Aminoacizii esențiali, unde îi găsesc?

Aminoacizii esențiali - NaturaFresh - Spirulina conține aminoacizi

Aminoacizii sunt compușii din care sunt alcătuite proteinele. Ei sunt văzuți deseori ca niște „cărămizi”, care atunci când sunt puse împreună, formează proteinele. Acestea reprezintă una dintre grupele principale de macronutrienți necesari unei diete corespunzătoare.

Aminoacizii esențiali și non-esențiali sunt principalele de categorii de aminoacizi.

Aminoacizii non-esențiali

Pot fi sintetizați de corpul uman, în timp ce aminoacizii esențiali sunt preluați din alimentație. Atunci când organismul consumă proteine, ele sunt digerate, iar ceea ce rezultă sunt aminoacizii.

    Aminoacizii esențiali

A căror aport este necesar prin alimentație, sunt: fenilalanina, valina, treonina, triptofanul, metionina, leucina, izoleucina, lizina și histidina. Ei împlinesc roluri vitale în sistemul nervos, circulator, imunitar, endocrin și, evident, în sistemul muscular.

Aminoacizii esentiali pentru persoanele a căror dietă permite consumul de produse animale, surse complete de aminoacizi esențiali sunt: carnea, ouăle și produsele lactate.

În cazul dietelor vegetariene sau vegane, aminoacizii esentiali se regăsesc în surse precum: soia, quinoa, hrișcă și spirulină.

  • Soia este o plantă din familia leguminoaselor, cunoscută pentru conținutul bogat în proteine. În alimentație sunt folosite boabele de soia, care cresc în păstăi. Cele mai cunoscute produse din soia sunt: tofu, pateurile, laptele și iaurtul.     
  • Quinoa este o plantă din genul Chenopodium, cunoscută sub denumirea populară de „talpa gâștei”. Semințele sale sunt comestibile și sunt folosite de cele mai multe ori ca un înlocuitor al orezului, în orice rețetă.
  • Hrișca, deși nu face parte din categoria cerealelor, semințele acesteia sunt asemănătoare cu cele de grâu. Poate fi consumată prin fierbere, coacere, rehidratare sau chiar prin germinare.
  • Spirulina este cea mai cunoscută cianobacterie și considerată ca fiind „cel mai complet aliment din natură„. Pe lângă faptul că aceasta conține toți aminoacizii esențiali, o mulțime de minerale, vitamine și fier; este extrem de ușor de introdus în alimentație. Există multe rețete ușor de urmat. Poate fi consumată sub forme de supe, băuturi, shake-uri, sau chiar și sub formă de pastile.

Pentru a duce o viață sănătoasă și echilibrată, este vital să cunoaștem cerințele unei diete adecvate. Aminoacizii esențiali joacă un rol important în dietă și este datoria noastră să ne informăm în privința acestora.