și ajută la menținerea unei presiuni stabile a sângelui. Fiind foarte bogat în fibre și având antioxidanți, orezul poate ajuta prin a ajuta organismul să prevină sau să lupte împotriva unor forme de cancer. Toate cele de mai sus sunt motive suficient de bune pentru a consuma orez, inclusiv în băuturile vegetale.

Băutură vegetală OVĂZ

Ovăzul permite, și el, diverse combinații. Pentru obținerea unor băuturi vegetale sănătoase, oamenii au combinat ovăzul cu vanilie sau chiar calciu. Astfel, pe piață există băutură vegetală de ovăz cu calciu sau lapte de ovăz cu vanilie. Ambele au un gust care dă dependență. În cel mai bun mod. Ovăzul are o bogăție nemăsurată de nutrienți: carbohidrați, proteine, fibre, minerale, vitamine și așa mai departe.

Din punct de vedere nutritiv, ovăzul este foarte echilibrat. Acesta mai conține beta-glucam care are rol în reducerea colesterolului. Contribuie la senzația de sațietate și stimulează creșterea accelerată a numărului de bacterii considerate sănătoase în tractul nostru digestiv. Astfel că băuturile din ovăz nu mai au nevoie de nici un argument în plus pentru a fi consumate. Cât de mult.

Băutură vegetală SOIA

Un înlocuitor excelent pentru lapte fără lactoză este produsul lapte de soia. Probabil că este prima băutură vegetală de soia care a înlocuit laptele clasic. Soia conține un procent foarte mare de proteine, aproximativ 36%, grăsimi sănătoase în procent de 20%, carbohidrați în același procent și doar 9% apă. Soia are numeroase beneficii pentru sănătate: păstrează între limitele normale colesterolul și astfel ajută la evitarea declanșării unor boli coronariene; conține o cantitate importantă de fitoestrogeni care ajută în prevenirea cancerului.

De asemenea, soia ajută la remedierea unor probleme digestive; în același timp, soia întărește sistemul osos și asigură o circulație sangvină mai bună. Este o legumă extrem de sănătoasă și gustoasă care se poate găsi în multiple forme. Inclusiv în băuturi. Și sunt foarte ușoare și gustoase.

Băutură vegetală MEI

Cuvântul mei duce cu gândul la hrana păsărilor, în special a perușilor. Cu toate acestea, meiul este o cereală din care se produce un substituent excelent pentru lapte: băutură vegetală din mei – un sortiment de apte fără lactoză. Meiul este foarte sănătos și asigură organismului o serie de resurse minunate pentru sănătate. Meiul înseamnă magneziu, mangan, fosfor și cupru și are foarte puține calorii. Ajută foarte mult la digestie, oferă energie, ajută la combaterea eficientă a acidității gastrice și previne dezvoltarea unor ciuperci. Băutura vegetală din mei este un deliciu sănătos și un substituent foarte bun pentru laptele obișnuit.

Băutură vegetală GRÂU SPELTA

Grâul este cereala care se cultivă cel mai mult pe lume. Are cea mai mare suprafață de cultivare. Este, de asemenea, cereala care conține cele mai multe substanțe, vitamine și minerale: apă, proteine, calciu și magneziu, iod, vitamina A, B, E, K, D, zinc, potasiu și lista poate continua. De aceea băutura vegetală din grâu este poate printre cele mai sănătoase băuturi vegetale de pe piață. În special băutura vegetală de spelța obținută din grâu spelța. La fel ca în cazul celorlalte băuturi, acestea sunt și ele foarte sănătoase și aduc un aport uriaș de nutrienți.

Concluzii și recomandări dietă fără lactoză

Scopul dietelor fără lactoză, consumarea produselor precum lapte fără lactoză, este acela de a evita apariția unor efecte neplăcute cauzate de consumul lactatelor: dureri abdominale, balonare, crampe sau chiar diaree. Desigur că acestea diferă în ceea ce privește severitatea deoarece depind de cât de multă lactoză se consumă și de cât de mare este deficitul de enzima lactază. Ele se adresează în special persoanelor care au acest deficit de lactază și organismul lor nu poate digera dizaharidul lactoză. Dar recomandarea se adresează și persoanelor care suferă de anumite boli precum boala inflamatorie intestinală sau în cazul malabsorbției.

Beneficiile unor astfel de diete sunt de luat în considerare atunci când se trece la o dietă bazată pe produse fără lactoză. Deși laptele, iaurturile sau brânzeturile conțin foarte mult calciu, renunțarea la acestea nu înseamnă că vom crea un dezechilibru nutrițional. În natură și pe piață există multe produse care pot substitui calciul și ceilalți nutrienți din produsele lactate și, mai mult, ne pot ajuta la formarea unui stil de viață sănătos.

Alternativele pentru produsele cu lactoză sunt sănătoase, gustoase, delicioase și pe NaturaFresh.ro sunt pentru toate gusturile, poftele sau chiar pretențiile consumatorilor. De asemenea, acestea sunt potrivite și în prepararea rețetelor delicioase și sănătoase, în special a deserturilor. Pentru mai multe sfaturi și recomandări pentru menținerea unui stil de viață sănătos, urmăriți activitatea blogului NaturaFresh.