Ce este Spirulina? Microalga super aliment

Ce este Spirulina microalga superaliment pentru sănătate - NaturaFresh - Spirulina

Spirulina platensis  este o microalgă ce trăiește în medii acvatice alcaline. Această microalgă este o cianobacterie sau algă albastră verde care nu de mult a fost catalogată ca super aliment.

Numele său provine de la forma spiralată sau helicoidală filamentoasă pe care o putem observa cu ajutorul microscopului și este un microorganism responsabil de producerea oxigenului pe Pământ (lucru care a putut susține viața pe Pământ cu milioane de ani în urmă).

De ce este Spirulina considerată un super aliment?

Utilizarea Spirulinei ca și hrană a început să fie luată în considerare odată cu studiile pe care NASA (National Aeronautical and Space Agency) le-a efectuat cu privire la aceasta ca potențială sursă de hrană pentru astronauți. O condiție esențială a hranei astronauților este de a îngloba cât mai mulți nutrienți, vitamine și minerale după deshidratarea produsului.

Din acest punct de vedere, Spirulina este bogată în nutrienți, vitamine și minerale. Beta-carotenul, precum și cei 18 din 22 aminoacizi esențiali organismului, respectiv fierul sunt prezenți în conținutul Spirulinei.

Pe lângă beneficiile aduse pentru hrana astronauților, poate fi considerată un super aliment pentru hrana zilnică. Luând în considerare nivelul populației, precum și efectele încălzirii globale generate de agricultura intensă, găsirea unor surse alternative de hrană este tot mai necesară. Spirulina vine la pachet cu un conținut bogat de proteine vegetale, dar și cu capacitatea de a îmbunătăți unele tratamente pentru diferite probleme precum cele ale:

 • sistemului cardiovascular
 • alergiilor
 • diabetului
 • inflamațiilor
 • sistemului imunitar

Ajută sistemul digestiv și totodată, reglează hipertesiunea și nivelul colesterolului. Proprietățile sale antioxidante sunt reliefante prin diverse studii.

Într-adevăr gustul acesteia se poate să nu fie foarte plăcut, însă acest lucru se datorează procesării, motiv pentru care este recomandat să se opteze pentru variante mai scumpe existente pe piață. În egală măsură, se poate opta pentru varianta de tabletă ca și supliment alimentar.

Pentru iubitorii de sucuri proaspete și smoothie-uri, rețeta pe care o recomandăm este una simplă și rapidă, fiind necesare foarte puține ingrediente dar care vă vor asigura energia necesară pentru desfășurarea sarcinilor zilnice.

Cum ajută mai concret?

 • Detoxifică organismul de metale grele (în special arsenic). Conform Organizației Mondiale a Sănătății (WHO) toxicitatea cronică indusă de arsenic este o problemă mondială pentru care nu există un tratament. Cu toate acestea, sunt desfășurate studii care iau în calcul utilizarea algelor albastre-verzi ca și alternative de tratament, iar rezultatele sunt promițătoare.
 • Efectele imunostimulatoare ajută la vindecarea candidozelor cauzate de Candida. Specii de Candida se află în mod normal în microbiota mucoasei bucale, tractului gastrointestinal sau vaginală, dar care în anumite condiții pot provoca boli.
 • Ajută în lupta HIV/SIDA – tot datorită efectelor imunostimulatoare pe care le are asupra organismului.
 • Bogată în compuși tetrapirolici care sunt asemănători moleculei de bilirubină prezentând astfel un potențial anti-oxidant și de agent anti-proliferativ. Astfel, poate ajuta sistemul imunitar în lupta cu cancerul.
 • Are efecte hipocolesterolemiante – adică, reduce colesterolul. Previne ateroscleroza și reduce nivelul colesterolului din sânge.
 • Scade șansele unui atac cerebral.
 • Sporește energia organismului – sondaje realizate în rândul consumatorilor de spirulina arată că aceștia prezintă mai multă energie. Această energie se datorează glucidelor care sunt eliberate din celule. Astfel acționează și are efecte asupra controlului greutății – fiind cunoscută și pentru efectele sale de reducere a greutății.
 • Este neuroprotectoare și îmbunătățește memoria – studii recente au demonstrat că „Spirulina previne pierderile de memorie, probabil prin scăderea acumulării proteinelor AB, reducerea degradărilor oxidative și în principal prin creșterea activității catalazice”.

Putem spune că Spirulina este darul naturii făcut umanității datorită bogăției în nutrienți, vitamine și minerale. 

 

Referințe

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/
 2. https://21bites.com/blogs/blog/spirulina-the-miracle-food
 3. https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina
 4. https://foodinsight.org/is-spirulina-the-new-green-superfood-or-just-a-nutritionally-dense-algae/
 5. https://www.foodnavigator-usa.com/Article/2013/08/14/FDA-approves-spirulina-as-natural-blue-food-color-in-the-US
 6. https://www.sanat.co.in/health-blog/123/why-nasa-has-recommends-spirulina-as-excellent-space-food