Beneficii clorofila în alimentație – care sunt cele mai bune surse de clorofilă?

Beneficii clorofila de ce să o incluzi în alimentație? - Naturafresh - Pahar cu clorofilă

Ce este clorofila?

Clorofila este pigmentul care dă culoarea verde a plantelor, algelor și cianobacteriilor, având, de asemenea, rol in procesul de fotosinteză prin care aceste organisme obțin energia necesară supraviețuirii.

Beneficii clorofila în alimentație

Consumul de alimente bogate în clorofilă prezintă numeroase beneficii, datorită caracterului antioxidant și detoxifiant. Aceste proprietăți:

  • reduc riscul apariției unor boli
  • întârzie procesul de îmbătrânire a organismului.

În general, clorofila este sigură pentru a fi consumată de oameni, neavând efecte adverse.

Un aport de clorofilă zilnic poate reduce considerabil apariția unor afecțiuni ale sistemului circulator (ateroscleroza sau deficiența de globule roșii). Se datorează faptului că prezintă o structură similară cu hemoglobina, proteină implicată în transportul oxigenului în sânge.

Clorofila a fost folosită cu succes și în încetinirea dezvoltării și tratarea anumitor tipuri de cancer la animale, precum cancerul de colon  sau cel de plămân.

În ultimul timp, geluri, creme sau loțiuni pe bază de clorofilă sunt folosite pentru a trata afecțiuni ale pielii precum acneea sau unele dermatite. Totodată, este utilizată pentru aparentele proprietăți de deodorant.

Studii realizate în 2016 arată că aplicarea unui gel pe bază de clorofilină reduce semnele fotoîmbătrânirii, datorate unei expuneri prelungite la soare.

Pe lângă aceste beneficii, clorofila se crede că are rol în reducerea greutății, creșterea energiei și menținerea echilibrului hormonal.

Unde se găsește clorofila?

Clorofila poate fi introdusă în dieta zilnica fie prin consumul de legume, fructe, alge (Chlorella sau Spirulina),  fie prin anumite suplimente. Aceste suplimente conțin clorofilină, un derivat hidrosolubil al clorofilei este mai bine absorbit de către organismul uman, combinat cu metale precum sodiu sau cupru.

Spirulina este o bogată sursă de clorofilă, datorită faptului că este o cianobacterie. Cianobacteriile, după cum numele indică sunt alge albastre-verzi cu numeroase proprietăți nutritive.

Referințe:

  • https://www.sciencedaily.com/terms/chlorophyll.htm
  • https://academic.oup.com/jn/article/135/8/1995/4663938 (2005, cancer colon)
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1382668916301843 (2016, cancer plămani)
  • https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961615P0589X  (acnee)
  • https://www.o-wm.com/content/enzymatic-debriding-agents-an-evaluation-medical-literature  (deodorant, leziuni)