10 sfaturi pentru o detoxifiere naturală

Organismul nostru este o mașinărie care funcționează în continuu. Întregul proces de funcționare implică alimentarea zilnică cu tot felul de alimente care se transformă în energie. Din păcate, datorită vieții agitate pe care majoritatea o avem, alături de nutrienți în corp ajung și toxine. Astfel, o „sesiune” de detoxifiere este bine venită corpului nostru.

Ce presupune o detoxifiere sau ce este aceasta?

Este un proces prin care sunt eliminate și neutralizate toate toxinele din organism. În mod normal, organismul își realizează o detoxifiere naturală, însă de multe ori capacitatea lui este depășită, având nevoie de ajutor. Fiindcă la nivelul ficatului au loc principalele procese de detoxifiere, alimente sau suplimente alimentare care să faciliteze procesele sunt necesare.

Din fericire, există numeroase diete care permit o detoxifiere naturală și reprezintă un adevărat restart pentru organism. Dacă îți dorești să scapi de toxinele din corp într-un mod cât mai natural și mai eficient, am pregătit 10 sfaturi bune de urmat. Recomandăm sfaturile chiar dacă avem o viață agitată, iar o dietă ar părea un factor de stres suplimentar.

 

Selecția de 10 sfaturi pentru o detoxifiere naturală

10 sfaturi pentru o detoxifiere naturală - NaturaFresh - ingrediente smoothie

Consumă cât mai multe alimente cu fibre.

Fibrele sunt excelente pentru desfasurarea normala a tranzitului intestinal. Acestea se găsesc într-o mulțime de alimente precum orezul brun, anghinarea, varza, ridichi și broccoli. Pe cât posibil, încearcă să te asiguri că aceste alimente sunt cultivate organic și să le consumi în stare proaspătă. Rezultatele vor fi incredibile.

Folosește sare de baie Epsom (sare amară).

Această sare nu trebuie să fie consumată în alimentație, ci în baie. Adăugată în apa caldă, sarea poate sa ajute corpul să transpire mai mult și să elimine toxine. Efectul sării Epsom îl are și sauna, însă diferența este ca sarea poate fi folosită fără probleme acasă.

Bea ceaiuri.

Există o mulțime de ceaiuri care pot avea efect detoxifiant. Este bine să consumi cât mai multe dintre aceste ceaiuri și să știi câte ceva despre fiecare.

  • Ceaiul de șoc, spre exemplu, este un puternic diuretic, eliminând o mulțime de toxine din corp.
  • Ceaiul de urzică are și el efecte extraordinare, fiind și un aliment foarte nutritiv.
  • Ceaiul verde este cel mai popular ceai la nivel mondial. Bogat în antioxidanți, acesta reglează nivelul de colesterol și oferă energie. Este o variantă excelentă pentru cei care doresc să renunțe la cafea, înlocuind-o cu altceva.
  • De mare ajutor sunt și ceaiuri precum cel de mentă sau cel de gălbenele.

Bea apă cu lămâie.

Lămâia este un alt aliment care oferă o detoxifiere foarte eficientă. Pentru a te bucura de efectele sale, este suficient să storci o lămâie în apă. Vei obține o apă aromată și te vei bucura de un aport serios de acid citric. Acesta contribuie eficient la descompunerea moleculelor de grăsime și este benefic pentru ficat. Există o singură regulă pe care trebuie să o ai în vedere atunci când bei apă cu lămâie: nu trebuie să folosești îndulcitori.

Dacă însă îți dorești să diversifici apa cu lămâie, recomandăm apă cu Spirulina. Spirulina, pe lângă faptul că este considerată „aurul verde” nutrițional, este și un bun detoxifiant.

Fă sport.

Cea mai bună detoxifiere este cea în care sportul este parte integrată a procesului. Este bine să faci activitate fizică în fiecare zi, mai ales dacă este activitate aerobică. Aleargă, mergi pe jos, înoată, plimbă-te cu bicicleta și încearcă să te miști de pe scaun cel puțin o dată pe oră. Activitatea fizică ajută la eliminarea toxinelor din corp, ajută la pierderea în greutate și previne o mulțime de boli. De asemenea, este o variantă prin care poate să fie crescut nivelul de energie și poate fi obținut un corp armonios și frumos.

Evită anumite alimente.

Orice cură de detoxifiere are și restricții. Dacă vrei ca aceasta să fie 100% eficientă, este bine să elimini produsele lactate, carnea de porc sau de vită, cerealele bogate în gluten și evident, alcoolul și dulciurile. Toate încetinesc procesul de detoxifiere și contribuie la încetinirea metabolismului. Nu înseamnă că trebuie să renunți de tot la aceste alimente, ci doar în perioada în care te hotărăști să îi dai organismului tău o pauză. Evident, în restul timpului este bine să consumi toate aceste alimente moderat.

Bea multă apă.

Hidratarea este esențială tot timpul, însă în timpul detoxifierii este extrem de importantă. Trebuie sa bei minim 2 litri de apa de buna calitate în fiecare zi. Aceasta poate să fie din comerti sau de la robinet, atâta vreme cât folosești filtre de carbon activ care elimina clorul, plumbul, fluorul, arsenicul sau pesticidele și solvenții.

Respiră profund.

Oricât de greu ar părea de crezut, respirația este un element esențial al detoxifierii naturale. Dacă respiri profund ajuți oxigenul să circule mai bine prin organism. Cu cât introduci mai mult oxigen în organism, cu atât organele vor beneficia mai bine de el, iar dioxidul de carbon și toxinele vor fi eliminate mai repede. Respirația profundă nu ajută doar pentru detoxifiere, ci și pentru eliminarea depresiei, a anxietății sau a stării de stres.

Nu începe detoxifierea fără un set de analize de sânge.

Există anumite afecțiuni care nu recomandă o astfel de acțiune. Dacă ai diabet, pietre la rinichi sau tensiune arterială ridicată, este bine să urmezi sfaturile medicului în ceea ce privește alimentația.

Nu urma o cură de detoxifiere pentru foarte multă vreme și nu o începe brusc.

Foarte mulți oameni greșesc, începând cura de detoxifiere brusc. Este bine ca aceasta să se facă treptat, după ce s-a început o alimentație cât mai corectă și s-au eliminat principalele elemente care aduc toxine în organism.

Este bine ca în timpul detoxifierii să nu se facă exerciții fizice intense, deoarece organele nu au suficientă energie pentru asta. Odihna este esențială, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic.

Detoxifierea este recomandată cel puțin o dată pe an. Corpul îți spune, în general, când este cazul pentru o astfel de acțiune. Spre exemplu, atunci când îți simți corpul balonat, ai numeroase stări de nervozitate și de anxietate sau ai o poftă greu de stăpânit pentru dulciuri și carbohidrați, este cazul să iei în considerare ideea de detoxifiere.

Respirația urât mirositoare sau apatia pot fi, de asemenea, semnele unei nevoi acute pentru o schimbare.