Ficobiliproteinele și cianobacteriile – adevărate rezervoare de antioxidanți

Ficobiliproteinele și cianobacteriile - NaturaFresh - Surse de ficobiliproteine spirulina

Cianobacteriile

Cianobacteriile sunt organisme procariote care produc nutrienți cu ajutorul fotosintezei, fiind cele mai vechi organisme fotosintetizatoare de pe Terra. Cianobacteriile sunt surse bogate de compuși bioactivi precum lipopeptide, aminoacizi, acizi grași și amide cu proprietăți antivirale, antibacteriene, și antifungice respectiv terapeutice.  Acestea prezintă două tipuri de pigmenți, pigmenții carotenoizi care au importanță în industria alimentară respectiv ficobiliproteinele care au importanță în biologia medicală.

Ficobiliproteinele

Ficobiliproteinele sunt proteine hidrosolubile responsabile de captarea luminii în procesul de fotosinteză la cianobacterii.

În funcție de proprietățile fizico-chimice, ficobiliproteinele se clasifică in:

  • ficocianină
  • ficoeritrină
  • aloficocianina

Ficocianina este un complex format din ficocianobilină împreună cu o proteină și are culoarea albastră, ficoeritina este un complex format din ficoeritrobilină împreună cu o proteină și are o colorație stracojie. Aloficocianina este asemănătoare ficocianinei, dar proteina cu care este asociată ficocianibilina prezintă proprietăți spectrale diferite, culoarea rezultată fiind albastru-indigo. Toate aceste tipuri prezintă importante proprietăți terapeutice și nu numai, motiv pentru care ficobiliproteinele din cianobacterii sunt considerate compuși bioactivi cu un spectru larg de aplicații biologice și medicinale.

În top 5 beneficii ale ficobiliproteinelor din cianobacterii regăsim următoarele aspecte, cu efect antioxidant și hepatoprotector:

  • conferă energie
  • ajută la menținerea greutății
  • protejează organismul de cancer
  • afecțiuni neurodegenerative

Ficobiliproteinele prezintă valoare economică, fiind utilizate în industria alimentară pentru prepararea deserturilor și dulciurilor. De asemenea, sunt utilizate în industria cosmetică pentru fabricarea cremelor pentru protecție solară.

Valoarea farmaceutică

Se datorează proprietăților antioxidante,  antiinflamatorii, hepatoprotectoare, neuroprotectoare și hipocolesterolemiante.

Valoarea terapeutică

Este dată de capacitatea de prevenire respectiv de ameliorare a efectelor cancerului și a afecțiunii Alzheimer. În acest sens, s-au realizat experimente care au demonstrat proprietățile neuroprotectoare ale ficocianinei respectiv capacitatea de inhibare a proliferării celulare a leucemiei la om.

Unde se găsesc ficobiliproteinele și cianobacteriile?

O sursă de ficobiliproteine utilizată la scară largă pe plan mondial este cianobacteria Spirulina platensis.

Utilizată inițial ca și colorant alimentar natural, Spirulina este consumată din ce în ce mai mult datorită proprietăților sale nutritive, dar și terapeutic. Este considerată o alternativă pentru proteinele animale fiind utilizată în curele de slăbire sau ca supliment proteic pentru diete vegetariene.

Un stil de viață sănătos presupune o dietă diversificată care să cuprindă atât glucide, lipide, proteine, cât și vitamine și antioxidanți. O buna parte din acești compuși esențiali pot fi preluați prin aportul alimentar de Spirulina motiv pentru care este considerată un aliment complex.

Ficobiliproteinele și cianobacteriile - NaturaFresh - Utilizarea ficobiliproteinelor și cianobacterilor

Imagine preluată (Application of phycobiliproteins in food, cosmetics, pharmaceutical, and biomedical industries. PBPs: Phycobiliptoteins)

 

Astfel, Spirulina și cianobacteriile reprezintă un supliment alimentar care îmbunătățesc per ansamblu starea de sănătate, fiind ușor de introdus în alimentația zilnică.

Referințe: