Tusea ne poate da bătăi de cap nu numai în sezonul rece, ci și primăvara, când se declanșează alergiile la polen, sau în oricare altă perioadă a anului. Dar care sunt cauzele acesteia și ce remedii naturiste pentru tuse putem încerca?

Tusea este un simptom al unei game variate de afecțiuni, de la cele pulmonare și virale până la alergii cauzate de diferiți alergeni, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul, părul animalelor de companie etc . Tusea poate fi uscată (seacă) sau umedă (productivă).

Tusea seacă este cea fără secreție de mucus care apare, de obicei, atunci când căile aeriene superioare sunt inflamate din cauza unei viroze sau a unor infecții bacteriene. Tusea productivă, în schimb, poate indica o afecțiune pulmonară. De asemenea, în funcție de durată, tusea poate fi acută,  iar dacă durează mai mult de 8 săptămâni devine cronică.

Ceea ce multă lume nu știe, este că tusea reprezintă un reflex al organismului de apărare împotriva „intrușilor”  care pătrund în sistemul nostru respirator. Astfel, ea curăță căile aeriene și ușurează respirația.

Problema apare atunci când tusea persistă, pentru că începe să ne afecteze activitățile zilnice și să ne irite căile respiratorii. Dar nu trebuie să ne speriem, pentru că, natura ne vine în ajutor cu câteva ingrediente tămăduitoare. Iată 10 remedii naturiste pentru tuse, care ne pot reda sănătatea aparatului respirator.

1. Remedii naturiste pentru tuse – Mierea de albine

Mierea de albine este renumită pentru proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii, în special cea de Manuka. Datorită vitaminelor și enzimelor pe care le are în componența sa, mierea de albine are proprietăți emoliente, fiind un remediu naturist pentru durerea în gât cât și pentru tuse.

Extrem de sănătoasă dar și gustoasă în același timp, mierea de albine nu trebuie să lipsească din cămara fiecăruia dintre noi. Încearcă și tu mierea de Manuka pentru a trata tusea și simptomele într-un mod cât mai natural și sănătos.

2. Remedii naturiste pentru tuse – Teiul

Pe lângă aroma lor inconfundabilă, florile de tei  au și un puternic efect sedativ, constituind un remediu excelent pentru calmarea tusei. Două, trei căni de infuzie din flori de tei pe zi pot reduce substanțial inflamarea căilor respiratorii. Vezi ceai de tei aici.

3. Remedii naturiste pentru tuse – Ghimbirul

Ghimbirul este o plantă cu o aromă specifică, originară din sudul Asiei, ce conține uleiuri volatile care desfundă sinusurile și ajută la eliminarea mucusului. Fiind un expectorant deosebit, ghimbirul este indicat în tusea seacă dar și în astmul bronșic.

Un ceai aromat din rădăcină de ghimbir, cu o felie de lămâie și o linguriță de miere, poate face minuni atunci când tusea devine iritantă. Încearcă ceaiul Shotima Chakras pentru calmarea tusei și pentru o stare de relaxare.

4. Remedii naturiste pentru tuse -Propolisul

Propolisul, este un produs apicol minune, care are foarte multe beneficii pentru sănătatea întregului organism, dar și foarte mulți nutrienți. Cules de pe mugurii și scoarța anumitor arbori, propolisul conține substanțe rășinoase cu acțiune cicatrizantă și mucolitică, favorizând expectorarea.

Totodată, propolisul este și un antiseptic foarte puternic, acționând împotriva bacteriilor din tractul respirator, fiind un remediu natural pentru tuse la copii excelent. Îți recomandăm să încerci extractul de propolis combinat cu miere, pentru ameliorarea tusei și a durerii în gât.

5. Remedii naturiste pentru tuse – Menta

Menta este o plantă aromatică ce conține uleiuri care ajută la decongestionarea căilor respiratorii. Infuzia de mentă nu numai că are un gust foarte plăcut și un miros care ne aduce aminte de roua dimineților de vară , ci și o acțiune antiinflamatorie asupra mucoasei căilor respiratorii. În plus, menta atenuează și simptomele alergiilor sezoniere.

Pentru uz intern, putem prepara o infuzie cu o linguriță de frunze de mentă la o cană de apă clocotită, sau putem folosi câteva picături de ulei esențial de mentă într-un vas cu apă clocotită, pentru inhalație. Combinația de rădăcină de lemn dulce cu mentă calmează tusea și ameliorează simptomele răcelii. Vezi aici produsul.

6. Remedii naturiste pentru tuse – Salvia

Foarte aromată și cu gust ușor amărui, salvia era considerată acum sute de ani ca fiind o plantă tămăduitoare cu proprietăți magice, care aduce viață eternă, motiv pentru care era folosită în ritualuri religioase.

De asemenea, romanii credeau despre salvie că este o plantă protectoare, lucru foarte adevărat, dar într-un context diferit. Ea protejează plămânii și este un remediu eficient împotriva bronșitelor, rinitelor, astmului și a stărilor febrile. Este foarte indicată în combaterea tusei productive, întrucât reduce cantitatea de mucus. Vezi aici produs.

7. Remedii naturiste pentru tuse – Cimbrul

Cu siguranță, fiecare dintre noi a savurat la un moment dat o mâncare delicioasă presărată cu câteva frunzulițe de cimbru. Însă acesta nu este doar un ingredient folosit în preparate culinare, ci și o bine-cunoscută plantă cu proprietăți antimicrobiene și expectorante, datorită uleiurilor eterice pe care le are în componența sa. 

Infuzia de cimbru reduce simptomele răcelii și ameliorează tusea, iar uleiul esențial de cimbru, recomandat atât pentru uz extern și aromaterapie, cât și pentru uz intern, stimulează plămânii și funcția respiratorie.

8. Remedii naturiste pentru tuse – Ienupărul

Ienupărul are acțiune bronhodilatatoare și antitusivă, fiind foarte eficient în tratarea virozelor și a febrei. Infuzia de boabe de ienupăr ajută în răceli și bronșite, iar uleiul esențial favorizează fluidizarea secrețiilor bronșice. În inhalații, putem combina uleiul de ienupăr și cu ulei de salvie sau eucalipt, pentru un efect mai puternic .

9. Remedii naturiste pentru tuse – Cimbrișorul

Cimbrișorul este un adevărat „soldat” atunci când vine vorba de afecțiuni ale aparatului respirator. Indicat în tusea seacă și în cea convulsivă, cimbrișorul are proprietăți expectorante și antiseptice deosebite. Ceaiul de cimbrișor, consumat zilnic, redă și menține sănătatea plămânilor și a căilor respiratorii.

10. Remedii naturiste pentru tuse – Socul

Majoritatea dintre noi își pot aduce, cu siguranță, aminte de băutura de casă preferată a copilăriei, și anume socata. Ei bine, probabil că atunci încă nu eram familiarizați cu beneficiile pe care le are socul asupra sănătății, dar nu e prea târziu să aflăm acum.

Socul conține acizi grași Omega 3 si Omega 6, taninuri și mucilagii cu proprietăți antiinflamatoare și calmante, iar pe lângă faptul că este un detoxifiant foarte puternic, este folosit și la tratarea sinuzitelor. Un ceai de soc cu salvie și ghimbir calmează  tusea și relaxează întregul organism.

Există, bineînțeles, multe alte remedii naturiste pentru tuse, însă noi am prezentat doar câteva dintre ele. Trebuie să înțelegem faptul că natura va găsi mereu o cale prin care să ne ajute să ne menținem sănătoși, pentru că, la urma urmei, suntem parte din ea. De aceea, este important să apelăm la remedii naturiste de fiecare dată când este nevoie.

În final, te invităm să consulți și o listă cu alimente care te ajută să previi răceala și gripa aici, pentru a-ți antrena sistemul imunitar.